Bir taşla, birkaç kuş vurmayı düşlüyorlar
Şükran Soner
Son Köşe Yazıları

Bir taşla, birkaç kuş vurmayı düşlüyorlar

14.01.2025 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Saray odaklı operasyonlarla, CHP ile DEM’in kazandığı belediye başkanlıklarına el konması operasyonları bir bir uygulamaya sokuluyor. Çok akılcı gibi öngörülmüş bir taktikle besbelli, gündemlerinde sıralamaya konmuş uygulamaların zamana yayılmasıyla, kamuoyunun sürekli bu uygulamalar üzerinden sürdürmek zorunda kalacağı tartışmalar, gelişmelerle, kamuoyunun, yaşamsal, ana gündemlerden koparılması düşleniyor.

Halkın çoğunluğu için geçerli, yaşamlarını sürdürebilmede giderek ağırlaşan koşulların, karabasan boyutlarıyla, doğaçlama, kaçınılmaz gelişen toplumsal hak arama savaşımlarının, zincirleme güçlenmeleri, başarılar, kazanımlarda güçbirliği ittifaklarının, soğutulması umuluyor. Beylikdüzü üzerinden yaşatılan operasyonun gerçekleri üzerinden, henüz gerekçelerin inandırıcılığı üzerinden sonuçlara ulaşılması, el konmuş kamu kaynakları, yönetim güçlerinin baltalamalarında bir arpa boyu yol alınmamışken.

DEM’le bağlantılı kazanılmış belediyeler uygulamalarında, geçmiş dönemlerin seçimleri sonrası da yaşatılan zincirler üzerinden benzer yöntemlerin bir öncekilerin kopyası sonuçları ile yüzleşmiş olduk. Saray erki, “Siz istediğiniz kadar çalışıp çabalayın, seçim kazanın biz, hızla yönetimlerini kendi iktidarımızın denetimine aldırırız” anlamına gelen uygulamalarında hep aynı oyunu sahnelemekte hiçbir sakınca görmüyor.

Toplumsal yapı üzerinde açılan ağır yaraları umursamaz yol alışın son operasyonları üzerinden, başkanlıktan bir kez daha alınmış Ahmet Türk’ün üzerine yüklenmiş yükler, ilerleyen yaşı nedeniyle tutuklanmadığı, kişiliğine hep saygı da gösterilmiş olduğu görüntüsü de verilmiş olarak yüklendikçe yüklendi. Neredeyse Devlet Bahçeli’nin gönüllü üstlendiği yeni açılım yolunda da ön saflarda olmak zorunda kalacağı havası pompalanıyor.

***

Dün sabahın sıcak operasyonu CHP’nin Beşiktaş Belediyesi’ni hedef almışken, kaçınılmaz günlük haberleri, gelişmeleri izleyecek genç arkadaşlarımız, yeni yeni bilgilendirmelerin peşinden giderken, haber bolluğunda, gerçekleri öğrenebilmeden daha da uzaklaşıyor olarak, Saray ittifakının gündem saptırmaca oyunlarının peşinde, gerçek yaşam gündemlerimizden, hak arama savaşımlarından koparılmaya zorlanacağız.

Sendikal düzenin profesyonellerinin çok da sık kullanmayı sevdikleri kurgunun cümlesi ile “yöntem aynı yöntem” demekten kurtulamadım. “Aklımızla hâlâ oynayabileceklerine mi inanıyorlar?” Yoksa sadece ne yapabileceklerini, içine giderek battıkları çıkmazdan çıkabilmenin yolları üzerinden bir ışık göremeden zaman kazanmayı tek çıkış olarak görebilmekten başka çare mi bulamıyorlar? Başı sıkışan küçücük çocuklarımız bile yeni teknolojileri kullanmada ustalaşmış, yapay zekâyı kullanmayı alışkanlık haline getirdiler. Uzmanlar aileleri -sanki boşu boşuna- uyarabilmek için çırpınmaktalar.

En yetenekli matamatik zekâsı gelişmiş çocuklarımız, bizim çocukluğumuzda ezberlediğimiz çarpım tablolarını yapamaz duruma düşmüşler. Demem o ki dünyada bir benzeri olmayan, çarpıtılmış, donatılmış haksız, hukuksuz yetkilerle dünyanın en uzun soluklu sivil iktidarları otoritesinin ömrünün uzatılmasında, kaynakların haksız, hukuksuz kullanılmalarının hovardalığında öylesine bir batağın içine düşüldü ki...

En güçlüleri, en korkulanları, vazgeçilemezleri dışında kalanlara kullanılabilecek kaynaklarda cimrilik dönemine geçiliverildi. Sözde en elverişli gibi görülebilecek bir noktada, seçime gidebilme kararı verilebilecek bir zaman dilimi yaratılabilene kadar gündem değiştirme üzerinde yaratılacak tartışmalarla, toplum hak arama ittifaklarından uzak tutulmaya çabalanacak.

Yazarın Son Yazıları

AB’de demokrasi, Türkiye’de otoriterleşme rüzgârları

Avrupa Birliği ülkeleri içinde, Amerika-İsrail birlikteliğinde Ortadoğu ülkelerinde yaşatılanlara, akıtılan kanlara karşı ilk anlamlı karşı duruş İspanya’dan gelmişti.

Devamını Oku
14.04.2026
Şafak sökerken...

Günlük yaşamımız içinde, çoğunlukla yatakta, derin uykuda olmamızdan mı bilinmez, şafağın söküşünü uyanık izlediğimiz günlere ilişkin anılarımızın olumlu izleri kalır.

Devamını Oku
11.04.2026
Ülkemizin geleceği çılgın Trump’ın tuzaklarına bağlı olamaz...

Cumhurbaşkanlığı rejiminde yıllardır sorgulamasız sürdürülebildiği, yapılanların yanlarına kâr kaldığı varsayılan haksızlık hukuksuzlukların yarattığı olumsuzlukların dayanılmaz yükselişi ile içeriden yaratılan çürümüşlüğün saklanamayacağı günler geldi de geçti.

Devamını Oku
07.04.2026
Yerel, küresel kıskacına karşı başkaldırılar yükselişte

Şimdilik bir yılı geçmiş bir süreç içinde, ülkeye yayılmış, kazanılmış belediye yönetimlerine el konması, kayyım atanması uygulamalarıyla, tümü sol kimlikli, ağırlıklı CHP’ye bağlı belediye yönetimlerinin operasyonları ile amaçlanan moral yıkımı, iktidarları adına fiyasko sonuçlar verdi.

Devamını Oku
04.04.2026
Savaş karşıtlığının önlenemez yükselişi

Hafta sonunu, başta Amerika’nın başkenti, önemli bütün merkezlerinde, savaş karşıtlarının çok etkin eylemleriyle aynı merkez içinde on binler, ülke çapında yüz binlerin katıldıkları protesto eylemlerine tanıklık ederek geçirdik.

Devamını Oku
31.03.2026
Savaşın bedelinin en ağırını tarafı olmayanlar ödüyor

Hindistan, Japonya...

Devamını Oku
28.03.2026