Değirmende yoğurt öğütmek
Özdemir İnce
Son Köşe Yazıları

Değirmende yoğurt öğütmek

05.05.2024 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Sözüm meclisten dışarı ama Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı öyle bir “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yapmış ki sanki Türkiye’nin çağ dışında kalması için emperyalizm tarafından hazırlanmış ve sanki Suudi Arabistan tarafından verilmiş 100 milyar dolar bahşişle birlikte “milli”siz maarif vekili olan zata havale edilmiş.

Her anayasa, her yasa, her tüzük, her ideoloji toplum mühendisliği yapar ama başta anayasa olmak üzere hiçbiri demirci ya da marangoz değildir. AKP iktidarı 2024 yılında bir “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” hazırlamış ama mevcut anayasamızın 58. maddesini yok saymış. “Model”in hedef ve amacı öğrenciler olduğuna ve öğrenciler “gençler” kümesine girdiğine göre anayasamızı okuyalım:

Madde 58: Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.

Veee işteee! “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” anayasamızın 58. maddesini yok sayıp kendince marangozluk yapmaktadır. Programda, “İslam ve barış konusu” ele alınırken, cihat kavramına yer verilmesi gerektiği vurgulanarak “Cihadın Çanakkale Muharebeleri, Milli Mücadele süreci ve 15 Temmuz’da olduğu gibi barışı sağlama ve vatanı savunmadaki rolüne vurgu yapılır” ifadeleri kullanılıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? İslam Ansiklopedisi’ne göre yedi türlü olan “cihat”tan sadece “düşmana karşı cihat” ele alınmaktadır. İslama göre “düşmana karşı cihat”, Müslüman olmayan ülkelere yağma ve ganimet (mal ve insan) amaçlı açılan seferdir. Ama anayasamızın 58. maddesine göre gençlerimiz Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesi doğrultusunda yetiştirilmelidir. Ama allayıp pullayıp görüşlere sundukları “şey” tekkeye mürit, tarikatlara köle yetiştirmekten başka bir amacı olmayan bir yutturmaca. İlan ettikleri sekiz ilkeyi gelin dut ağacı gibi silkeleyelim!

1- Söz, inanç ve davranışlarında tutarlı olma.

- Kuşkusuz “has” insan söz ve davranışlarında mutlaka tutarlı olmalıdır. Öte yandan “inanç”tan kasıt laik bir ülkede sadece İslam olamaz. Başka dinler ve dinsizler de var. Müslümanlar kadar Hıristiyan ve Musevilerin ve de öteki dinlerin ve dinsizlerin inanç ve davranışlarının uyumlu olması kuşkusuz gereklidir!

2- İnanca göre harekete geçme gücünü kendinde bulmak.

- Sadece İslama göre değil, her türlü inanca göre...

3- Milli ve manevi değerlere duyarlı davranmak.

- Vatandaşlık söz konusu olduğunda milli değerler kuşkusuz ortaktır ama vatandaşın “kendi” manevi değerlerine duyarlı olması tavsiye edilebilir. Ancak ortak manevi değerler olamaz!

4- Ülkedeki turist, göçmen, mülteci, sığınmacı gibi diğer ülke vatandaşlarına konuksever davranmak.

- Turist para harcayan yabancıdır, konukseverlik söz konusu değildir, ilgi hakkıdır. Geri kalanına “konuksever olma”nın ciddi bir gerekçesi olamaz. Haklı bir nedeni yoksa maddi ve manevi yüktür.

5- Sahip olduğu inancın gereklerini yerine getirmek.

- Sana ne, size ne!

6- Satın alacağı ürünlerin sağlıklı, temiz ve inancına uygun olmasına dikkat etmek.

- Kuşkusuz öyle! Museviye kurşun sıksan “Koşer”i çiğnemez. Yahudiler domuz yemez, tıpkı İslamiyette olduğu gibi yasaktır. Domuzdan başka at ve tavşan da yenmesi yasaktır. Ayrıca bütün sürüngen, kemirgen ve böceklerin de yenmesi yasaklanmıştır. Musevi inanışında et ve süt birlikte tüketilmez.

7- Milli ve dini bayramları coşkuyla kutlamak.

- Başüstüne emriniz olur!

8- Milli ve manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında sorumluluk üstlenmek.

- İnsanın aklına iki türlü aşı yapmak geliyor: Grip aşısı gibi koruyucu aşı ve yaban bitki ve ağacını aşılayarak besine dönüştürmek! Yaban elması, “medeni” elma gibi. Başka türlü, üçüncü tür aşı var mı? Önce sen iyi ve olumlu örnek ol! Senden sonra gelenlere doğal yollardan geçer.

Anam babam! Bilimin yerine dini geçirirseniz dünyanın yuvarlak olduğunu öğrencilere, gençlere söyleyemezsiniz! Kutsal Kuran’ın Bakara 22 ve Kaf 7 surelerine göre dünyanın döşek gibi düz olduğunu söylemek zorundasınız. Zaten bütün tektanrılı dinlere göre de öyledir.

Allah kimseyi sizin durumunuza düşürmesin! Amin!

Yazarın Son Yazıları

Anadolu 4

12 Aralık 2025 tarihli yazımdan bir alıntı yaparak bugünkü yazıma başlayacağım...

Devamını Oku
11.01.2026
Anadolu (3)

Luvi bölgeleri...

Devamını Oku
09.01.2026
Anadolu 2

Anadolu tarihi: Anadolu’nun tarihi bir anlamda Balkanlar, Kafkasya ve Ön Asya’dan gelen işgal, istila ve fetih dalgalarının tarihidir.

Devamını Oku
06.01.2026
Anadolu

Değerli okurlar geçmişi, şimdiyi ve geleceği anlamak, kavramak için “Şimdi”yi anlayarak değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Devamını Oku
04.01.2026
Gerçek liderlik ne değilmiş?...

2000-2012 yıllarında yazı yazdığım Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun (AHC), Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i hiç mi hiç beğenmiyorlarmış.

Devamını Oku
02.01.2026
Digiturk’ten şikâyet!!!

Digiturk’ten şikâyetçi olan benim. Kanalın hem normal hem spor yayınlarına aboneyim. İki abonelik için ayrı ayrı ücret ödemekteyim.

Devamını Oku
30.12.2025
DEM’in zırvaları

Sizler “zırva” sıfat sözcüğünü ağır buluyorsanız başka bir sözcük kurlanıp “DEM Parti’nin kıyakları” ya da “dehası” derseniz karışamam.

Devamını Oku
28.12.2025
Kürtçe anadilde öğretim mi?

Değerli okur(lar) 23 Aralık 2025 günü “DEM’in isterim de isterimleri” adlı yazımı okudunuz.

Devamını Oku
26.12.2025
DEM’in isterim de isterimleri...

Basında yer alan en önemli ortak haber: Öcalan için “özgürlük” talebi; MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan “terörsüz Türkiye” sürecinde DEM Parti de TBMM’deki komisyona raporunu sundu.

Devamını Oku
23.12.2025
Devri sabık yaratmak (2)

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı genç Özgür Özel’in, Çatalca’daki açık hava konuşmasında, “coşkun kalabalığa seslenirken” rütbeleri sökülerek TSK’den atılan teğmenler hakkında “Teğmenlere rütbelerini takacağız” dediğini televizyonda duyunca şimdi yazdığım gibi “Aferin aslanım” dedim ve alkışladım.

Devamını Oku
21.12.2025
Gunnamak

“Doğurganlık hızı felaket!” Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, Saray’da yapılan Aile ve Kültür-Sanat Sempozyumu’nda, doğurganlık hızının “felaket düzeyine indiğini” söylemiş.

Devamını Oku
19.12.2025
Atatürk’ü örnek verip...

1 Ekim 2025 günkü Sözcü gazetesinin 11. sayfasında şöyle bir haber yayımlandı:

Devamını Oku
16.12.2025
Piliç değil bilinç

İnsanın kendisine sorduğu “Ben kimim” sorusu ve bir sorgulayıcının ona sorduğu “Sen kimsin” sorusu, gerçek anlamda, o kişiye varlığının adresini sormaktan başka bir şey değildir.

Devamını Oku
14.12.2025
MHP’li Semih Yalçın’a cevap

7 Aralık 2025 günü yayımlanan ve MHP’nin siyaset dağarı ile tarzını tasvir ettiğim “Vehim denen şey” başlıklı yazıma partinin genel başkan yardımcısı ve yazıda adı geçen kişinin (Semih Yalçın) tepki göstereceğini kuşkusuz tahmin ediyordum.

Devamını Oku
12.12.2025
Tek parti=Cumhuriyet

Tarih cahilleri ve tarih inkârcıları için bir kez daha okunması için dökümlü bir şekilde ve tekrar yazıyorum:

Devamını Oku
09.12.2025
Vehim denen şey

1. Gerçekte var olmayan fakat var olduğu sanılan, varmış gibi tasarlanan düşünce ve zan.

Devamını Oku
07.12.2025
Ekümeniklik mavalı

Şu kavanoz kıçlı dünyada her nesnenin, olgu ve olayın bir tanımı vardır.

Devamını Oku
05.12.2025
Kürtçe güçlendirilecekmiş...

Kürtçe güçlendirilecekmiş, hatta kalıcılaştırılacakmış.

Devamını Oku
02.12.2025
30 Kasım 2007

Gelecek yıllarda adını sık sık anmak zorunda kalacağımız Prof. Dr. Engin Arık (14 Ekim 1948) 30 Kasım 2007 günü (nedeni kuşkulu) bir uçak kazasında ekibiyle birlikte aramızdan ayrılmıştı.

Devamını Oku
30.11.2025
3 Kasım 2002’yi hatırlamak!

3 Kasım 2002 günü olanı, olanları aramızdan kaç kişi anımsamakta?

Devamını Oku
28.11.2025
Eski defterler...

Eski defterler son derece önemlidir.

Devamını Oku
25.11.2025
AKP’yi iktidara getiren seçim

1 Kasım 2002 günü “İki gün sonra 3 Kasım 2002” başlığıyla Hürriyet gazetesinin Avrupa baskısında...

Devamını Oku
23.11.2025
Devri sabık yaratmak

Devri sabık yaratmak, Türkiye siyasi tarihinde yeni gelen yönetimin/iktidarın, kendinden önceki dönemi sorgulaması, hesap sorması vb. anlamında kullanılan ifadedir.

Devamını Oku
21.11.2025
Toplu iğne ve nankörlük

Basında yer alan haberlere göre, Cumhuriyetin kuruluşunun 102. yıldönümü münasebetiyle savunma sanayisindeki gelişmeleri anlatan AKP genel başkanı ve Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, “Dünya genelinde satılan her 100 İHA’dan 65’ini biz tedarik ettik, 180 ülkeye ürün ihraç ettik. Sizleri 25 yıl geriye götürmek istiyorum, ülkemizde bir toplu iğne üretebiliyor muyduk” demiş.

Devamını Oku
18.11.2025
‘Entel-dantel Özdemir Bey’in itirazı

“Eşit anayasal vatandaşlık...

Devamını Oku
16.11.2025
Bir veda için adagio*

Değerli okurlar, bir terslik yüzünden 28 Mart 2025 günü yayımlanan bu yazıyı bir kez daha okumak zorunda bıraktığım için lütfen bağışlayın beni.

Devamını Oku
14.11.2025
Karakuşi siyaset

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimini ana muhalefetin adayı Tufan Erhürman’ın kazanmasının ardından, genel kanıya göre, MHP lideri Devlet Bahçeli önemli bir açıklama yaptı.

Devamını Oku
11.11.2025
İşin aslı

Kürtçülerin, Türkiye’nin demokrasi bağlamında atacağı ilk adımın “ilkokuldan üniversiteye Kürtçe anadilde öğrenim hakkının anayasada yer alması talebinin yerine getirilmesi” olduğunu biliyoruz.

Devamını Oku
09.11.2025
Bir kez daha emriniz olur!

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Devlet Bahçeli’nin “terörsüz Türkiye” süreciyle ilgili olarak düşüncelerini eleştiriyor.

Devamını Oku
07.11.2025
Kurtarıcının adı toryum (3)

CERN’in (European Center for Nuclear Research-Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkesi) evrenin oluşumuyla ilgili olarak yapmaya başladığı deney Türkiye’yi birden bilim dünyasının göbeğine getirdi.

Devamını Oku
02.11.2025
Kurtarıcının adı toryum (2)

Özdemir İnce: Uranyum bu kadar belalı bir madde, tehlikeli, radyasyon yayıyor.

Devamını Oku
31.10.2025
Dreyfus A la Turca

Hüseyin Gün 4 Temmuz 2025 günü tutuklandığına göre işlem çok daha önce başlamış olmalı. Demek ki Merdan Yanardağ’ın casusluğu (!) o günden çok daha önce belli olmuş olmalı. Öyle değil mi? Gecikme operasyon icabı mı aceba? Yoksa kerrat cetvelini (çarpım tablosunu) bilmeyen kasap hali mi?

Devamını Oku
28.10.2025
Kurtarıcının adı toryum (1)

21 Ekim 2025 Salı günü yayımlanan “Toryum dedikleri şey” başlıklı yazımla “toryum” adlı ender elementle tanıştınız.

Devamını Oku
26.10.2025
Bir kez daha toryum denen mucize

Gazetelerde, kitaplarımda yayımlanmamış yazı(lar) da var zulada.

Devamını Oku
24.10.2025
Toryum dedikleri şey

Ülkemizde edebiyattan en ince bilimlere kadar tuhaf bir alışkanlık vardır.

Devamını Oku
21.10.2025
Dilini eşek arısı soksun!

Eşek arısının nasıl soktuğunu çok iyi bilirim.

Devamını Oku
19.10.2025
UYANIN

Uyanın, uyanın artık, ey yitik insanlar!

Devamını Oku
17.10.2025
Yerçekimi

Yerçekimi denen şeyi ben bulmadığım için ortak mal Vikipedi’ye başvurarak tanımını bilginize sunuyorum.

Devamını Oku
14.10.2025
Sorumluluk

Biraz önce en küçük kardeşim Bülent telefon etti.

Devamını Oku
12.10.2025
Comandante Che Guevara

Deniz kıyısına oturup da denize girmediğim, içki içtiğim günler.

Devamını Oku
10.10.2025