Egemen Berköz

Müzikle doruğa yükselmek

28 Mayıs 2014 Çarşamba

CRR İSTANBUL GİTAR GÜNLERİ VE GİTAR YARIŞMASI SONA ERDİ

İspanyol gitarcı Marco Socias gitarının tellerine dokunup ilk notalar yükseldiği an orkestranın tüm üyelerinin yüz anlatımları ve devinimleriyle ona katıldığını gördüm. Rodrigo’nun bizim tanıdığımız adıyla Gitar Konçertosu’nun, özgün adıyla “Concierto de Aranjuez”inin sonuna kadar da bu duygudaşlık artarak sürdü. Belli ki orkestra ile solist provalarda birbirlerini sevmişlerdi. İzleyiciler de yapıtın başından sonuna kesintisiz bir “crescendo” ile artan coşkuya katılmaktan geri kalmadılar. Alkışlar bitmek bilmedi, Socias defalarca sahneye geri geldi, konser ancak herkes yorulunca bitebildi.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun (CRR) içinde bulunduğumuz konser mevsiminde yaptığı güzel işlerden biri olan CRR İstanbul Gitar Günleri ve Klasik Gitar Yarışması’nın ödül ve bitiş akşamındaydık. Tarih 23 Mayıs Perşembe. Akşam, 21 Mayıs’ta başlayıp üç gün süren yarışmada ilk üçe giren yarışmacılara ödüllerinin verilmesiyle başladı. Ödüller, seçici kurulu oluşturan ve yarışma boyunca akşamları konser veren usta gitarcıların (Arjantinli Ricardo Moyano, Meksikalı Raul Olmos, Amerikalı David Russel, İspanyol Marco Socias, Ahmet Kanneci, Soner Egesel, Sinan Erşahin) imzalarını taşıyan pırıl pırıl birer gitardı.
Üçüncü, İÜ Devlet Konservatuvarı mezunu, yüksek lisans çalışmasını MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda sürdüren Tuna Tandoruk, ikinci Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Çavgın Çınkıt ve birinci MSGSÜ Devlet Konservatuvarı mezunu, yüksek lisansını da orada yapmakta olan Onur Yılmaz’ın ödüllerini alıp kısa birer parçayla sanatlarını göstermelerinden sonra da Rengim Gökmen yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası sahnede yerini aldı. Orkestra, konserin ilk bölümünde Mozart’ın ustalık dönemi yapıtlarından, müziğinin doruğuna ulaştığı son üç senfonisinden ilkini (KV 543 Si Bemol Majör 39. Senfoni) seslendirdi. İkinci bölümde ise yarışmayı taçlandıran iki yapıt dinledik. Gitar yazınının “Cervantes”i diyebileceğimiz Joaquin Rodrigo’nun iki gitar konçertosundan ikincisi olan “Concierto para un Gentilhombre”nin solisti Sinan Erşahin’di. Ve konser Rodrigo’nun ilk gitar konçertosu “Concierto Aranjuez”in Marco Socias-orkestra-Rengim Gökmen ortak yapımı doruk seslendirisiyle sona erdi.
Yaşadığımız alacakaranlıkta geleceğe umudumuzu besleyen üç genç müzikçi daha tanımıştık ama yetişen onca genç müzikçinin gelecekleri ne olacak sorusu da olanca ağırlığıyla karşımızdaydı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları