Türkiye Rabia Cumhuriyeti’ne Doğru! (4)

29 Ağustos 2017 Salı

AKP eski MKYK üyesi Ayhan Oğan’ın “Yeni Devlet kuruyoruz. Kurucusu Erdoğan!” sözleri olağanüstü tepki çekti. AKP Reis-i Umumisi, yıllardır “Yeni Türkiye’yi kuracağız!” demiyor mu? İkisi arasında ne fark var?

***

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesi şöyledir:
“Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”

***

8 Ağustos 1928’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul Sarayburnu’nda Arap harflerinden Latin harflerine geçişi tanıtırken şöyle konuşmuştu:
“Bugün yapmak zorunda bulunduğumuz çok değerli bir iş daha vardır: Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmek... Kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya, bütün yurttaşlara öğretiniz... Bunu yurtseverlik, ulusseverlik görevi biliniz. Bu görevi yaparken düşününüz ki bir ulusun, bir sosyal topluluğun yüzde onu ancak okuma yazma bilir, yüzde doksanı bilmezse, bundan insan olanların utanması gerek.”

***

Milli Eğitim Bakanlığı Yasası’nın 2. maddesi şöyledir:
“Türk Milli Eğitimi’nin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini, Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek…”

***

Buna karşılık günümüzde “Türkiye Cumhuriyeti’nin” değil, “Türkiye Cumhurbaşkanı” denilen “İmam Hatipli” AKP’nin Reis-i Umumisi döneminde “milli eğitim” alanında neler oluyor?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yalnızca Ensar Vakfı değil, Birlik Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti ile de protokoller imzaladığını gündeme getirdi.
MEB’in Ensar Vakfı’nın yanı sıra başka vakıflar aracılığıyla “yeni kuşağı ideolojik olarak biçimlendirme çalışmalarını sürdürdüğünü” söyledikten sonra şöyle konuştu:
“MEB Temmuz ayında yaptığı protokollerle İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ve Birlik Vakfı’nın eğitim alanına girmesine neden olmuştur. Protokoller incelendiğinde vakıfların istedikleri gibi eğitim alanlarında faaliyet yapabileceği görülüyor. Özellikle Ensar Vakfı’nın hazırlayacağı yeni öğretim programlarının da kurumlarda uygulanabilmesine olanak sağlıyor.
Yapılan protokol ile MEB’in görev, yetki ve iradesinin önemli bir bölümü vakıflara devrediliyor. Bu üç vakıf ile yapılan protokoller çerçevesinde yaygın eğitim kurumlarındaki kursiyer ve eğiticiler ile örgün eğitimdeki öğrenci ve öğretmenlere yönelik sosyal, sanatsal, kültürel, sportif, bilimsel teknolojik etkinlikler ile ilgili seminer ve proje çalışmaları yarışmalar ile mesleki ve teknik kurslar düzenlenebilecek.
Ne yazık ki, bu kademelerin hiçbirinde ‘Değerler Eğitimi’ adı altında Atatürk kelimesi bile geçmiyor. ”
1979’da kurulan, Türkiye’de 165 şubesi bulunan Ensar Vakfı’nın amacı “Ülkemiz insanının manevî dinamiklerini zenginleştirmek, ilmi, fikri ve ahlaki yönden gelişmesine katkıda bulunmak” olarak açıklanmıştı.
Ensar Vakfı’nın mütevelli heyetinde AKP’li kadrolar yer alıyor. Vakfın, Erdoğan ailesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet Başkanlığı, AKP’li belediyeler ve TÜRGEV’le çeşitli bağlantıları bulunuyor.
Bilal Erdoğan 30 Aralık 2015’te Ensar Vakfı’nın düzenlediği bir toplantıya katılarak, “Ensar Vakfı gibi Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) sahip çıkın, çünkü toplumun dinamiği STK’lerdir!” demişti.
Emine Erdoğan 26 Şubat 2017’de Ensar Gönüllüleri Buluşması’nda, “İki, hatta üç kuşağın mensuplarını burada görüyorum. Gençlerin dinamizmiyle, büyüklerin tecrübesinin harmanlanması, hiç şüphesiz ki, geleceğimizin teminatı olacaktır!” diye konuşmuştu.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları