Yılmaz Şipal

Ölüm Pazarlayan'İnsan Tacirleri'

10 Eylül 2012 Pazartesi
\n

19. yüzyılda kaldırılan köle ticareti, günümüzde yeriniinsan ticaretinebırakmış durumda.

\n

Köle ticaretine karşı tepkiler yoğunlaşınca 19. yüzyılda, İngiltere ve ABDde köle ticaretinin kaldırılması için geniş çapta örgütlenmeler ve eylemler başlamış ve bu eylemler sonucunda. 19. yüzyılın sonlarına doğru, kölelik kaldırılmış.

\n

Abraham Lincoln, köleliğin kaldırılması için büyük çaba göstermiş saygın bir ABD Devlet Başkanı olarak bilinmekte.

\n

Lincoln, insanlık için harcadığı çabaların bedelini de uğradığı bir suikast sonucu yaşamını yitirerek ödemiş.

\n

Birleşmiş Milletler her yılın 23 Ağustos gününü, Köle Ticaretinin Yasaklanmasını Anma Günü, 2 Aralık gününü de Kölelikle Mücadele Günüolarak saptamış.

\n

20. yüzyılda, köle tüccarlarının bıraktığı boşluğu daumuda yolculukadı altında ölüm pazarlayan insan tacirleridoldurmuş.

\n

ABD Dışişleri Bakanlığının 2011 yılı İnsan Ticareti Raporunda, Türkiyenin insan ticaretinde, hem kaynak hem transit ülkeolduğu ve yeterli önlemin alınmadığı sorgulanmakta. Raporda:

\n

Türkiyede fuhuşa zorlanma amaçlı insan ticareti mağdurlarının kadın ve çocuk ağırlıklı olduğu ve bunların eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa kökenli olduğu belirtilmiş...

\n

Fuhuşa zorlananlar arasında Türk kadınların da olduğu, ayrıca, Türkmenistan, Tacikistan ve Moğolistandan erkek ve kadınların Türkiyede zorla çalıştırıldığı açıklanmış.

\n

Türkiyede, uyuşturucu ticareti, fuhuş ve yankesiciliğe karışan çocukların, suç örgütlerine karşı savunmasız oldukları, bazı çocukların da zorunlu evlilik yoluyla insan ticaretinde bir eşya gibialınıp satıldığı da belirtilmiş.

\n

Türkiye üzerinden Yunanistana kaçak göçmengötüren birölüm teknesininbatması sonucu 61 kişi boğularak yaşamını yitirdi

\n

1) Ege sahillerinde, kıyıya 10 metre uzaklıkta büyük bir insanlık dramı yaşandı. Ortadoğudaki savaştan kaçan çoğunluğu Suriyeli 61 kişi, yasadışı yollardan yurtdışına çıkış yapmak için bindikleri 15 metrelik teknenin alabora olması üzerine yaşamını yitirdi. İkisi kaptan ve kaptan yardımcısı olmak üzere 46 kişi kurtulurken ölenlerin 3ünün bebek, 28inin çocuk, 18inin kadın ve 12sinin erkek olduğu açıklandı.” (Cumhuriyet 7 Eylül 2012)

\n

Bu insanlık suçuna komşumuz Yunanistanda en ağır cezalar verilmekte:

\n

2) İnsan ticareti yapan 21. yüzyılın köle tacirleri”, geri kalmış ülkelerden getirdikleri aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kaçak göçmenleri, Meriç Nehri üzerinden Yunanistana geçirmek için 3 kişilik plastik havuz botlarına 9ar kişi bindirmişler. Yarı yolda göçmenlerden Meriç Nehrinden yüzerek karşıya geçmelerini istemişler. Göçmenler, Su çok derin, akıntı hızlıdiye suya girmek istemeyip direnmiş. Bunun üzerine köle tacirleri kadın, çoluk çocuk demeden sopalarla döve döve zorla hepsini tutup nehre atmış ve 16 göçmen de Meriçin azgın sularında boğularak can vermiş. (Cumhuriyet 5 Aralık 2010 )

\n

GÜMÜLCİNE (AA) - Yunanistanda, insan tacirliği yapmak suçundan yargılanan 6 Türk, toplam 975 (dokuz yüz yetmiş beş) yıl hapis ve 4.1 milyon Avro para cezasına çarptırıldı.(…)” (Cumhuriyet 10 Temmuz 2011 sayfa 3)

\n

Bilimsel verilere göre, insanoğlunun maymunluktankurtulması ve iki ayağı üzerinde dik durmasını öğrenipinsangörünümü kazanması için milyonlarca yıl geçmesi gerekmiş.

\n

Oysaki günümüzdeki insan manzaraları insan olmak için iki ayak üzerinde durmanın ve nüfus kâğıdınasahip olmanın yetersiz kaldığını gözümüze sokmakta.

\n

Bakalım, pek çok insanoğlunun, nüfus kâğıdı, ehliyet, pasaport ve diplomahak edip insanlığaulaşabilmesi için daha kaç yüzyıl geçmesi gerekecek?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları