Çare demokrasi!
Mustafa Balbay
Son Köşe Yazıları

Çare demokrasi!

05.06.2024 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Dün, 2 Haziran’da yenilenen mini yerel seçimden 31 Mart’ın devamı çıktı, yorumu yaptığımız saatlerde Hakkâri’nin DEM Parti’den seçilen belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Yerine kayyum atandı. Hakkâri Valisi Ali Çelik aynı zamanda belediye başkanlığını götürecek.

Gelinen noktanın pek çok boyutu var. Her şeyden önce görevden almadan sonra kayyum atanması sadece belediye başkanını değil ona oy verenleri de cezalandırmak anlamına geliyor. Eğer alınan başkanın yerine Hakkâri Belediye Meclisi’nin bir başkan seçmesine olanak verilseydi, sürecin bir nebze hukuki işlediği ya da işleyebileceği yönünde düşünce oluşurdu. 

AKP sisteminde bu tür kararlar iki türlü; görevden alınınca yerine kayyum atananlar, yeni başkanın seçimi belediye meclisine bırakılanlar. 

Başkan terör suçlamasıyla görevden alındıysa kayyum atıyorum, değilse belediye meclisi seçsin demek, aynı suçlamanın hedefinde meclis de var demektir.

***

Bir başka boyut zamanlama... Akış hakkındaki soruşturma 2014 yılında başlamış. 10 yıl boyunca “delil” biriktirilmiş. Bunlar bölgedeki hava durumu kadar doğal hale gelen “suçlar”. Akış hakkında sürdürülen soruşturmalardan bazıları davaya dönüştürüldü. Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmadan üç gün önce yukarıda özetlediğimiz karar alındı. 

Bu durum da kendi içinde iki boyutlu. Akış’ın görev yapamaz noktasında olduğuna mahkeme karar verse, başta vurguladığımız gibi en azından hukuki bir tartışma yürürdü. Kararı İçişleri Bakanlığı alınca ister istemez iktidar gölgesi düştü. Mahkemenin vereceği kararı İçişleri Bakanlığı bildiği için mi kayyuma gidildi. Ya da karar zaten verilmişti de mahkemeye sadece açıklamak mı kaldı?

Tablo bize bütün bu akıldışı soruları sorduruyor.

Akış’la ilgili gelişmeleri izlerken aklımıza ister istemez 31 Mart seçimlerinden hemen sonra seçimi kazanan Abdullah Zeydan geldi. 31 Mart’ta seçilen Zeydan hakkında 2 Nisan’da “Seçilemez, seçilse de mazbata verilemez, verilse de geri alınır” kararı duyurulmuştu. 4 Nisan’da da bunun tam tersi olmuş, Zeydan’a, “Al mazbatanı göreve başla” denmişti.

İki ay sonra benzer adım farklı şekilde atılıyor. Başkentte Akış’ın durumunda 30’a yakın belediye başkanı olduğu konuşuluyor. 

İktidar çevreleri, “Terör örgütü tartışmalı isimleri bilerek aday göstertiyor. Sonrasında Türkiye’de demokrasi yok densin, gerilim olsun, diye” savunması yapıyor. Eğer böyle görüyorlarsa, belediye meclislerini devreye sokup bu “oyunu” bozsunlar!

Çare demokrasiye inanmak, bu konuda samimi olmak, hukuk zemininden çıkmamak!

ERDAL ATABEK: TÜRKİYE’NİN SOSYAL HEKİMİ!

31 Mayıs’ta yazarımız, ağabeyimiz, işyeri hekimimiz, yaşamını umut üretmeye ve mücadele etmeye adamış Dr. Erdal Atabek’i kaybettik.

Erdal ağabeyin pazartesi yazıları adeta Türkiye’nin sosyal hekimliği gibiydi. Tedavi edici, düşündürücü, yönlendirici, her türlü karamsarlıktan koruyucu...

Ankara’ya gelişlerinde 3-4 çağrıyı birleştirir, kimseyi kırmamaya özen gösterirdi.

Mücadeleci yanı hangi sözle anlatılır ki! Kimliğiydi.

“Sözüm sanadır” diyerek hepimize seslendi. Heyecanlarını sabır süzgecinden geçirip paylaştı.

“Ağaçlar ayakta ölür” sözünün tarifi gibi aramızdan ayrıldı.

Umut ve mücadele yüklü bütün sözcüklerin başı sağ olsun!

Tek tesellimiz, gittiği yerde yalnız değil!

Yazarın Son Yazıları

Taht oyunları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, son günlerde bazen konuşmuyor!

Devamını Oku
18.12.2025
Gülşah Durbay’ın bıraktığı iz...

Ne zaman, zamansız bir ölüm haberi alsam aklıma ilk Yunus Emre’nin dörtlüğü gelir...

Devamını Oku
17.12.2025
Denetim elemanları...

Gündemde asgari ücret var.

Devamını Oku
16.12.2025
Bebeerkil toplum!

TÜİK deyince aklımıza ilk enflasyon rakamları geliyor ama kurumun Türkiye’nin her alandaki verilerini derleyip toparlamak, bunları “bilgi” haline getirmek gibi önemli bir işlevi var.

Devamını Oku
13.12.2025
Trumpizm: Önce Amerika!

ABD’nin yeni strateji belgesi yayımlandı.

Devamını Oku
11.12.2025
Denk bütçe!

2026 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlamasıyla ekonomi hak ettiği gündem önceliğini bir nebze kazandı.

Devamını Oku
10.12.2025
Suriye’nin bir yılı!

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin üzerinden bir yıl geçti. 8 Aralık 2024’te Şara ve beraberindekiler Halep’ten çıktıkları engelsiz yolculukla Şam’a vardılar. Havaya sıktıkları zafer kurşunları Esad güçlerine sıktıklarından çok daha fazlaydı.

Devamını Oku
09.12.2025
Mr. Tom Barrack... Bu üslubu bırak!

Sayın Büyükelçi, göreve geldiğiniz günden beri Türkiye ve bölge üzerine tezler ortaya atıp geçmişten geleceğe aklınıza geleni söylüyorsunuz.

Devamını Oku
06.12.2025
İktidar, halkın İMF’si oldu!

Dün sabah saat 10.00’da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte art arda buna paralel haberler döküldü:

Devamını Oku
04.12.2025
Tarım ‘şap’a otururken!

Uzunca bir süredir tarımdan gelen olumsuz haberler zincirine sonunda iktidarın TÜİK’İ de katıldı.

Devamını Oku
03.12.2025
Papanın ziyareti!

Papa 14. Leo’nun Türkiye ziyareti sona erdi, tartışmaları devam ediyor.

Devamını Oku
02.12.2025
Yeni siyasal yelpaze ve CHP!

CHP’nin 39. olağan kurultayı Ankara için sık kullandığımız şu tanımın gölgesinde başladı...

Devamını Oku
29.11.2025
İtirafname!

İBB iddianamesi İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Devamını Oku
27.11.2025
Parçalar birleşmiyor!

Uzun süre tartışıldıktan sonra ansızın gerçekleşen İmralı görüşmesinin yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu dün vurgulamıştık.

Devamını Oku
26.11.2025
Süreç yeni başlıyor!

Kritik haftalardan bir hafta daha başladı.

Devamını Oku
25.11.2025
CHP milleti dinledi...

Son birkaç gündür uzun süredir konuşamadığımız, Anadolu’nun pek çok yerinden eski-meyen dostların sesini duyduk.

Devamını Oku
22.11.2025
İşi İmralı’ya sürdüler!

Kamuoyunda “Terörsüz Türkiye” diye bilinen komisyonun tam adı şöyle...

Devamını Oku
20.11.2025
Erdoğan’la Bahçeli’nin Öcalan sorunu!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün partisinin grup toplantısındaki konuşması bir süredir kulislerde dalgalanan pek çok olasılığın doğruluk payını arttırdı.

Devamını Oku
19.11.2025
Akdeniz’de ABD kuşatması!

Güney yelpazemizde birbirinden farklıymış gibi seyreden gelişmeleri birleştirince ortaya Türkiye’nin etrafını saran bir yay çıkıyor.

Devamını Oku
18.11.2025
İddianamenin satırları!

Satır sözcüğünün ikinci anlamı şu...

Devamını Oku
15.11.2025
AKP’nin bitmeyen Atatürk zikzakları!

Bir 10 Kasım’da daha Mustafa Kemal Atatürk’ün unutulmaz, unutturulamaz olduğunu yaşadık.

Devamını Oku
13.11.2025
Bana her şey Ergenekon’u hatırlatıyor!

Dün sabah iktidar medyasının haber vermesiyle gündeme düşen İmamoğlu iddianamesi saat 15.00 sıralarında kamuoyuna ulaştı.

Devamını Oku
12.11.2025
45. yıl…

7 Kasım 1980 Cuma günü. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde günün sonuna yaklaşıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Hukuksuzluk Tayfun’u!

1293 gündür hapiste olan Tayfun Kahraman’la ilgili Anayasa Mahkemesi’yle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki asimetrik çatışma Türkiye’nin hukuksuzlukta geldiği noktanın yeni bir ivmesi oldu.

Devamını Oku
08.11.2025
New York’ta sosyalizm!

Dünyanın Trump krampına girdiği bir süreçte ABD’nin kalbi New York’ta belediye başkanlığı seçimlerini Müslüman kökenli sosyalist Zohran Mamdani’nin kazanması, içinde büyük umutlar taşıyan önemli bir başlangıç olabilir!

Devamını Oku
06.11.2025
Pazarlık!

Her şeyin pazarlığa tabi olduğu bir dönemdeyiz.

Devamını Oku
05.11.2025
Anayasa oyunları!

Dün AKP iktidarının 23. yılıydı. Çeyrek asra yaklaşan süreci şöyle özetlemek mümkün:

Devamını Oku
04.11.2025
Sürecin şifreleri...

Birinci yılını dolduran, yolda “terörsüz Türkiye” adını alan süreçte şaşırtıcı olmayan bir “deltalaşma” aşamasına gelindi.

Devamını Oku
01.11.2025
Prof. Özer hapiste fikirleri iktidarda!

Bugün Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’e yönelik operasyonun birinci yıldönümü!

Devamını Oku
30.10.2025
Cumhuriyet yurttaşlık bilincidir!

Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılın ikinci yılına yine en temel değerlerin tartışma konusu olduğu bir ortamda giriyor.

Devamını Oku
29.10.2025
Tükenmişlik saldırısı!

Korkunun gözleri o kadar çoktur ki insanın üzerine çöktü mü, artık her şeyi korku olarak algılar. İmamoğlu, hapiste de olsa... Özgürce siyaset yapamasa da... Ondan korkuyorlar!

Devamını Oku
28.10.2025
Ca-sus!

Dün sabahtan akşama dek sözcüğün tam anlamıyla yargı fırtınası esti!

Devamını Oku
25.10.2025
Kıbrıs dersleri!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin yankıları devam ediyor.

Devamını Oku
23.10.2025
İddianame turşusu!

İBB soruşturmasında aylardır beklenen iddianamenin bir bölümü çıktı.

Devamını Oku
22.10.2025
Kışlalı ile haftaya bakış!

Sevgili Kışlalı, Bugün alçakça bir saldırıyla aramızdan koparılışının 26. yılı!

Devamını Oku
21.10.2025
Suriye denklemi!

Suriye Devlet Başkanı Şara’nın Moskova’ya gidişi, İsrail’le Türkiye arasındaki bu ülkenin nasıl bir geleceğe evrileceğine ilişkin soru işaretlerini biraz daha artırdı.

Devamını Oku
18.10.2025
Bitime hazırlık mı?

22 Ekim 2024’te MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Öcalan’a yönelik çağrısıyla başlayan, devamında “terörsüz Türkiye” diye adlandırılan süreçte sonbahar havası hissediliyor.

Devamını Oku
16.10.2025
Gazze harap olduktan sonra!

O bilinen “Basra harap olduktan sonra” deyişi ne yazık ki Gazze’ye de uyuyor. Yüzde 85’i harap olmuş, her 20 kişinden biri ölmüş ya da kaybolmuş, bebekleri ölüme doğmuş Gazze’de barışa giden yola ilişkin bir iyi niyet anlaşması yapıldı.

Devamını Oku
15.10.2025
Yavaş’ın en büyük projesi: Huzur-güven!

Seçeneğini aşağı çekmekten başka seçeneği kalmamış bir iktidarın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı da hedef alacağı aşikârdı.

Devamını Oku
14.10.2025
Tuğla...

1990’lı yılların faili meçhul cinayetler sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın Uğur Mumcu cinayeti için kullandığı “tuğla” sözcüğü Ekrem İmamoğlu ve zafer arkadaşlarının iddianamesinde de gündeme geldi!

Devamını Oku
11.10.2025