Türkiye Rabia Cumhuriyeti’ne Doğru! (9)

24 Ekim 2017 Salı

“Sizleri bilmem, ama ben pazar günü Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu “Türkiye Cumhuriyeti’nin” 94. yıldönümünü “buruk” kutlayacağım!
Cumhuriyetin daha 3. yılı dolmadan Büyük Millet Meclisi, anayasanın “laiklik” ve “inkılapçılık” ilkesine uygun olarak, 17 Şubat 1926’da “Türk Kanunu Medenisi”ni kabul etti. Bu ilkeler doğrultusunda Türk toplumu, kadın ve erkeğin eşitliğini de içerecek biçimde “medenileşecekti!”
“Uygar” sözcüğü öncesinde, Türkçeye Arapçadan geçen “medeni” sözcüğünün kökenini, genç kuşak bilmeyebilir! “Medeni” sözcüğü, Arabistan’daki “Medine” kentinden kaynaklanmıştır.
Çünkü “Medine” bir kenttir, orada yaşayanlar da “Medinelidir!” Medineli olmak, “kentli” olmak ve “kentin toplumsal düzenine uymak” demektir. Medineli olmayan, çölde yaşayan ve kent kurallarına göre “uygarca” yaşamayan, Araplara ise “Bedevi” denilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nde nikâh memurları, nikâh töreninde, evlenecek çift ile tanıklarından sorularına alacağı yanıtlardan sonra “medeni nikâh” kararını şöyle açıklar: “Ben de Medeni Kanun’un ve Belediye Başkanı’nın bana vermiş olduğu yetki ile sizleri eş olarak ilan ediyorum!”
Kıyılan bir “medeni” nikâhtır, “Bedevi” nikâhı değildir…

***

Atatürk’ün 94 yıl önceki TBMM’sinin bu “medeni kuralını”, geçen hafta “imam eğitimli” AKP Reis’i Umumisi’nin TBMM’si, “Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda” değişiklik yaparak, “il ve ilçe müftülüklerine nikâh kıyma yetkisini” verdi!
Bu değişiklikle, Türkiye’ye çöl Arap’ının “Bedevi” yasası getirilmedi mi? Böylece, çocuk evliliği ile aile içi evliliğin de yolu açılmadı mı?
Şimdi gündemde “boşanma” var! AKP kaynakları, “boşanmada arabulucuların devreye girmesi” üzerinde çalışıldığını açıkladılar.
Bu durumda ise “Bedevi hukukundaki” gibi, boşanmada kocanın karısına üç kez “boş ol” demesi, herhalde yeterli olacak. Ardından, çiftlerin barışmaları durumunda, yeniden evlenmeleri için, “hülleci” denilen bir “erkek” geçici olarak kadına imam nikâhı ile yamandıktan sonra ancak çift evlenebilecek!
Bırakın yakın gelecekte olacakları, günümüz “sosyal medyasında” soruları yanıtlayan “din adamlarından” birine bir kadının sorduğu, şu soruyu buraya almadan geçemedim:
“Kocam bana üç kez ‘Boş ol!’ dedi. Ama cinsel ilişkimiz sürüyor. Şimdi ben ‘zina suçu’ mu işliyorum?”

***

Geçen hafta Hindistan Yüksek Mahkemesi, ülkede yaşayan Müslüman erkeklerin eşlerine üç kez “Boş ol!” diyerek boşanmaları kuralını, “eşitlik haklarını çiğnediği” gerekçesiyle yürürlükten kaldırdı!

***

Günümüzdeki 550 kişilik TBMM’de 544 milletvekili var. Bu yasaya ise milletvekillerinden yarısından azı katıldı. Oy kullanan 250 kişiden 210’u “imam”, 40’ı ise “nikâh memuru” yönünde oy kullandı!
CHP’nin bu değişikliği Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği açıklandı. 133 sandalye sahibi, Atatürk’ün kurduğu CHP’li öteki milletvekilleri, neden o günkü oylamada yoktular? Peki, CHP Genel Başkanı, oturuma neden katılmadı?

***

Dünkü Cumhuriyet gazetesinin başlığı “Devlet tarikatlara çalışıyor” idi. Doğrudur… Tabii tarikatlar da AKP Reis-i Umumisi’ne çalışıyorlar… Peki, CHP de “Rabia Cumhuriyeti’ne” mi çalışıyor?

 

Metal Yorgunluğu Kimde Çok?
AKP Reis-i Umumisi, partisindeki “metal yorgunluğundan” söz ederek, önemli görevlerde yorulanların ayrılmaları gerektiğini söyleyip duruyor!
Son olarak da ısrarla, kendisi gibi “badem bıyıklı” olan Ankara, Bursa ve Balıkesir belediye başkanlarını hedef gösterdi. Onlar da direnişe geçtiler…
AKP Reis-i Umumisi’nin 2 hafta önce Ukrayna’ya yaptığı devlet ziyaretinde ev sahibi Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısı sırasında “uyuklaması” dünya televizyonlarına, gazetelerine yansıması “matrak” konusu oldu!
Bu olguyu Rus psikoterapist Leonid Tretyak, Rus Zvezda TV’sinde şöyle değerlendirdi:
“AKP Reisi Umumisi’ çok yoğun programı nedeniyle fiziksel bitkinlik yaşamış olabilir. Burada aşırı yüklenme söz konusu. Bu tür uykusuzluk hali, sıklıkla vücudun aşırı yorgunluğa verdiği dengeleyici bir tepki olarak açığa çıkıyor. Özellikle belirli bir yaşta buna karşı koymak çok zor!”
Acaba en önemli “metal yorgunluğu” kimde?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları