Yılmaz Şipal

'İnsan Kaçakçılığı'

02 Temmuz 2012 Pazartesi
\n

Günümüzde, 19. yüzyılda kaldırılan köle pazarlarının yerini insan kaçakçılığıalmış ve yasadışı kaçak insan piyasası oluşmuş durumda.

\n

Arz ve talep (istek ve sunum) yasası ekonominin en temel yasalarından biri olarak bilinir.

\n

Bir malın fiyatını belirleyen en önemli unsur ise o malınüretimdengesi. Bir mal gereğinden fazla üretildiğinde fiyat düşmekte, üretim azaldığında ise fiyat yükselmektedir.

\n

İnsan pazarlarının ucuz insanı”, aşırı nüfus artışı altında kalan geri kalmış ülke insanlarından oluşmakta.

\n

Basındaki haberlerin yansıttığı görüntüler, bunu kanıtlamakta.

\n

1) İstanbul Haber Servisi - İnsan kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlarda, aralarında 9 Ekimde Sultangazide çıkan yangında, evde kilitli kaldıkları için ölen göçmenleri eve kilitleyenlerin de bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün yaptığı açıklamaya göre, 8 aylık araştırma sonucu İstanbul, Van, Tekirdağ ve Bursada insan tacirlerinin, Avrupa ülkelerine göndermek istedikleri Afganistan, Pakistan ve Burma uyruklu 607 kişi yakalandı. Tacirlerin göçmenlere hortum, sopa ve delici-kesici aletlerle işkence yaptıkları, bir göçmeni ise işkence yaptıktan sonra camdan attıkları bildirildi.(Cumhuriyet, 26 Nisan 2012)

\n

2) BM Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi, dünyada 2.4 milyon kişinin insan kaçakçılığının kurbanı olduğunu, bunların yüzde 80inin seks kölesi olarak kullanıldığını bildirdi. BM Genel Kurulunda önceki gün konuşma yapan Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi Başkanı Yuri Fedotov, insan kaçakçılığının her üç kurbanından 2sinin kadınlar olduğunu söyledi. Fedotov, kaçırılanların bir kısmının zorla çalıştırıldığına işaret etti. Fedotov, insan kaçakçılığı ağını yöneten suçluların her yıl 32 milyar dolar kazandıklarını belirtti. BMnin iyi niyet elçisi oyuncu Mira Sorvino da insan tacirleriyle mücadele konusunda güçlü yasalar bulunmadığını ve polislerin bu konuda yeterince eğitilmediğini söyledi. BM istatistiklerine göre, insan kaçakçılığının her 100 kurbanından sadece 1i kurtarılabiliyor.(Cumhuriyet, 5 Nisan 2012)

\n

3) ANKARA (AA) - Göçmen kaçakçılığı düşük bir masrafla büyük kazanç sağlandığı için kaçakçılık türleri arasında en çok tercih edilenlerden biri. Göç ve göçmen kaçakçılığında dönen tahmini para yıllık yaklaşık 303 milyon doları buluyor. Yakalanamayanlar da hesaplandığında rakam daha da büyüyor.

\n

Türkiyede geçen yıl 44 bin 415, 2010da ise 32 bin 667 yasadışı göçmen yakalandı. Polis Akademisi Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezince, TÜBİTAKın da desteğiyle, 2009-2011 yılları arasında 14 kentte yaklaşık 1500 göçmen ve 106 kaçakçı ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan Türkiyede Yasadışı Göç ve Göçmen Kaçakçılığı raporu tamamlandı. Rapora göre, geçen yıl yakalananların 9 bin 800ü Burma, 5 bin 357si Filistin, 3 bin 843ü Afganistan, 2 bin 226sı Pakistan, 1966sı Somali ve 1594ü de Türkiye uyruklu.

\n

Yasadışı göçmenlerin yüzde 88i erkek. Ortalama yaş ise 26. Her dört göçmenden biri okuma yazma bilmiyor. Kaçakların önemli bir kısmı işsiz. Göçmenlerden yüzde 74ü para kazanmak ve daha iyi şartlarda yaşamak için yüzde 5.4ü savaş nedeniyle ülkesinden ayrılıyor.

\n

Uluslararası sivil toplum örgütleri ve uzmanların araştırmalarına göre, dünyada 30 milyon civarında seks kölesi var. Bu seks kölelerinin yarısından fazlası çocuk (18 yaşından küçük). Dünyada her yıl 4 milyon yeni kurban, seks kölesi yapılmakta. Dünyada seks köleliği için her yıl 500 bin kadın ve çocuk kaçırılmakta. Dünyada seks köleliği ticaretinden doğan rant 100 milyar dolar civarında... Dünyada seks köleleriyle birlikte olan erkek sayısı bir milyarı geçmekte.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları