Mümtaz Soysal

Havada Keçilik

08 Mayıs 2013 Çarşamba

İLKOKUL kitaplarında hep vardır inatçı keçiler hikâyesi. Vaktiyle Nükte Uğurel, Seyit Kemal Karaalioğlu ve Nevzat Kızılcan’ın ortak başarılarıyla Türkçeleştirilen Ezop Masalları’ndan birinde La Fontaine der ki:
“Bir gün iki keçi / Bırakırlar çayırları / Giderler birbirlerine doğru
Sadece bir rastlantı sonucu / Bir dere çıkar karşılarına/
İki kıyı arasında da bir sırık / Köprü diye kurulmuş!/
O kadar dar ki geçit / Zor geçer iki gelincik / Ve akıp giden derin su / Titretir en yürekliyi bile / Ama aldırmayıp bu tehlikelere,
/ Keçilerden biri atar adımını köprüye…
Hani sanırsınız ki, bir konferans odasında /
Anlaşma imzalamak için / Karşılıklı ilerliyorlar /
Adım adıma, burun buruna / Yaklaşır iki keçi birbirine,
Buluşurlar sırığın ortasında. / Ama işi onur sorunu yaparak /
Hiçbiri yol vermez ötekine / Üstelik girişirler soy sop kavgasına; /
Sen daha ünlüsün / Ben daha ünlüyüm diye /
Geri gitmemek yüzünden /
Düşüp ikisi de sulara, / hayatlarını yitirirler.”
Yaklaşık bir yıl önce bu zamanlar, daha henüz grev falan yokken ve başka sorunlar konuşulurken, iktidar parlamenterlerinden on kişilik bir grup, herhalde yıldızı parlayan ulusal havacılık şirketlerini korumak amacıyla olacak, milletvekili Metin Künh’ün önayak olmasıyla havayollarında çalışanların grev hakkını yasaklayıcı bir yasa hükmü getirmeye kalkışınca, Hava-İş o girişimi protesto için sadece bir günlük iş bırakma kararı alıp uygulamış, THY yönetimi de iş bırakan 305 sendikalıyı hemen işten çıkarmıştı.
Dahası var. Şimdi yeni sözleşme görüşmelerinde yine uzlaşma yok, grev tartışması yine gündeme gelebilir. Elbet bu tür anlaşmazlıkların sürüp gitmesi havayolları gibi duyarlı bir kesime çok zarar verebilir. Ama doğal bir emekçi hakkının korunması için gösterilen ve özde kalan bir davranışın bunca insafsız ve kalıcı bir tepkiyle karşılanması sonuçta bütün kesim açısından daha da zararlı olmadı mı? THY gibi başarılı bir ulusal kuruluş ile o başarıyı sürdürmek uğruna özveriyle çalışan emekçiler arasındaki ilişkinin bir keçiler kavgasına dönüşmesi mutlaka önlenmelidir. Çalışmalarıyla Türk havacılığına şimdiki saygınlığı kazandırmış olanlar, aynı saygınlığın suya düşmesini önlemeyi de başarmak zorundadırlar.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları