Aydın Engin

9 bin doları kim zimmetine geçirdi?

15 Ağustos 2016 Pazartesi

Griple boğuşuyorum. “Yaz gribi kış gribinden daha da berbattır” derler. Doğruymuş. İki gündür salya sümük, yorgan döşek. O yüzden haberim olmadı. Bizim Murat Sabuncu telefon edip haber vermeseydi yine olmayacaktı.
Ama Murat, beni derin grip uykumdan uyandırıp sordu:
- Abi haberin var mı? Nurettin Veren var ya, hani şu Cemaat itirafçısı. Dün CNN’de itiraflara devam etti. Abant toplantılarına katılanlara zarf içinde 3.000 dolar veriliyormuş.
O halimle bile kükredim:
- Yav Murat, bu doğruysa 3 çarpı 3, toplam 9.000 doları kim zimmetine geçirdi?
Öyle ya, bugüne kadar 34 Abant toplantısı yapılmış. Ben bunlardan üçünü izledim. İkisini Cumhuriyet, birini de T24 adına.
İlk izlediğim ya 2000 ya da 2001 yılında Abant’taydı. Meclis’in o günkü Başkanı Cemil Çiçek’in açılış konuşması yaptığı bir toplantıydı. Katılımcıların siyasal dağılımı ve paleti şaşırtıcıydı. İsim isim yazmayacağım. Bugünlerde “Arabasının amortisörü patlayan FETÖ yaptı” dediği için bakarsın adamları ihbar kabul edip gözaltına alıverirler. Kimseyi yakmayayım, ama bugün Cemaat’e lanetler ve küfürler yağdıran nice AKP babayiğidi siyasetçi ve gazetecinin de orada olduğuna işaret edip geçeyim.
İkincisi, 2014’te, yani AKP ile Cemaat papaz olduktan sonra Abant’ta otel bulunamadığından Akçakoca’da yapılan toplantı. T24’te idim. Katılımcıları yine isim isim yazmayacağım. Ama henüz kılıçlar tam olarak çekilmediğinden yine namlı AKP yandaşları toplantıda boy göstermişlerdi. Ancak sayıları izlediğim bir önceki toplantıya göre epey azalmıştı.
Sonuncusu 2016 Ocak’ındaydı. Ben yine Cumhuriyet’teydim. Toplantı ise yine Abant’ta otel verilmediğinden Bolu yakınlarında bir otelde yapılıyordu. O toplantının özelliği ise Cemaatçi olmayacaklarına benim ve sizin rahatça bahse girebileceğimiz katılımcılar vardı. AKP cephesinden kimse yoktu. Daha da ilginci Cemaat’in ağır toplarından da çoğu, hem de pek çoğu yoktu. Acep darbe girişiminin kokusunu mu almışlardı, bilemem. Bildiğim o “pek çoğu” yurtdışına tüymüşlerdi.

***

Bir bildiğim daha var.
İzlediğim üç Abant toplantısında kimse bana zarf içinde bir şey vermedi. “Acaba ben gazeteci olarak izliyordum ve bunu toplantı düzenleyenlere belirtmiştim” o yüzden mi Nurettin Veren’in kesinlikle verildiğini söylediği 3.000 dolar listesine dahil edilmemiştim?
Yoksa benim 3.000 doları birileri zimmetine mi geçirdi?
Toplantıya katıldığını bildiğim birkaç arkadaşıma sordum. Onların da 3 bin dolarlardan haberleri yok.
Bu durumda ya Cemaat’in muhasebe bölümünde görevli adamları bu paraları zimmetlerine geçirdiler ya da Nurettin Veren nam itirafçı üfürüyor. Vitrinde kalabilmek için malzemesi tükenince yenilerini üretip pazara sürmek zorunda kalıyor. Artık günahı vebali onun boynuna.
Üç Abant toplantısında da gidiş geliş kendi arabamı kullandığım, benzin parasını cepten verdiğim; İlhan Selçuk’un “Cumhuriyet çalışanın yol ve benzeri giderlerini gazete öder. Başkaları değil” ilkesi yüzünden, otel parası da çıkışmadığından gece dönüş yollarına düştüğüm, biri zarf içinde para sıkıştırmaya kalksa “Sen al onu da münasip bir yerine…” diye başlayan bir cümle kuracağım aklıma geliyor da “Şu 3 çarpı 3 toplam 9.000 bin doları kim zimmetine geçirdi” sorusu kafamda dönüp duruyor.
Karşılaşır ve tanışırsam itirafçı Nurettin Veren Efendi’ye soracağım. Bilirse o bilir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları