Biz kazandık!

08 Haziran 2015 Pazartesi

Son yazımda bu seçim, demokrasiden yana olanlar ile, karşı olanlar arasında geçecek diye yazmıştım. Biz , demokrasiden yana olanlar kazandık! Hangi partiye oy vermiş olursa olsun, otoriter tek parti rejimine ‘hayır’ diyenler kazandı, kutlu olsun!
Bundan sonrası da zor, biliyorum, ama Türkiye otoriter rejim özlemlerine geçit vermedi, bundan sonra demokrasi mücadelesi kuşkusuz hız kaybetmeden devam edecek ama şimdi kutlama zamanı.
Cumhurbaşkanı’nın iktidar lideri olarak kampanya yürütmesine, iktidar partisinin devlet imkânlarını sonuna kadar kullanmasına, topluma korku salma çabalarına karşın, Türkiye otoriter gidişe dur dedi. Cumhurbaşkanı ve iktidar partisi kendilerine muhalefet eden herkesi ‘millet düşmanı’ ilan etmişti, ne gaflet! Milletin çoğu bu düşmanlaştırıcı, ayrıştırıcı, suçlayan, tehdit eden dile, tavra karşı çıktı.
HDP’nin seçim barajını geçmesi, başlı başına bir demokrasi zaferi oldu. Barajı geçmesi için HDP’ye destek verenler, aynı zamanda 12 Eylül rejiminin sonunu ilan etti. HDP’nin barajı geçmesi, barışın zaferi oldu, iktidar partisi artık barış sürecini rehin alamayacak. Demirtaş’ın hakkı Demirtaş’a, etkin, demokratik, samimi dili bu sonuçta büyük rol oynadı. Kuşkusuz, demokrasiden yana tutum alan herkesin emeği çok değerli, o nedenle demokrasi mücadelesinde durmak yok, yola devam!
Seçimin kaybedeni kuşkusuz, bütün ağırlığını iktidar partisi ama ondan çok ‘Türk tipi başkanlık sistemi’ adını verdiği otoriter liderlik sisteminden yana koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Şahıs olarak değil, siyaset ve toplum anlayışı olarak referanduma sunduğu zihniyet beklediği çoğunluğa ulaşamadı. Daha ağırbaşlı davranmış olsaydı, siyasal ağırlığı artacaktı, kendisi bu yolu seçmedi, umarım bundan sonra daha sağduyulu davranmayı seçer. Aksi takdirde, yine zor günler geçirecek, ama bu kez, biz demokrasiden yana olanlar daha fazla umutla yolumuza devam edeceğiz. Dedim ya, bu sadece bir başlangıç, durmak yok, yola devam!
Şimdi demokrasinin zaferini kutlama zamanı, yaşasın, biz kazandık!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

‘Yeni devlet’ 7 Ağustos 2017

Günün Köşe Yazıları