AKP’de panik!

14 Kasım 2017 Salı

Geçen yıl tüm Türkiye’de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve 10 Kasım’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma törenleri görkemliydi. Bu yıl ise aynı yıldönümlerinde, 7’den 70’e kadar daha coşkulu, daha heyecanlı, alışılmışın dışında çok değişik biçimlerde anmalar yaşandı.

***

Devlet erkânı, Atatürk’ün ölümünün 79. yıldönümü nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret töreninde Cumhurbaşkanlığı korumaları, özel olarak üretilen ve dünyada başka bir örneği bulunmayan “kamuflajları” bu yıl ilk kez bu törende kullandılar. Korumalar ayrıca, “dronesavar” denilen silahları da taşıyorlardı! Acaba kimin ya da kimlerin bir yerleri 3.5 atıyor?
Başbakanlığı döneminde, 10 Kasım’da Ata’yı anma törenlerine Anıtkabir’e gitmeyen AKP Reis-i Umumisi, 15 Temmuz olayının ardından 10 Kasım törenlerine katılmaya başladı!

***

Erdem Gül’ün AKP yanlısı MAK Danışmanlık Kurumu’nun Başkanı Mehmet Ali Kulat’la yaptığı söyleşiye göre AKP’de “oylarda düşme telaşı yaşandığı” ve bu nedenle “10 Kasım” bahanesi ile Ata’dan medet umulduğu anlaşılıyor.
AKP Reis-i Umumisi hemen CHP’ye saldırıya geçti:
“Atatürk’ün mirasçısı olduğu iddia edilen CHP’nin Atatürk’le olan ilişkisi 10 Kasım 1938’de kesilmiştir. Atatürk ebediyete irtihal ettikten sonra o ana kadar Türk Lirası üzerinde Atatürk’ün resmi vardı. Sonra o resim paranın üzerinden kaldırılmış yerine İsmet İnönü’nün resmi konulmuştur. Onu yapan kim, o zamanki CHP’nin ta kendisidir…”
Aynı sözleri 2008’de Hükümet Reisi iken de “CHP zihniyetinin, vefatından hemen sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün resimlerini Türk parasından nasıl çıkardığını gayet iyi biliriz!” demişti.
Değil “gayet iyi bilmek”, bu sözlerde cehalet kokuyor…
“30 Aralık 1925 tarihinde yasalaşan 701 Sayılı ‘Mevcut Evrak-ı Nakdiye’nin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun’, Osmanlı paralarının tedavülden kaldırılarak yeni paralarla değiştirilmesini öngörüyordu.
16 Mart 1926 tarihli 3322 sayılı kararname ile 50, 100, 500 ve 1.000 liralık banknotların ön yüzlerinde ‘reis-i cumhur hazretlerinin resminin’ bulunması kararı alınmıştır. Yasada Atatürk denilmiyor ‘reis-i cumhur hazretlerinin resmi’ deniliyordu.
Bu yasa gereğince, 1927 yılında basılan paralara Atatürk resimleri konuldu. Atatürk öldükten sonra Cumhurbaşkanı olan İnönü’nün resimlerinin basılması bu kanuna ve kararnameye dayanılarak yapıldı.”

***

Anımsayalım Büyük İskender Afganistan’a kadar giderken darphanesini de beraberinde götürüyordu. Sikkelerin bir yüzünde daima kendi resmi basılıyordu.
Bu geleneği daha sonra Roma imparatorları da sürdürdü. İmparatorlar değiştikçe, her yeni gelen kendi resmini sikkelere bastırıyordu.
Osmanlı imparatorları da önceleri, “Berat, Menşur (atama kararnamesi) ve Fermanların” üzerlerine “tuğra” çekiyorlardı.
Mehmet Celebi (15. yüzyıl) ile paralara padişahların tuğralarının konulmasına başlandı. Sonraları kendi resimlerini değil, paralarda “tuğralarını” kullandılar.
1926 - 1927 tarihli yasalara dayanarak ve dünyadaki tarihsel gelenek doğrultusunda, Atatürk’ün ölümü sonrasında paralara 2. Cumhurbaşkanı İnönü’nün resmi basıldı… Bu uygulama DP zamanında kaldırıldı.

***

AKP Reis-i Umumisi 2012’de, FETÖ’nün “Uluslararası Türkçe Derneği’nin” düzenlediği “Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın 10. yılı” nedeniyle, Atatürk’ün resmi yerine liralara “İnsanlık El Ele” sözünü kazıtmamış mıydı?
AKP Reis-i Umumisi, “15 Temmuz olayı” anısına Atatürk resmi yerine, “Birlik bilincinin gelecek kuşaklara taşınması” amaçlı bir liraları piyasaya sürmemiş miydi?

***

Atatürk ile ilgili 2 siteyi tıklamanızı öneririm.
Birincisi, Cumhuriyet gazetesi internet sitesinde, bu yıl panikleyen yandaş basınında Atatürk değişimi:
http://www.cumhuriyet.com.tr/foto/ foto_galeri/863416/11/Yandas_medyada_ 10_Kasım_farki..._Bir_yilda_ne_degisti_. html
İkincisi, BBC’nin 1970 yapımı “Atatürk: Türklerin Babası” belgeseli ilk kez Türkiye’de izleyicilerle buluşuyor:
http://www.bbc.com/turkce/haberlerturkiye- 41935211  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları