"Zorunlu askerlik sistemine dönebiliriz"
46. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "NATO, dünya çapında güvenlik politikalarının tartışıldığı bir danışma platformu haline gelmeli" derken, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 'zorunlu askerlik sistemi'ne dönebileceklerini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, gittikçe büyüyen bir güvensizlik ortamında uluslararası işbirliğinin öneminin arttığına dikkat çekerek, "Bölgemizin savunması sınırlarımızın ardında başlıyor" ifadesini kullandı.
Terörizmin şekil değiştirdiğini ve artık internet vasıtasıyla bile yapılabildiğini belirten Rasmussen, NATO'nun yeni tehditleri eski düzenle karşılamasının mümkün olmadığını ve yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Afganistan'daki gelişmelerin dünyada kendilerini de etkilediğini kaydeden Rasmussen, ISAF'taki asker sayısını 39 bin artıracaklarını, sivil kuruluşların da güçlendirilmesi gerektiğini, Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durmak zorunda olan egemen bir ülke olduğunu belirtti.
Kadınların topluma katılımlarının da sağlanabileceği bir eğitim sisteminin yaratılması gerektiğini kaydeden Rasmussen, Afganistan konusunda BM, NATO ve AB'nin işbirliği yapması gerektiğini, ancak bu çabaların birbirine paralel yürümemesi, birlikte organize edilmesi gerektiğini ifade etti.
Hindistan, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin de işbirliği kapsamına alınması gerektiğini kaydeden Rasmussen, Afganistan'daki terör gruplarının yeniden güçlenmesi durumunda, bunun komşu ve çevre ülkelere de olumsuz yansımaları olacağına dikkat çekti.
Rasmussen, Rusya ile işbirliği konusunda, bu ülkenin helikopterlere sahip olduğuna, Afganistan'ın da helikopterlere ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, Rusya ile bu alanda işbirliği yapılabileceğini söyledi.
NATO'nun, nükleer caydırıcılık politikasını sürdürüp sürdürmeyeceği şeklindeki soruya karşılık da Rasmussen, ittifakın gelecekteki nükleer politikasının nasıl olacağını şimdiden söyleyemeyeceğini, kendisinin bir politikacı olarak nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya istediğini, ancak gerçekler dikkate alındığında nükleer caydırıcılığın NATO'nun politikasının bir parçası olarak kalacağına inandığını ifade etti.
Afganistan'daki sivil kayıpların basına yansıması nedeniyle bu ülkedeki görevlerinin de kamuoyunda gittikçe daha yoğun şekilde sorgulanmaya başlandığının hatırlatılması üzerine de Rasmussen, Afganistan'daki komutanların geliştirdiği yeni bir stratejiyle sivil kayıpların sayısının büyük ölçüde azaltıldığını, ancak hala bu ülkede sivil insanların da askeri müdahalelerde hayatını kaybetme riskinin bulunduğunu kaydetti.
Bu nedenle kamuoyuna Afganistan'daki görevin çok iyi şekilde anlatılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Rasmussen, Afganistan'ın terk edilmesi durumunda bu ülkenin yeniden istikrarsızlığa sürükleneceğini ve terör gruplarının güçleneceğini sözlerine ekledi.
Almanya Savunma Bakanı
Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg de konferansta, NATO'nun yenilenmesi çağrılarının uzun zamandan bu yana yapıldığına dikkat çekerek, "Çok fazla konuşup, az şey elde ediyoruz" dedi.
NATO'nun masraflarının da gittikçe artmakta olduğunu belirten Guttenberg, "İstanbul'daki toplantıda harcamalarla ilgili görüşmede çok sayıda kişi rakamları görünce sarardı" diye konuştu.
İstanbul'da, Afganistan'a asker gönderen 44 ülke temsilcisinin yaptığı toplantıyı da "çoğu kez olmadığı kadar açık bir toplantı" olarak değerlendiren Guttenberg, Afganistan'daki sorunların gittikçe arttığını, ancak bunların kendi çabalarını sürdürme konusunda kendilerini cesaretsizlendirmemesi gerektiğini söyledi.
Afganistan'daki risklerle ilgili olarak kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini de ifade eden Guttenberg, bunun risklerle dolu bir görev olduğunu, asıl yükü ABD'nin taşıdığını, bu ülkenin Almanya'ya da dayanışma konusunda güvenebileceğini kaydetti.
Afganistan'da günümüzde artık her şeyin kötü olmadığını belirten Guttenberg, ancak NATO ve AB'nin bu ülkedeki işbirliği konusunda imkanlarının gerisinde kaldığını ifade etti.
Guttenberg, kendi çıkarlarını korumak için de sınırlarının dışına bakmaları, Hindistan, Çin, Brezilya ve Rusya ile de işbirliğini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.
Rasmussen tarafından stratejiler geliştirmek amacıyla oluşturulan NATO Akil Adamlar Komitesi'nin başkanlığını üstlenen ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da stratejiler geliştirmeden önce herkesten bilgi toplamaları gerektiğini belirterek, bu amaçla çok sayıda Avrupalı parlamenterle görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
Albright, kamuoyunun Afganistan'daki çabalarla ilgili görüşünün de önemli olduğunu ve kamuoyunun desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydederek, gelecek dönemde 4 toplantı yapılmasını öngördüklerini bildirdi.
NATO'nun, günümüzde Rusya'ya karşı faaliyet göstermediğini ve gelecek 10 yıl içinde nasıl şekillendirilebileceğini görüşmeleri gerektiğini belirten Albright, çeşitli ülke ve kuruluşlar arasında işbirliğini organize edebilecek bir mekanizmanın geliştirilmesi konusunu da ele aldıklarını sözlerine ekledi.
"Zorunlu askerlik sistemine geri dönebiliriz"
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, bugün 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2015'de yabancı güçlerin desteğine gerek duymadan Afganistan'da güvenliği sağlayabilmek için 2012 yılına kadar 300 bin kişiden oluşan bir ordu ve polis gücü oluşturmak istediğini belirtti.
Afganistan'ın güçlü bir zorunlu askerlik sistemi geleneği olduğunu hatırlatan Karzai, cemaat önderlerinin kendisine "bir tür" zorunlu askerlik sistemine dönmesini tavsiye ettiklerini kaydetti.
Taliban'la doğrudan görüşme yok
ABD'nin Afganistan-Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, "Ulusumuz Taliban'la hiçbir doğrudan görüşme içinde değildir" dedi.
Holbrooke, bu tür bir görüşmenin "askeri başarıyla birlikte yürütülmesi gerektiğini" söyledi.

En Çok Okunan Haberler
-
İmamoğlu'ndan YÖK raporuna suç duyurusu!
-
Hukuksuzluk bitti, gazetecilik beraat etti
-
İktidarın 'anayasa' hesapları
-
Çakarlı cipin sahibi ne kadar vergi ödedi
-
Özel'den TBMM Başkanı Kurtulmuş'a 'süreç' çağrısı
-
Okuyan'dan kritik değerlendirme
-
O şartı sağlayanların aylıkları artacak!
-
‘Savunmasına katılmazsam namerdim’
-
Yılmaz Erdoğan'dan Bahçeli'ye 'teşekkür' telefonu
-
163 bıçak darbesiyle öldürdü, 'gülerek' savunma yaptı