Türkiye Rabia Cumhuriyeti’ne Doğru! (5)

05 Eylül 2017 Salı

AKP eski MKYK üyesi Ayhan Oğan’ın “Yeni Devlet kuruyoruz. Kurucusu Erdoğan!” sözleri olağanüstü tepki çekti. AKP Reis-i Umumisi, yıllardır “Yeni Türkiye’yi kuracağız!” demiyor mu? İkisi arasında ne fark var?

***

Bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Kurban Bayramı örtüştü...
TBMM Riyaseti koltuğunda oturan “kahraman” havasındaki zatı muhterem 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı, ama ağzına Atatürk’ün adını almadı. Oturduğu koltuğun yaratıldığı 23 Nisan kutlamasında da Atatürk’ün adını anmayınca TBMM’de tartışma çıkmıştı.
Osmanlı hayranı o zatı muhterem, 30 Ağustos konuşmasında ağzından “A” harfi çıkarken Atatürk yerine yanlışlıkla Abdülhamit sözcüğünün çıkacağından çekiniyor olmalı. O, kimi insanların ya atası değildir ya da onlar Osmanlı vatandaşıdırlar.

***

Çankaya Köşkü’nde, özür dilerim Külliye’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı. Tören, Kuran okunuşu ile başlamıştı, ama İstiklal Marşı’nın çalınıp çalınmadığını öğrenemedim!
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ünlü 26 Ağustos törenlerinde Erkânı Harbiye Reisi denilen paşa hazretleri yoktu. AKP’nin Reis-i Umumisi ile Malazgirt’e gitmeyi yeğlemişti!
Gazetelere Külliye’deki törenden ilginç bir resim yansıdı. Erkânı Harbiye Reisi’nin zevcesi türbanlı değildi, ama Kuran okunurken başını örtme gereğini duymuştu.
Bir subay kızı olan meslektaşım Mine Kırıkkanat şöyle yorumladı: “Durumları çok zor. Ürperiyorlar. Sürekli bir üşüme, devamlı bir tedirginlik. Valla çok zor, acıyorum...”
Herhalde bu davranış şu gelişmenin habercisi olmalıydı: Erkânı Harbiye Riyaseti, bundan böyle kadın subay ve astsubaylar ile askeri öğrencilerin türban takmalarına olanak sağlayan yönetmelik değişikliği yaptı. Gerekçe türbanlı milletvekili varsa, neden kadın subaylar da türban takmasınlardı ki...

***

“Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, “İlgili personelin kasıt taşımayan dikkatsizlikleri sonucu ortaya çıkan yerleştirme hatası nedeniyle görevden ayrılma talebimi ilgili makama sundum!” diyerek onuruyla istifa etti.
30 Ağustos Zafer Bayramı töreninde AKP Reis-i Umumisi, daha çok “15 Temmuz” olayına yer vererek, sanki İstiklal Savaşı kazanmış gibi konuştu. Konuşmayı Erkânı Harbiye Reisi ve MİT müsteşarı da dinlediler.
Peki, 15 Temmuz günü üçü de görevleri başındaydılar. Bu olayların önlenmesinden onlar sorumlu değiller miydi? Neden Prof. Demir gibi davranmadılar?

***

Hürriyet gazetesinin haberinde, Isparta’da General İhsan Alper Kışlası’nda, F.T. adlı er; başında fes, cüppe ve şalvar ile görüntülendi. Erin bu giysilerle çarşı iznine çıkması engellendi.
Er F.T., İsmailağa Cemaati mensubu olduğu, medrese eğitimi aldığı için bu kıyafeti giydiğini açıkladı. Aynı gün gazetelerde bir de şu haber yayımlandı:
“İsmailağa Cemaati’ne bağlı İslami İlimler Akademisi’ne kayıt olmak için öğrencilere ‘Liseyi dışarıda bitirin’ talimatı geldi. Türkiye’de, ‘Marifet Derneği’ adıyla birçok ilde öğrenci yurdu açan Nakşibendi geleneğinin ülkedeki en etkin grubu olan İsmailağa Cemaati’ne bağlı İlkseç Vakfı’nın İmam-ı Azam İslami İlimler Akademisi’nin yeni dönem ders müfredatı açıklandı.”
Aynı gün bir başka haber özetle şöyleydi: Maarif Nezareti, “Atatürkçülük” bölümlerini ilköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler kitabından çıkardı!

***

11 Eylül’de Cumhuriyet çalışanı beşi halen Silivri’de tutuklu olan, 15 arkadaşımız yargı önüne çıkacak! Almanya’da iken hakkında gıyabi tutuklama kararı olan Akın Atalay tıpış tıpış kendisi Türkiye’ye geldi. Herhangi bir korkusu olsaydı gelir miydi? Yargıdan kaçmayan Atalay da aylardır içeride...
Gereğinde “Reis-i Cumhuru” yargılama yetkisi bulunan Teşkilat-ı Umumiye Reisi Zühtü Arslan, törende sanki Abdülhamit’in önünde iki büklüm selam duruyordu!
Şûrâ-yı Devlet (Danıştay) Reisi Zerrin Güngör hanfendinin 30 Ağustos’ta mevcut adaleti savunması da ayrı bir şaşkınlık yaratmadı mı?
Cumhuriyet ve Sözcü çalışanlarının yargılanmalarının tek nedeni “Atatürkçülüğü” taşıyan sütunlara sıkı sıkı sarılıp korumaları değil mi?

***

AKP Reis-i Umumisi şu sözleri ile her şeyi açıklamıyor mu: “Alışılmış bir cumhurbaşkanı olmayacağım! Olmadım, olmayacağım...”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları