'Tüketici hem bilinçli hem şüpheci olmalı'
Uzman gıda mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, taklit-tağşiş vakalarının son yıllarda ciddi biçimde arttığını belirterek “Güvensiz gıda görünmez bir halk sağlığı tehdididir” uyarısında bulundu. Bayburtluoğlu, “Koku ve tatta farklı bir şey hissettiğiniz ürünü asla tüketmeyin. İnsanın duyu sisteminden daha akıllı bir denetleme sistemi yok” dedi.
Çalıştığı otelde fenalaşan gıda mühendisi hayatını kaybetti
Antalya’da çalıştığı 5 yıldızlı otelde aniden fenalaşarak hastaneye kaldırılan 24 yaşındaki gıda mühendisi hayatını kaybetti.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Toprak
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerindeki artışa dikkat çekerek, “Bunun sebepleri birincisi gıda enflasyonunun yüksek olması, halkın alım gücünün düşmesi ve hemen hemen her gün her şeye zam gelmesi. Yemek üreten firmaların farklı fiyatları alması dolayısıyla daha ucuz ürüne yönelme ihtimali ve bunların içerisinde taklit, tahsiş ürünlerinin de olabilme ihtimalinin yanı sıra bir diğeri de tabii ki denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmaması. Bu yüzden her iki sebepte bizim görüşümüze göre politiktir” dedi.
TMMOB: IFFCO Turkey işçileri fişlediğini itiraf etti
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, IFFCO Turkey Gıda San. ve Tic. A.Ş’de sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarılan işçiler için fabrika önünde toplandı. Firma ile görüştüklerini dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, “Firma yetkilileri, her ne kadar işten çıkarılmaların sendikal faaliyetler ile ilgili olmadığını söylemişlerse de aynı zamanda işten çıkarılan arkadaşlarımızın sendikalı olarak fişlendiklerini de kendi ağızları ile itiraf etmişlerdir” dedi.
Çocukların dörtte biri okula aç gidiyor!
Çocukların Beslenme Hakkı Çalıştayı sonuç bildirgesini okuyan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, “2021 yılı istatistiklerine göre; Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 23 milyon çocuk bulunmaktadır ve ülke nüfusunun yüzde 27’si çocuktur. Bu çocukların da dörtte üçü okul çağındadır. Son yıllardaki gözlemler okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiğini göstermektedir” dedi.
Gıda mühendisi uyardı: Airfryer ile pişirilmiş yiyeceklere dikkat
Son zamanlarda revaçta olan mutfak aletleri arasında yer alan Airfryer, farklı birçok yemek çeşidini pratik ve kısa sürede pişirme olanağı sağlıyor. Öte yandan, Airfryer’ın gerçekten sağlıklı olup olmadığına dair kafalarda soru işaretleri de oluşuyor. Gıda Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Sema Aydın, “Airfryer ile kızartılmış yiyecekler teknik olarak derin kızartmadan daha sağlıklı olsa da, potansiyel zararları bulunuyor” dedi.