Hoş Geldin Mecelle(!)

25 Eylül 2014 Perşembe

Hanefi mezhebinin dinsel hukukundaki kuralların yer aldığı Mecelle, 1926 yılında kaldırılmış ve Yurttaşlar Yasası (Medeni Yasa) yürürlüğe girmişti.
AKP iktidarı döneminde, kıyısından köşesinden törpülenen yasa, “türbana özgürlük” safsataları sürdürülerek sonunda yok sayıldı.
Türk hukuk sistemine göre 18 yaşını doldurmamış yurttaşlar çocuk sayılıyor.
Tek başlarına hukuksal sonuç doğuran bir işlemi gerçekleştirmeleri olası değil. Hatta korunmalarını sağlamak için özel yasalar, yasa maddeleri var.
Ama AKP iktidarı, bir yandan yukarıda andığım yasaları yaparken, öte yandan yaptıklarını geçersiz kılmanın yollarını buluyor ve uyguluyor.
Gidişata bakıp, bu köşede 11 Şubat 2008’de “Mecelle’yi de öğrenelim” başlığıyla bir yazı yazmıştım.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, değiştirdiği yönetmelikle türban sınırlamasını 9 yaşına indirgemesi, Mecelle’nin 986’ncı maddesini de yürürlüğe sokmuş oldu.
Madde, günümüz Türkçesiyle şöyle diyor: “Buluğ yaşının başlangıcı erkekte tam on iki, kızda tam dokuz, sonu ise ikisinde de on beş yaşıdır.”
Buluğa ermek yani cinsel yönden olgunlaşmak, Mecelle’ye göre hem dinsel yönden yükümlüğe girmek hem de ergenliğe ulaşmak için yeterli sayılıyor.
Kızların ilkokuldan sonra okuldan alıkonulmalarının altında da bu kural geçerli oluyor.

                                                                 ***

Milli Eğitim sistemindeki çok sayıda sorunu göz ardı edip, bütün okulları imam hatibe dönüştürmenin yolunu açma girişimi sonrasında işin nereye varacağı merak ediliyordu.
Kız öğrencilerin “okul içinde başı açık olma” kuralı yürürlükteyken de tam uygulanmıyordu ama, yönetmeliği değiştirme tarihi de ilginç bir döneme rastladı.
Türkiye’yi yönetenlerin, rehinelerin serbest bırakılmasının ardından bile adını anmadığı IŞİD’le her alanda savaşım kararının alındığı gün yapılan değişiklik, yöneltilecek suçlamalara karşı bizimkilerin ne kadar Müslüman olduklarını kanıtlamalarının bir simgesi olma özelliğini de taşıyor.

                                                                 ***

Türbana özgürlük 9 yaşına indirilince sanki eğitimdeki bütün sorunların çözüldüğü havası yaratılıyor.
Oysa çocuklarının hangi okula gideceklerini bilemeyen velilerin tasası ve koşturması sürerken, Türkiye’de verilen öğretimin düzeyi ve öğrendiklerini kullanma yetileri, dünyada son sıralarda sürünürken gündemdeki konuya bakın.
Bir de Milli Eğitim Bakanı, yapılanı “Yasakları kaldırmak iyidir” diye yüceltmez mi?
Yasakları kaldırmak iyiyse Alevilerin cemevi isteklerini Sünni kuralları dikkate alıp yok saymak ne anlama geliyor dersiniz?
Türkiye’nin hâlâ daha laik bir hukuk devleti olduğunu sananlar var.
Yaptırdığı sarayla ilgili mahkeme kararlarını yok saymakla kalmayıp “Sıkıysa gelip yıksınlar” anlamında sözler eden bir başbakanın cumhurbaşkanı seçildiği ülkenin hukuk devleti olduğunu birileri anlatsa da öğrensek.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları