Celal Başlangıç

ABD, Türkiye yerine Kürtleri seçti

15 Haziran 2015 Pazartesi

IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’den IŞİD’i temizleme operasyonunun ilk atağı Tel Abyad’dan başladı ve sonuçlanmak üzere.

Aslında ABD ve bağlaşıkları ilk atak olarak örgütün beyni Rakka’ya güneyden bir “çekiç” hareketi yapmayı planlıyorlardı.

Ancak bu çekiç için kuzeyde bir de örs gerekliydi.

O günkü şartlarda bölgesel olarak örs olabilecek tek yer Türkiye olarak görülüyordu.

Bu da IŞİD karşıtı koalisyona hiç güven vermedi. Çünkü IŞİD’le ilişkisinden dolayı Türkiye’nin bir örs olmayacağına ilişkin genel bir kanı vardı.

O zaman önce örsü sağlama alma planı uygulandı.

Koalisyon uçakları vurdu havadan, YPG,YPJ ve Burkan El Fırat güçleri doğusundaki Cizire ve batısındaki Kobane’den hareketle Tel Abyad’ı ele geçirmek üzereler.

Bu arada Rakka’nın Tel Abyad’la, dolayısıyla IŞİD’in de Türkiye ile bu noktadaki bağlantısı kesilmiş durumdu.

Şu anda IŞİD’in Türkiye ile temas edebildiği tek nokta, Kobane ile batısındaki Afrin arasında kalan bölge

Dağlarda savaş

Orada da IŞİD, ÖSO’ya bağlı bazı islamcı gruplarla çatışıyor. Bu savaşı kazanırsa IŞİD, Afrin’deki kürt kantonunda bulunan YPG ve YPJ güçleriyle karşı karşıya kalacak.

Ancak bunu da Kandil’deki karargah komutanlığının dört gözle beklediğini söylemek mümkün.

Çünkü, Afrin, Tel Abyat ya da Kobane gibi düzlük değil, belki de bölgenin en dağlık alanı.

Böyle bir alanda IŞİD çetelerinin pek savaşma tecrübesi yok ve Kürtlerin bu konudaki üstünlükleri tartışılmaz.

Aslında buradaki ana hedef de Halep'in kuzeyi.

Yeni komşu

Aynı Rakka üzerine yapılacak operasyon gibi güneyde Halep'in kuzeyine vurulacak. Kuzeye kaçan IŞİD’çiler için yine Türkiye sınırında (burası Kilis, Karkamış gibi sınır bölgeleri Türkiye’nin) bir örs gerekecek.

Yine bu örsün Kürtler olması için, Tel Abyat ve Rakka operasyonlarının tamamlanmasından sonra Cerablus operasyonu başlayacak. Kobane ile Afrin birleştirilerek kuzeydeki örs tamamlanacak ve koalisyon güçleri (belki de bu alanda Suriye ordusu ile) bu kez Suriye’de, Rakka’dan sonra IŞİD’in Halep-Cerablus arasındaki bölgeleri vuracak.

Sonuçta şunu ön görebiliriz, IŞİD operasyonu tamamlandığında Türkiye’nin Kilis’inden Silopisi’ne kadar uzanan bir bölgede yeni komşusu Suriye devleti yerine 600-700 kilometrelik sınırıyla Batı Kürdistan yani Rojava olacak.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları