Profesörden 'deprem travması' açıklaması: 'Kısa sürede bitecek süreç değil'
"Uykusuzluk, çaresizlik, öfke gibi durumları şu aşamada normal kabul ediyoruz. Bunların geçiştirilmesi, yatıştırılması, teskin edilmesi de gerekmiyor büyük problemlere yol açmadığı müddetçe. Bu duyguların yaşanması olağan" diyen Prof. Dr. Numan Konuk "İnsanlar afetin büyüklüğünü henüz kabullenmiş değil. Gerek etki alanı gerek coğrafyası gerekse etkilediği kitle bakımından çok farkında değil insanlar" ifadelerini kullandı.
Uzmanı uyardı
Kahramanmaraş'ta yaşanan ve bölgedeki pek çok ilde etkili olan depremler Türkiye'ye zor günler yaşatıyor. Felaketin, toplumun ruh sağlığına etkilerini Uzman Psikolog Dr. Bora Küçükyazıcı, Cumhuriyet TV'de anlattı. Afet zamanlarında ortaya çıkabilecek organ mafyalarına karşı uyardı.
Afet sonrası travmaya müdahale ne zaman yapılmalı? Afet sonrası travma nasıl geçer?
Travma ve akut anlarında şok etkisi yaratacak bir durumla karşılaşılabildiğini belirten uzmanlar, doğal afet sebebiyle yaşanan travmaların kişide öfke oluşturabildiğini ifade ediyor. İlk aşamada kabullenemeyiş ve inkar etme sürecinin yaşandığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, afet süreci hala yaşanıyorken bireye psikolojik bir tedavi ya da müdahale girişiminde bulunmanın kişiyi rahatlatmayacağına, aksine negatif reaksiyona yol açabileceğine dikkat çekiyor. Gökpınar, psikolojik müdahalenin inkar ve öfke sürecinden sonra yapılmasını, öncelikle telkin etmek yerine acıların paylaşılmasını tavsiye ediyor.