Yahya Arıkan

Bir ses de sen ver!

18 Haziran 2015 Perşembe

Türkiye’nin yükünü kaldıran 90 bin kişilik emekçi kadrosu. Başka bir tabirle, kayıt dışı ekonomi ile mücadele emekçileri de diyebiliriz. Mali müşavirlerden; çalışma arkadaşları ile birlikte yaklaşık 500 bin kişilik bir emekçi kadrosundan bahsediyoruz.
Mükelleflerin defter ve belge düzeninden, beyannamelerinden, bildirimlerinden sorumlular. Aslında Maliye Bakanlığı’na tüm vergisel veriler bu kadro tarafından hazırlanıyor. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu’na tüm bildirgeler de mali müşavirler tarafından düzenleniyor.
Her ay binlerce belge kayıt altına alınıyor. Her ay onlarca beyanname ve bildirim veriliyor. Mükelleflerin dönem sonu işlemleri yapılıyor, vergiye tabi kazançları hesaplanıyor.

İmza kampanyası
Bu kadroların uzun süredir çözülmesini beklediği talepleri mevcut. Yıllardır Maliye Bakanlığı’ndan bu taleplerin karşılanması için çözüm bekleniyor ama bir türlü sonuç alınamıyor. Bundan dolayı çatı örgüt TÜRMOB ve başkanlığını yaptığım İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası dahil olmak üzere 75 SMMM Odası “Bir Ses de Sen Ver” imza kampanyası başlattı. Mali müşavirlik mesleğinde 26 yıl geçmesine rağmen mali idarenin sorun ve sıkıntıları görmezden gelinmesine karşı bir tepki geliştirildi.

Talepler şunlar…
Tahsil edilemeyen gelirin KDV’sinin ödenmemesi.
Tahsilatların banka aracılığı ile zorunlu ödenmesinin sağlanması.
Zamana endeksli ücret tarifesine geçilmesi.
Meslek mensuplarının düzenlediği sözleşmelerden damga vergisi alınmaması.
Meslekle ilgili yapılan her türlü harcamanın gider kabul edilmesi.
Meslek mensuplarının vefatı ve ağır hastalık halinin mücbir sebep sayılması.
Beyin amortismanının getirilmesi.
Bilgi amaçlı bildirimlerden özel usulsüzlük cezasının alınmaması.
Son dönem geçici vergi beyanının kaldırılması.
Beyan sürelerinin aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmesi;
a- Geçici verginin ayın 20’sine kadar,
b- Muhtasar Beyannamesi’nin ayın 29’una kadar,
c- KDV beyannamesinin ay sonuna kadar,
d- Ba ve Bs bildirimlerinin takip eden ayın 10’una kadar,
e- Yıllık gelir vergisi beyannamesinin üçüncü ayın sonuna kadar,
f- Yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin dördüncü ayın sonuna kadar verilmesi.
Taleplerin tamamı basit ve kabul edilebilir talepler. Nihai olarak kamu menfaatine talepler. Kayıt dışılıkla mücadeleye ivme kazandıracak talepler.

Destek Olun!
İmza kampanyası, mali müşavirler platformu tarafından elektronik ortamda başlatıldı ve devam ediyor.
Kampanyaya, http:// smmmodalariplatformu.org/ SESIMIZE_KULAK_VERIN.pdf adresinden ulaşılabilir.
Bir ses de siz verin… Bu taleplerin karşılanmasına destek olun.

SOSYAL GÜVENLİK
Part-time çalışanlara da yıllık izin var
Yazın gelmesiyle birlikte çalışanların da yıllık izin kullanma dönemi başladı. İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmektedir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Kısmi süreli (parttime) ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz.
Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır.

Başladığı tarihten itibaren
Yukarıdaki esaslara göre izine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.
Dolayısıyla kısmi süreli çalışanların yıllık ücretli izin süresi hesaplanırken ücrete hak kazandığı günler değil; tam süreli çalışanlar gibi başladığı tarihten itibaren kıdem süresi işler. Örneğin 14.05.2014 tarihinde işe giren bir kısmi süreli çalışan, haftada 2 gün dahi çalışsa; 13.05.2015 tarihinde iş akdi devam ediyorsa yıllık ücretli izne hak kazanır.
İzin süresini talep eden ve günleri uygun bulan işveren; kişinin yıllık izinde olduğu sürede, kişinin çalışsaydı hak edeceği ücreti tespit eder ve izin süresine denk gelen kısmı öder. Kısmi süreli çalışanlara izin verilmemesi iş mevzuatına aykırılık teşkil eder.

Sorularınız için [email protected] adresine mail atabilirsiniz. Tüm sorular e-posta ile tek tek cevaplanacaktır.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları