Trump pandemisi ve Türkiye
Mustafa Balbay
Son Köşe Yazıları

Trump pandemisi ve Türkiye

09.04.2025 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

2020’nin başından itibaren “pandemi” sözcüğü gündemimize girmişti. Salgın bir hastalığın tüm ülkeye ve dünyaya yayılması...

Trump sadece ABD’ye başkan olmadı, aldığı kararlarla attığı adımlarla dünyayı etkileyen bir kural bozucu, kural koyucu oldu. Bunların sonuçlarının ne olacağını şu aşamada kestirmek mümkün değil. Bir yanıyla sömürgecilik dönemine benziyor; ben yaptım oldu ya da kural ve kral benim!

Trump’ın başta Çin olmak üzere dünyaya koyduğu vergi, silah olarak doların kullanıldığı bir savaş demek. Küresel ölçekte bakınca Trump için Ortadoğu, Karadeniz, Rusya, hatta AB ikincil... Asıl hedef Çin.

Ancak Çin, uzun zamandır bugünlere hazırlıklıydı. Sessiz, derinden ve sabırla ilerledi. Bu süreçte Trump’ın attığı her adıma aynı ölçüde yanıt vererek devam edecek.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nın ekonomi politikteki adı, paylaşım savaşıdır. Trump yeni bir paylaşım savaşının vergisini ateşledi.

***

Trump’ın birinci döneminde beş kez büyük kriz yaşayan Türkiye’yi ikinci dönemde ne bekliyor?

Bunun ilk yanıtı 16 Mart’ta Trump’la Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde verildi. İletişim Başkanlığı o gün, görüşmede iki ülke arasındaki temel konuların ele alındığını açıkladı. İktidar medyası da Trump’ın Erdoğan’a şunu söylediğini yazdı:

“Bölgede sizinle çalışacağız!”

Trump’ın bölge için neler tasarladığı belli! Gazze’yi Filistinlilerden “temizleyip” buraya turizm kuleleri dikmekten Suriye’de İsrail’e karşı iyi huylu bir yönetim oluşmasını sağlamaya kadar...

Türkiye bu politikaların neresinde olacak?

Trump’ın daha, “AB’nin güvenliğinde artık biz yokuz. Kendi başlarının çaresine baksınlar” sözlerinin mürekkebi kurumadan Ankara karşılık verdi:

- AB’nin güvenlik sorununu biz çözeriz. AB, Türkiye’nin kapısını çalmaya mecbur olacak!

Bu demecin anlamı açık! İktidar, “Biz AB’nin jandarması ve göçmen deposu oluruz” diyor. Böylece daha AB’nin nasıl yol yürüyeceği belli olmadan AKP, “En kullanışlı benim” demiş oldu.

Önceki gece Trump’la Netanyahu arasındaki Türkiye diyaloğu da buna paraleldi. Trump Netanyahu’ya, “Türkiye ile aranda sorun olursa ben çözerim” mesajı verdi. Arkasından da açıklık getirdi; “Rahip Brunson olayını birlikte çözmüştük!”

Trump önümüzdeki dönemde sorun çıkarsa nasıl çözeceğini anlatmış oldu.

***

AKP denklemi şöyle kurmuş görünüyor:

AB’nin jandarması ve göçmen deposu... ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) eşbaşkanı!

Bunlar Türkiye’ye ne getirecek?

Belki AKP iktidarının uzamasını sağlayabilir!

Bunun dışında ne iç güvenliğimize ve ekonomimize ne de dış güvenliğimize getireceği bir fayda yok. Korkarız tersi söz konusu!

İktidar alternatifi olarak giderek toplum katındaki kabulü artan CHP’nin yukarıda özetlediğimiz denklemi dikkatte tutarak siyaset üretmesi gerekiyor.

İktidarda kim olursa olsun Türkiye’nin bölgedeki ağırlığı reddedilemez. Bütün mesele bu ağırlığın nasıl kullanılacağı!

AB-ABD, Türkiye’de kendi çıkarlarına uygun bir yönetim ister. Buna kızarak atılacak bir adım da sağlıklı olmaz. Türkiye, coğrafyası gereği dışa kapalı bir ülke olamaz. Önceliği Türkiye’nin bağımsızlığına, ülke yararına veren bir siyaset üretmek kaçınılmaz.

AKP iktidarı bu konulara hep şu pencereden bakıyor:

- Parti olarak ne kadar işime yarar, beni ne ölçüde güçlendirir!

Çevremizdeki ülkelerle hangi sorunu yaşadıksa temel nedeni bu oldu!

Yazarın Son Yazıları

İBB 2026’ya sıfır borçla giriyor!

7 Ocak Çarşamba günü Ekrem İmamoğlu ile Silivri’deki görüşmemizin ana konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2026 yılı bütçesiydi.

Devamını Oku
13.01.2026
Adana’dan Silivri’ye!

Çarşamba Silivri’deydik, bugün Adana’dayız!

Devamını Oku
10.01.2026
AKP transfer-fer arıyor!

AKP, emekliye zam oranını artıramayınca Meclis’teki temsil oranını artırmak için harekete geçti.

Devamını Oku
08.01.2026
Kontrolsüz güç, güç değildir!

Başlık klasikleşmiş bir anlatım.

Devamını Oku
07.01.2026
Dünya söyleniyor, Trump eğleniyor!

ABD’nin Venezüella Devlet Başkanı Maduro’yu eşiyle birlikte New York’a kaldırması, dağa kaldırmaktan daha kaba bir operasyon!

Devamını Oku
06.01.2026
İran’da çarşı karıştı!

Yeri geldikçe vurguluyoruz, Türkiye dünya ile komşu!

Devamını Oku
03.01.2026
2026: Çoktan seçmeli!

Halının altı o kadar çok yükseldi ki 2026’yı zor görüyoruz!

Devamını Oku
01.01.2026
2025’te yitenler!

2025’in son gününde, geçen 365 güne bakınca hayıflanmadan edemiyoruz...

Devamını Oku
31.12.2025
Topraklarımızda 10 bini aşkın IŞİD’li!

Yılın son pazartesi gündemini tahmin etmek zor değildi.

Devamını Oku
30.12.2025
Çöp bidonu sofra olmuşsa...

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın 9 Aralık’ta TBMM’de mülakat eleştirileri yöneltip “Utanmıyor musunuz” sorusuna AKP’li mevkidaşının yanıtı şu olmuştu...

Devamını Oku
27.12.2025
Kevgir kubbe!

Libya Genelkurmay Başkanı Muhammet Ali el Haddad’ın Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretten sonra ülkesine dönerken uçağının düşmesi sonucu heyetiyle birlikte ölümü, pek çok soru işaretinin doğumuna neden oldu.

Devamını Oku
25.12.2025
Kırılma-karılma süreci!

2025, 2026’ya hayli karışık, yeniden biçimlenmelere açık, seçenekleri bol bir siyasal gündem devrediyor.

Devamını Oku
24.12.2025
Gündeme uyuşturucu verdiler!

Toplumda ciddi sarsıntı yaratan operasyonlar için sık kullanılan cümlelerden biri şudur: Zamanlama manidar!

Devamını Oku
23.12.2025
Utanmazlar!

9 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “ayrıcalıklı” işe girenleri sıraladı.

Devamını Oku
20.12.2025
Taht oyunları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, son günlerde bazen konuşmuyor!

Devamını Oku
18.12.2025
Gülşah Durbay’ın bıraktığı iz...

Ne zaman, zamansız bir ölüm haberi alsam aklıma ilk Yunus Emre’nin dörtlüğü gelir...

Devamını Oku
17.12.2025
Denetim elemanları...

Gündemde asgari ücret var.

Devamını Oku
16.12.2025
Bebeerkil toplum!

TÜİK deyince aklımıza ilk enflasyon rakamları geliyor ama kurumun Türkiye’nin her alandaki verilerini derleyip toparlamak, bunları “bilgi” haline getirmek gibi önemli bir işlevi var.

Devamını Oku
13.12.2025
Trumpizm: Önce Amerika!

ABD’nin yeni strateji belgesi yayımlandı.

Devamını Oku
11.12.2025
Denk bütçe!

2026 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlamasıyla ekonomi hak ettiği gündem önceliğini bir nebze kazandı.

Devamını Oku
10.12.2025
Suriye’nin bir yılı!

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin üzerinden bir yıl geçti. 8 Aralık 2024’te Şara ve beraberindekiler Halep’ten çıktıkları engelsiz yolculukla Şam’a vardılar. Havaya sıktıkları zafer kurşunları Esad güçlerine sıktıklarından çok daha fazlaydı.

Devamını Oku
09.12.2025
Mr. Tom Barrack... Bu üslubu bırak!

Sayın Büyükelçi, göreve geldiğiniz günden beri Türkiye ve bölge üzerine tezler ortaya atıp geçmişten geleceğe aklınıza geleni söylüyorsunuz.

Devamını Oku
06.12.2025
İktidar, halkın İMF’si oldu!

Dün sabah saat 10.00’da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte art arda buna paralel haberler döküldü:

Devamını Oku
04.12.2025
Tarım ‘şap’a otururken!

Uzunca bir süredir tarımdan gelen olumsuz haberler zincirine sonunda iktidarın TÜİK’İ de katıldı.

Devamını Oku
03.12.2025
Papanın ziyareti!

Papa 14. Leo’nun Türkiye ziyareti sona erdi, tartışmaları devam ediyor.

Devamını Oku
02.12.2025
Yeni siyasal yelpaze ve CHP!

CHP’nin 39. olağan kurultayı Ankara için sık kullandığımız şu tanımın gölgesinde başladı...

Devamını Oku
29.11.2025
İtirafname!

İBB iddianamesi İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Devamını Oku
27.11.2025
Parçalar birleşmiyor!

Uzun süre tartışıldıktan sonra ansızın gerçekleşen İmralı görüşmesinin yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu dün vurgulamıştık.

Devamını Oku
26.11.2025
Süreç yeni başlıyor!

Kritik haftalardan bir hafta daha başladı.

Devamını Oku
25.11.2025
CHP milleti dinledi...

Son birkaç gündür uzun süredir konuşamadığımız, Anadolu’nun pek çok yerinden eski-meyen dostların sesini duyduk.

Devamını Oku
22.11.2025
İşi İmralı’ya sürdüler!

Kamuoyunda “Terörsüz Türkiye” diye bilinen komisyonun tam adı şöyle...

Devamını Oku
20.11.2025
Erdoğan’la Bahçeli’nin Öcalan sorunu!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün partisinin grup toplantısındaki konuşması bir süredir kulislerde dalgalanan pek çok olasılığın doğruluk payını arttırdı.

Devamını Oku
19.11.2025
Akdeniz’de ABD kuşatması!

Güney yelpazemizde birbirinden farklıymış gibi seyreden gelişmeleri birleştirince ortaya Türkiye’nin etrafını saran bir yay çıkıyor.

Devamını Oku
18.11.2025
İddianamenin satırları!

Satır sözcüğünün ikinci anlamı şu...

Devamını Oku
15.11.2025
AKP’nin bitmeyen Atatürk zikzakları!

Bir 10 Kasım’da daha Mustafa Kemal Atatürk’ün unutulmaz, unutturulamaz olduğunu yaşadık.

Devamını Oku
13.11.2025
Bana her şey Ergenekon’u hatırlatıyor!

Dün sabah iktidar medyasının haber vermesiyle gündeme düşen İmamoğlu iddianamesi saat 15.00 sıralarında kamuoyuna ulaştı.

Devamını Oku
12.11.2025
45. yıl…

7 Kasım 1980 Cuma günü. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde günün sonuna yaklaşıyoruz.

Devamını Oku
11.11.2025
Hukuksuzluk Tayfun’u!

1293 gündür hapiste olan Tayfun Kahraman’la ilgili Anayasa Mahkemesi’yle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki asimetrik çatışma Türkiye’nin hukuksuzlukta geldiği noktanın yeni bir ivmesi oldu.

Devamını Oku
08.11.2025
New York’ta sosyalizm!

Dünyanın Trump krampına girdiği bir süreçte ABD’nin kalbi New York’ta belediye başkanlığı seçimlerini Müslüman kökenli sosyalist Zohran Mamdani’nin kazanması, içinde büyük umutlar taşıyan önemli bir başlangıç olabilir!

Devamını Oku
06.11.2025
Pazarlık!

Her şeyin pazarlığa tabi olduğu bir dönemdeyiz.

Devamını Oku
05.11.2025