Uzun yaşamın sırrı kalp sağlığını korumaktır
Kalp ve damar hastalıklarının hem Türkiye’de hem de dünyada ölümlerin en sık görülen nedenlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Bengi Başer, Kalp Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Başer, "Bir kez daha kalp sağlığını korumanın uzun yaşamın sırrı olduğunu hatırlatmak istiyorum" dedi.
Uzmanından 'balık yağı' uyarısı: Alzheimer, damar tıkanıklığı ve kansere neden olabilir
Diğer yağlara oranla balık yağının daha hızlı oksidasyona uğradığını belirten Prof. Dr. Barkın Berk, tüketildiğinde ise ilerleyen yaşlarda damar tıkanıklığı, kanser ya da alzheimera yol açtığını söyledi. Kullanılan balık yağına dikkat edilmesi gerektiği konusuna değinen Berk, “Işıkla ve ısıyla daha az temas edecek olan tekli ambalajlanmış balık yağlarını kullanmakta fayda var” uyarısında bulundu.
Dr. Uzun: 'Damar sertleşmesi tedavi edilmesi hayati tehlikeye yol açar'
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Okan Uzun, damar sertleşmesinin tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açabileceğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Uzun, damar sertleşmesinin birçok organı olumsuz etkilediğini belirterek, "Damar sertleşmesi, temiz kan taşıyan damarların çeperi üzerinde yağ ve kireç nedeniyle kalınlaşması (sertleşmesi) - tıkanması olarak tanımlandığını belirterek, "Kalp damarlarındaki sertleşme, kalbe giden kan akışını sınırlayabilir. Damar iç çeperinde oluşan yağ ve kireç içerikli bu plaklar, kalp damarlarındaki daralma veya tıkanmalardan sorumludur. Damar sertleşmesi kalp, bacaklar, beyin, böbrek ve diğer organların damarlarını etkileyebilir” açıklamasında bulundu.