‘Afrin’ mi, ‘Af-e-rin’ mi?

23 Ocak 2018 Salı

Genelkurmay Başkanlığı “Afrin Harekâtını” şöyle açıkladı:
“TSK, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nı’ başlattı.”

***

Yakın geçmişi anımsayalım… AKP hükümetleri, Irak’taki yasal devleti dışlayıp PKK’yi destekleyen Kuzey Irak ile olağanüstü ilişkiler kurdular. Mesud Barzani çeşitli kereler Türkiye’ye gelip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeler yaptı.
Erdoğan bu görüşmelerle de yetinmedi, hatta “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı ve Kürdistan Demokratik Parti’nin (KDP) Başkanı Barzani ile Diyarbakır’da 2013’te bir mitingde buluştu. İbrahim Tatlıses ve Şivan Perver’in verdikleri konserin ardından Erdoğan bir konuşma yaptı.
Erdoğan, Diyarbakır’daki mitinginde ilk kez “Kürdistan!” sözünü şöyle kullandı: “Sayın Barzani’nin şahsında Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan kardeşlerimizi hürmetle selamlıyorum!”
İçişlerine karıştığı Bağdat yönetimini küstürme pahasına, Kuzey Irak petrolü ile çevresindeki pek çok kişiyi milyoner etti.
Barzani şımardı ve Kuzey Irak’ta özerk Kürdistan Devleti’ni kurdu. Ama O da bizimkiler de hüsrana uğradılar… Ankara, şimdi Bağdat yönetimi ile ilişkileri iyileştirmeye çalışıyor.

***

Başbakan Erdoğan yanında eşi Emine, kızı Sümeyye ile “kardeşim” dediği Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve eşi Esma ile Bodrum’da tekneyle mavi yolculuk yaptılar. Sonrasında Esad “üvey kardeş” bile olamadı!
24 Ekim 2014 tarihli bu köşedeki yazımdan bir alıntı yapalım:
(…) Sultan, geçen hafta Afganistan dönüşünde uçakta gazetecilere ABD’nin askeri destek yardımı hakkında şöyle demişti: ‘PYD şu anda bizim için PKK ile eşittir. O da bir terör örgütüdür. ABD’nin böyle bir yardımına biz “evet” diyemeyiz.’
Ama Sultan, her zamanki gibi geri vitese takarak, eli beysbol sopalı ABD Başkanı Barack Husein Obama’dan gelen telefondan sonra silahlı 200 peşmergenin Irak’tan yola çıkıp Türkiye üzerinden Kuzey Suriye’ye PYD’ye yardıma gitmesini anında kabul etti.(…)”
Bu açıklamadan öncesini, aynı günkü yazımdan PYD’nin başkanını alıntılayalım:
“Partinin başında Türkiye’ye gelip AKP Hükümeti ile sıkça görüşmeler yapan, İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu bir mühendis olan Salih Müslim (63) bulunuyor.”

***

Göçmenler yasası oylamasında hükümeti devre dışı bırakan ABD Başkanı Donald Trump, bir yandan 400 teröristine silahlı eğitim verdiği PYD’ye, 4900 TIR ve 2000 uçak dolusu silah ve malzeme gönderdi. Niçin gönderdi? İsrail’in isteği nedeniyle…
Öte yandan İsrail’in isteği doğrultusunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etti, ama Birleşmiş Milletler’de çuvalladı!
Bu köşede, sıkça yazdığım gibi, amaçları Kuzey Irak’tan başlayıp Güney Anadolu’dan ve Kuzey Suriye’den geçip Hatay’da Amanos Dağı’nın eteklerinden Akdeniz’e inen bir “Kürt Koridoru” oluşturmak. Böylece bu oluşumla bölge devletleri zarar görmüş, İsrail güçlenmiş olacak!

***

“Afrin Harekâtı” hakkında ABD’deki hükümetsizlik nedeniyle olsa gerek çelişkili, bölük pörçük haberler geliyor.
Rusya’da ise, “Ankara - Moskova arasında belirgin bir anlayışın varlığı” sezinleniyor. Rusya’da, ABD’nin Suriye’deki varlığına önemli bir darbe vurma amacı gözleniyor. Ancak, Türkiye’nin, yine de Rusya konusunda temkinli olması gerekir. Rusya’nın, bu harekât için yaktığı “yeşil ışığın” sonsuz bir destek olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır.
Rusya’nın 29 - 30 Ocak’ta Soçi’de Türkiye ve İran’la düzenleyeceği “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” önemli bir toplantı olacak. Bu konuda ilk gelişmeyi Vezir-i Azam verdi… Şam ile Moskova üzerinden bağlantı kurulduğunu açıkladı!

***

Ankara’daki AKP hükümeti, Bağdat ile Şam’ın yasal hükümetlerini dışlamasaydı bunlar olur muydu? Barzani ile Müslim’e kim çanak tuttu?
“Afrin” ancak çok ama çok gecikmiş bir “af-erin” dir. Bunu “kardeşi” ile birlikte, yıllarca önce yapsa daha iyi olmaz mıydı?
(“Füzelerle Ördük Anayurdu” devam edecek)



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları