Şahsıma Mektuplar (40) Fareler ve insanlar!
Mustafa Balbay
Son Köşe Yazıları

Şahsıma Mektuplar (40) Fareler ve insanlar!

09.11.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

İcraatımın, kendisini bilim insanı olarak gören dar kafalılara ufuk olması şahsımı ayrıca sevindiriyor. Sonuçta bizden bir şeyler öğreniyorlar. Onca deney meney yapıp zaman kaybedeceklerine şahsımı takip etseler daha kestirme yoldan yazacakları 3-5 sayfalık malzeme bulacaklar.

Neymiş?

Bir çiftlik sahibi tarlasından fareleri toplayıp çuvala koyuyor, trenle iki saat mesafedeki alım yerine götürüyormuş. Çuvalı 15 dakikada bir iyice sallayıp gözlerini dinlendiriyormuş. 15 dakika sonra bir daha... Karşısındaki merak etmiş, nedenini sormuş. Çiftlik sahibi şöyle açıklamış:

- Çuvalı sallayınca tüm fareler sersemliyor. Başına ne geldiğini düşünüyor. Yanındaki farenin de şaşkın olduğunu gören rahatlıyor ama yine de neden sallandığını anlamaya çalışıyor. Durumu fark etmeye yakın çuvalı bir daha sallıyorum, her şey baştan başlıyor. Böyle yapmasam hepsi bir olur çuvalı kemirir, özgür olur gider.

***

Çiftlik sahibinin bu yöntemini, yok toplumsal sonuçlar, yok insanla karşılaştırmalar gibi bir sürü enflasyon sepetini doldurmayacak laflarla tarif etmeye çalışıyorlar.

Yahu biz bunu yıllardır uyguluyoruz ve yıllardır istediğimiz sonucu alıyoruz. Gelin bize sorun!

İşte son memleketin çözülme süreci. Toplumu öyle bir sersemlettik ki ne olduğunu, kimin neyi niçin önerdiğini, işin ucunun nereye varacağını anlamaya çalışıyorlar. Ola ki çözmeye başlarlarsa 85 milyonu bir kez daha silkeleriz.

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç beklenmez demiş aklı evvelin biri. Biz aynı şeyleri yapıyoruz, sonuç aynı çıksa bile biz farklı ilan ediyoruz. Ne yapsak yakışıyor!

Bizim ortakla işbölümü yaptık. O sağ gösterip soldan vurdu; kimsenin hayal edemeyeceği şeyi söyledi. Kırmızı bültenle arayıp adaya hapsettiğimiz terörist başına kırmızı halı serdi. Herkes bunun anlamını bulmaya çalışırken kayyum kuyusunu açtık, içine dört belediye koyduk. Suçu sabit bulunup hüküm giyen Mardin Belediye başkanına, “Koltuğunu ver, evine git” dedik. Hakkında herhangi bir hüküm bulunmayan Esenyurt Belediye başkanına, “Koltuğu ver, hapse gir, suçunun ne olduğuna sonra karar vereceğiz” dedik!

CHP’li başkanı tutukladık, DEM’li başkanı serbest bıraktık. Neden? DEM’li başkanları CHP’liler ziyaret edebilsin, biz de onları aynı çuvala koyalım diye.

Şimdi hukuk mukuk diyenler bunun adaletli olmadığı söyleyip duruyor. Girmeselerdi çuvala kardeşim!

***

Yine kendini sosyolog sanan süsyologlar buyurmuş:

Aç kalan toplum bütün değerlerini yer!

Biz ne yapıyoruz? Bu sözü tersine çeviriyoruz. Aç kalan toplumu, “Bak bütün değerlerini de kaybedebilirsin, devlet elden gidebilir, din elden gidebilir” diye korkutuyoruz, o da açlığını unutuyor. Biz, “İç cebi güçlendirelim” deyip bütçe taksimini yaparken bunu elbette, “İç cepheyi güçlendirelim” diye anlatıyoruz. Milletim de bizim dediğimizi anlıyor, yaptığımızı anlamıyor! 

Dünyada da dengeleri son derece başarılı kurduk. 

İsrail’le limanda ticaret, mikrofonda hakaret!

Almanya’yla Alman usulü! Parasını ver, göçmeni depola!

Amerika’yla kafa tutuyormuş gibi yap, çanak tut!

Rusya’yla fatura halka, doğal gazık!

Suriye’yle Esed-Esad tahterevallisinde son kararı aziz dostum Trump’la veririz!

Milleti ve siyaseti çuvala sokmak ya da sokmamak!

İşte bütün mesele bu!

Yazarın Son Yazıları

Dava başlıyor!

Son anda bir değişiklik olmazsa Ekrem İmamoğlu davası 9 Mart Pazartesi günü başlıyor

Devamını Oku
07.03.2026
Ameri-kan yalanları!

ABD’nin İran’a saldırısıyla başlayan savaş altıncı güne girdi.

Devamını Oku
05.03.2026
Coğrafya silahtır!

İlk İbn Haldun’un Mukaddime’sinde yer alan, daha sonra Napolyon’un da dile getirdiği şu söz genel kabul gören bir değerlendirmedir: Coğrafya, ülkelerin kaderini belirler!

Devamını Oku
04.03.2026
ABD’nin saldırgan çırpınışları!

Trump yönetimi, “İran’la müzakereler devam edecek” haberlerinin gölgesinde savaşı başlattı!

Devamını Oku
03.03.2026
Nuremberg: Yeni Hitler’lere...

Geçen akşam dünyanın ve Ankara’nın en kara gündemleri arasında ailecek filme gidelim dedik.

Devamını Oku
28.02.2026
Asıl hedef: CHP’siz Türkiye!

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raporunun açıklanmasından sonra yeni bir aşamaya geçildi.

Devamını Oku
26.02.2026
Sonuçsuz 4 acı yıl!

24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği “şafak operasyonuyla” başlayan savaş beşinci yılına girdi.

Devamını Oku
25.02.2026
CHP’ye çoklu yargı kıskacı!

2025 yılı boyunca gündeme ekonomi penceresinden bakanlar şunu söylüyordu...

Devamını Oku
24.02.2026
İran ni-Çin hedef?

Haziran 2025’teki 12 günlük İranİsrail (ABD) savaşından sonra bu kez doğrudan ABD-İran savaşı gündemde.

Devamını Oku
21.02.2026
Meclis’ten Meclis’e tavsiyeler!

TBMM çatısı altında ama TBMM’nin genel işleyişi dışında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

Devamını Oku
19.02.2026
CHP’nin yüzde 60’lık potansiyeli!

İktidarın elindeki tek seçenek şu: Seçeneğini yok etmek, en azından aşağı çekmek!

Devamını Oku
18.02.2026
Münih meydan savaşı!

62. Münih Güvenlik Konferansı bu yıl sözcüğün tam anlamıyla “güvensizlik” konferansına dönüştü!

Devamını Oku
17.02.2026
Milli ekonomi!

7-8 Şubat’ta Viyana’da 11. Uluslararası Milli Ekonomi Modeli Kongresi’ne katıldık.

Devamını Oku
14.02.2026
CHP’nin tek seçeneği!

Dün yayımlanan yazımızı gazetelerin zaman akışı gereği önceki gün akşam saatlerinde kaleme almıştık.

Devamını Oku
12.02.2026
Bütün duygularla CHP!

Dün uzunca bir aradan sonra CHP grup toplantısını izlemek için Meclis’e gittik.

Devamını Oku
11.02.2026
Transfer saldırısı!

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’ın CHP’den istifa etmesine giden süreç, büyük bir ayıbın içindeyken suçlayarak istifa etme şekli, hemen sonrasında düştüğü durum, her şeyiyle vahim bir çürümeyi gözler önüne seriyor.

Devamını Oku
10.02.2026
O ilk üç gün!

6 Şubat depreminin üzerinden üç yıl geçti.

Devamını Oku
07.02.2026
Emekli Gabar’dı!

Nasrettin Hoca’nın borçlarını ödemek için alacaklısına önerdiği formül malum...

Devamını Oku
05.02.2026
Epstein küre-selleşmesi!

Dünya gündemine oturan Epstein belgeleri bütün “pisliklerin” açığa çıkmasını mı sağlıyor yoksa bu “pislikler” üzerinden başka düzenler mi kuruluyor?

Devamını Oku
04.02.2026
İran’da hedef: Rejim değil, yöneticiler!

Venezuela’daki Trump usulü değişiklikten sonra gözler İran’da!

Devamını Oku
03.02.2026
Prof. Aksoy ve ADD...

Bugün Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürülüşünün 36. yıldönümü.

Devamını Oku
31.01.2026
Oya Tekin anlatıyor!

Silivri Cezaevi’nden çıkmak kadar girmek de zor!

Devamını Oku
29.01.2026
Yeni bir dünya kurulur!

ABD Başkanı Trump’ın sadece dünyanın değil, kendi ülkesinin dengelerini de değiştiren, ucu açık bir “yeni dünya düzensizliği” denemesinin içindeyiz.

Devamını Oku
28.01.2026
Soğuk denizlere çıkış!

Grönland, Trump’ın ileri geri, yer yer magazin konusu olan çıkışlarından çok daha öte bir anlam ifade ediyor.

Devamını Oku
27.01.2026
Korkak bin kez... Cesur bir kez ölür!

Başlık Uğur Mumcu’nun yeri geldikçe kullandığı, bir bakıma “yaşam felsefesi” edindiği tanımlamalardan biri!

Devamını Oku
24.01.2026
Dünden geleceğe Suriye!

Suriye’de SDG ile Şam, daha önce yapmış olduğu anlaşmadan sonra bir anlaşma daha yaptı!

Devamını Oku
22.01.2026
Zeydan Karalar’ın kardeşleri!

27 Ocak Adana’da “özgürlük” beklentisinin miladı olmuş.

Devamını Oku
21.01.2026
Oyun yeniden kuruluyor!

18 Ocak Pazar Suriye’deki dalgalanmalar açısından yeni bir milat oldu.

Devamını Oku
20.01.2026
İmamoğlu, kazanacağı erken fark edilince tutuklandı!

İkti-dardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kurucularından, partide, Meclis’te, hükümette sorumluluklar almış Bülent Arınç’ın 13 Ocak’ta Sözcü TV’ye verdiği röportaj, 4-5 manşet barındıracak kadar doluydu.

Devamını Oku
17.01.2026
Yavaş’a saldırının suyu çıktı!

Şu üç sorun yerel-genel iktidar işbirliği yapmadan kalıcı çözüme kavuşturulamaz: Deprem, kuraklık, orman yangınları!

Devamını Oku
15.01.2026
ABD Trump’la aslına dönüyor!

Her sabah güne iki soruya yanıt arayarak başlıyoruz...

Devamını Oku
14.01.2026
İBB 2026’ya sıfır borçla giriyor!

7 Ocak Çarşamba günü Ekrem İmamoğlu ile Silivri’deki görüşmemizin ana konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2026 yılı bütçesiydi.

Devamını Oku
13.01.2026
Adana’dan Silivri’ye!

Çarşamba Silivri’deydik, bugün Adana’dayız!

Devamını Oku
10.01.2026
AKP transfer-fer arıyor!

AKP, emekliye zam oranını artıramayınca Meclis’teki temsil oranını artırmak için harekete geçti.

Devamını Oku
08.01.2026
Kontrolsüz güç, güç değildir!

Başlık klasikleşmiş bir anlatım.

Devamını Oku
07.01.2026
Dünya söyleniyor, Trump eğleniyor!

ABD’nin Venezüella Devlet Başkanı Maduro’yu eşiyle birlikte New York’a kaldırması, dağa kaldırmaktan daha kaba bir operasyon!

Devamını Oku
06.01.2026
İran’da çarşı karıştı!

Yeri geldikçe vurguluyoruz, Türkiye dünya ile komşu!

Devamını Oku
03.01.2026
2026: Çoktan seçmeli!

Halının altı o kadar çok yükseldi ki 2026’yı zor görüyoruz!

Devamını Oku
01.01.2026
2025’te yitenler!

2025’in son gününde, geçen 365 güne bakınca hayıflanmadan edemiyoruz...

Devamını Oku
31.12.2025
Topraklarımızda 10 bini aşkın IŞİD’li!

Yılın son pazartesi gündemini tahmin etmek zor değildi.

Devamını Oku
30.12.2025