Murat Sabuncu

Ülkücülerin ‘devletle’ imtihanı

16 Mayıs 2016 Pazartesi

Sabahın erken saatleri... 7’yi geçiyor biraz... MHP’de muhaliflerin olağanüstü kurultay için adres gösterdikleri Büyük Anadolu Oteli’nin önü... Saat erken ama kalabalık toplanmaya başlamış. İlk dikkatimi çeken pankartlar.
Üstünlük Meral Akşener’de...
“Ülkücüye moral MHP’ye Meral gerek”... “Seninleyiz Hayme Ana”... (Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin büyükannesi)... Alanda 8 pankart saydım. Bir tane de Koray Aydın pankartı: Dava nöbetinde bir ömür.
Diğer adayları destekleyen pankart yok... Bir görevli elindeki torbadan çıkardığı Akşener’in fotoğraflarını dağıtıyor: Başbakanı yakamıza takalım arkadaşlar... İlk izlenimim gün boyu değişmiyor: Dört aday arasında en organize Akşenerciler.
Davul zurna çalınıyor: Ölürüm Türkiyem ile mehter marşı. Bir o, bir o. Bir ara müdahale edenler oluyor: Şehitler var, çalmayın.
Etrafta tezgâhlar kurulmuş. Tamamı üç hilalli bilumum ürün. Tespihten tişörte ne ararsan... Bu arada kalabalığın çoğu takım elbiseli. Ve parmaklarında gümüş üzerlerinde kurt başı ya da hilal olan yüzükler.
Polis otelin önünü bariyerlerle kapatmış. Önde 3 TOMA, arkasında polisler, yanda 1 TOMA... Saat 10’a doğru, 4 genel başkan adayının birlikte geliş saati yaklaştıkça aralarında benim de olduğum bir grup, polis bariyeri ile kalabalığın arasında sıkışıyor. Kalabalıkta nefessiz kalmak neymiş anlıyorum... Adaylar polislerin olduğu barikata geliyor. Onlar da kalabalıkta sıkışıyor. Ümit Özdağ bir ara bariyerlere tırmanıp bir adım geri çıkılmasını istiyor. Koray Aydın, Meral Akşener, Sinan Oğan hepsi beraber. Dördü adına bildiriyi Yusuf Halaçoğlu okuyor: Son sözü genel başkanlar değil, kurultaylar söyler. Birlik ve beraberliğimizi sağlayarak kurultayımızı yapacağız.

Akşener’e tepki
Ardından genel başkan adayları “yaptırılmayan kurultayı” protesto eden konuşmalar yapıp alandan ayrılıyor. Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan. Gitmeyen Akşener. Polis bariyerini eliyle tutarak şöyle diyor: Bugün burada bu tedbiri alanlar resmi yazılarını bize göstermek durumundalar. Biz valinin aldığı talimatı görmek zorundayız. Aksi takdirde elimi buradan çıkarmayacağım.
Diğer adaylar daha önceden farklı bir mutabakat yaptıklarını söyleyip Akşener’i eleştiriyor. Sinan Oğan isim vermeden şöyle diyor: Tel örgüler önünde beklemek bizim mutabakatımızda yoktu. Biz vardığımız mutabakatımızın gereğini yaptık.
Akşener öğleden sonra 3’e kadar bekleyip bir konuşma yaparak alandan ayrılıyor. Konuşmanın özü şöyleydi: “Ne yaparsanız yapın MHP’yi AKP’nin ve Saray’ın arka bahçesi yaptırmayacağız...”
Bu arada polisle ülkücülerin karşı karşıya gelmemesine özen gösteriliyor ama iki kere “kavganın” eşiğinden dönülüyor. Özellikle havaalanına da giden bu yolun kapatılması üzerine ortaya çıkan gerginlik zor yatıştırılıyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKANLARI
Birkaç başlıkta da öne çıkanları yazayım:
900 delege imza verdi: Muhaliflerin iddiasına göre kurultay için yeterli çoğunluk olan 584’ün de üzerine çıkılarak 900 delegenin imzasına ulaşıldı. Artık genel merkezin de yargının da kurultayı engellemesi zor gözüküyor.
Bahçeli tepkisi: Açıkça protesto ediliyor, istifaya çağrılıyor. Liderlikte zorlanabilir.
Alanda en sık protesto edilen kişi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. Kurultayı onun engellediğine dair herkes ikna olmuş durumda.
Muhalifler içinde öne çıkan isim: Meral Akşener... Tabanda heyecan yaratmış.
Ülkücülerin devletle imtihanı: Burada kastettiğim “devlet” Bahçeli değil. Solcular ve Kürt politikacılardan sonra ülkücüler de polisle, bağımsızlığı tartışmalı yargıyla karşı karşıya geldi. Genel merkezleri “AKP’den yana” tavır koysa da sayıları azımsanmayacak sayıda ülkücü, “polis barikatı ve tartışmalı yargı engeliyle” yüzleşti. Kendini yaş almış bir “kurt” olarak tanımlayan bir partili şunu söyledi: Biz taş medrese (cezaevi) mezunlarıyız. 12 Eylül’de biz hapiste fikrimiz iktidarda demiştik. Şimdi aramızdan yönetimi elinde tutan küçük grup fikrimiz iktidarda deyip bizi sokaklara yolluyor. Bunu değiştireceğiz.
Günün kazananı: Su 2.5, simit 2.5 TL deyip yok satanlar.
Günün esprisi: (Polis bariyerlerini gösterip) Dönüş yolunda “Viyana kapılarına da böyle dayanmıştık, yine hüsran” diye şakalaşanlar.
Kişisel sağlık durumu: Sağ ayak bileği ezilmeden kaynaklı şiş, kaburgalarda itilmekten, ezilmekten yoğun ağrı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları