Canlı | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 7. gününde devam ediyor. Harkov Valisi'nin son açıklamasına göre kentte, Rus bombardımanında en az 21 kişi yaşamını yitirdi. Kiev Belediye Başkanı ise Rus askerlerinin kente yaklaşmaya devam ettiğini söyledi. Dün vurulan Kiev'deki televizyon kulesinin çevresinden ise bugün cesetler çıkarıldı.

Yayınlanma: 02.03.2022 - 00:00
Canlı | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum
Abone Ol google-news

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunda 6. gün geride kaldı.

Belarus'taki Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından heyetler istişare için ülkelerine döndü; görüşmelerde 2. turun bugün (2 Mart) yapılacağı öğrenildi. Ukrayna kentlerindeki çatışmalı ortam ise sürüyor.

Sabah saatlerinde Ukrayna'nın Kiev'den sonraki en büyük kenti olan Harkov'da yönetim binası füzeyle vuruldu.

Saldırıda 10 kişinin öldüğü belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güvenlik ve istihbarat altyapısının vurulacağını, bu noktalara yakın yaşayan Kievlilerin 'evlerini terk etmeleri gerektiğini' duyurdu. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Avrupa'nın değerleri için canlarını feda ettiklerini" savunarak, "Ukrayna, AB'nin parçası olmak istiyor" dedi.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 2 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

23.49: Rusya’nın birçok kentte kontrolü ele almaya başlaması ve başkent Kiev’e ilerleyişini sürdürmesi nedeniyle Kiev çevresindeki tüm bağlantı köprüleri havaya uçurulmaya başlandı.

23.18: Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

23.01: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin, Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracağını ve ele geçireceğini söyledi. Blinken ayrıca, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

22.23: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonunun yakını vuruldu.

22.02: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, patlamanın, Kiev tren istasyonu yakınlarında gerçekleştiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Rus güçleri Kiev'i bombalıyor

21.41: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkeler teşekkür ederek, “Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştu” dedi.

20.30: BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna son vermesini ve askerlerini geri çekmesini talep eden karar tasarısını kabul etti.

20.26: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Belarus ve Rusya'nın "olimpiyatların yayın hakkı" için ihaleden men edildiğini duyurdu.

19.59: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndan Rusya kararı çıktı

19.56: Rusya Savunma Bakanlığı: (Ukrayna ile savaşta) Rus askerlerinden 498'i öldü, 1597'si yaralandı.

19.41: Rusya merkezli TASS’ın aktardığına göre, Rus ordusu müzakarelere giden Ukrayna heyeti için güvenlik koridoru oluşturdu.

19.38: Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

19.10: Lavrov: Kırım Ukrayna’ya ait kalsaydı, şimdi NATO üslerine ev sahipliği yapıyor olurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım, Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını belirtti ve bunun Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade etti. Al Jazeera’ya konuşan Lavrov, “Şu anda bitirmeye çalıştığımız krizin sona ermesinin ardından Ukraynalılar gelecekte nasıl yaşayacaklarına kendileri karar vermeliler. Bu, şu anda siyasi çevrelerde görüşülüyor. Ben bu tartışmalara katılmıyorum. Biz kesinlikle bunun Ukrayna’da yaşayan tüm halkların görüşü olması gerektiği gerçeği üzerinden hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

19.03: Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Mariupol kentinde insani durumun hala zorluğunu koruduğunu ifade etti.

Rossiya 1 televizyonunda konuşan Puşilin, “İnsani durum daha da kötü halde” dedi ve Mariupol’deki durumun insani felaketin eşiğinde olduğunu kaydetti.

18.15: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı ile yaptığı telefon görüşmesine yönelik "Güvenilir arkadaşımız Charles Michel ile sürekli iletişim halindeyim. Savaş alanındaki mevcut durumu ve diplomatik çabaları görüştük. Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin olumlu sinyaller bekleniyorum" ifadelerini kullandı.

17.30: Kiev'de dün vurulan televizyon kulesinin çevresinden, bugün cesetler çıkarıldı. Uluslararası haber ajansları, bölgeden dehşete düşüren fotoğraf kareleri geçti.

17.19: Rusya merkezli Belta, Rus heyetinin ateşkes görüşmelerine katılmak üzere yola çıktığını bildirdi.

15.56: Mariupol Belediye Başkanı Boichenko Vadym, "Rus saldırısında şehirdeki su tedariği kesildi" açıklamasında bulundu. Vadym ayrıca, Rusların şehirdeki tahliyeleri engellediğini belirtti.

15.36: Ukrayna Acil Durum Servisi, Rus saldırılarında 2 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. 

14.46: Harkov bölgesel yönetimi, Harkov Kent Konseyi binasına füze isabet ettiği aktardı.

Rus savaş uçakları Irpin'de sivil yerleşim yerlerini bombaladı

14.35: Ukrayna Hava Kuvvetleri, Kiev semaları üzerinde 2 Ukrayna MIG-29 avcı savaş uçağının, 2 Rus savaş uçağı ile savaştığını aktardı. Hava kuvvetleri, 2 Rus uçağının ve 1 Ukrayna uçağının düştüğünü belirtti.

14.30: Rusya merkezli TASS haber ajansı Ukrayna Cumhurbaşkanı yardımcısına dayandırdığı haberinde, ikinci tur ateşkes müzakerelerinin bugün akşam saatlerinde yapılacağını açıkladı. 

14.29: Ukrayna Hava Kuvvetleri, 2 Ukrayna MIG-29 avcı savaş uçağının, Kiev semaları üzerinde, 2 Rus savaş uçağı ile savaştığını aktardı. Hava kuvvetleri, 2 Rus uçağının ve 1 Ukrayna uçağının düştüğünü belirtti.

14.03: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile ikinci ateşkes görüşmelerinin ne zaman yapılacağının belli olmadığını söyledi.

13.31: Birleşmiş Milletler, Rus işgali başladığından bu yana 836 bin kişinin Ukrayna'dan çıktığını belirtti.

13.19: Ukrayna Acil Durum Servisi, bu sabah Harkov'da yapılan Rus bombardımanında 4 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. 

Rusya Dışişleri Bakanı'ndan "Üçüncü Dünya Savaşı" açıklaması

12.52: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olur" dedi.

Kiev Belediye Başkanı'ndan "şehir savunması" açıklaması

12.41: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Rus birliklerinin başkente gitgide yaklaştı açıklaması yaptı.

12.30: Kremlin, Ukrayna'lı yetkililerin bir sonraki görüşmeye katılıp katılmayacağının belli olmadığını söyledi.

Rusya - Ukrayna görüşmesi ertelendi

12.00: Rusya - Ukrayna görüşmesi ertelendi ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak "kayda değer bir gündem" oluşturulması gerektiği belirtti.

11.57: Mariupol Şehir Konseyi, şehrin hala Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu ancak Rusya'nın sivil yerleşim yerlerini bombaladığını söyledi.

11.30: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, yeni Türk silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Ukrayna'ya ulaştığını söyledi. 

10.34: Herson Valisi, kentin tamamı Ruslar tarafından kuşatıldığını açıkladı.

Ukrayna lideri Zelenski'den "ilk 6 gün" açıklaması

10.22:  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 6 günlük savaşta yaklaşık 6 bin Rus'un öldürüldüğünü söyledi. Zelenski ayrıca, Rusya'nın bombalar, saldırılar ve roketlerle Ukrayna'yı yenemeyeceğini belirtti.

Polis merkezi vuruldu

10.22: Harkov’da polis merkezi vuruldu

10.02: Rusya Savunma Bakanlığı'nın aktardığına göre, Rus silahlı kuvvetleri, Ukrayna'daki Kerson Bölgesel Merkezi'nin tam kontrolünü eline alındı.

09.53: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye'den daha fazla İHA tahsil ettiklerini belirtti.

09.46: İsveç, Norveç ve Finlandiya'da Rus votkalarının satışı durduruldu.

09.30: Japonya'da 70 kişi Ukrayna'da savaşmak üzere gönüllü oldu.

09.29: Harkov Valisi, Ukrayna'nın doğu şehri Harkov'da en az 21 kişinin öldürüldüğünü ve 112 kişinin yaralandığını açıkladı.

08.34: Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi.

07.50 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

07.31: Ukrayna ordusu Harkov’a hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

06.45 : Japonya'nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

06.27:  İtalyan petrol şirketi Eni, Rusya’dan Türkiye’ye gaz taşıyan Mavi Akım boru hattından çekilmek istediğini açıkladı.

05.18: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile savaşta ateşkes için Çin'e ara buluculuk yapması çağrısında bulundu.

05.10: ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle ABD'nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu.

Biden yaptığı açıklamada "Putin diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO'nun yanıt vermeyeceğini ve bizi ülke içinde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırlıklıydık" ifadelerini kullandı.

01.02: Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

00.29: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "2 bin 604 kardeşimiz daha yola çıktı. Böylece tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 8 bin 50 oldu" dedi.

00.10: Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni uygulayan Türkiye'ye teşekkür etti.

23.32: Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği: Ukrayna ordusunun açtığı ateş sonucu DHC’de bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi daha yaralandı.

23.10: Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi öldürmek için gönderilen Çeçen asıllı Rus askerlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

Ukrayna: Zelenskiy’i öldürmeye gönderilen Çeçen grup yok edildi

23.07: Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

23.04: Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da savaştan zarar gören siviller için çok kısa zamanda 1,5 milyar dolar bağış sözü alındığını duyurdu.

23.02: Dünya Motor Sporları Konseyi FIA, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınadı. FIA, Rus ve Belaruslu sürücülerin özel şartlarla tarafsız statüde yarışabileceğini duyurdu.

22.35: BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içerik ile ilgili lisans verme işlemlerini durdurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içeriğinin lisanslarının iptal edildiğini duyurdu.

22.19: Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmayacaklarını, Moskova’yla iyi ilişkileri sürdürme niyetinde olduklarını açıkladı.

22.03: Zelenskiy: Müzakereler için en azından tam ateşkese ilişkin imalar gerekli

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, CNN televizyonuna verdiği demeçte Rusya ile müzakereler için ‘en azından tam ateşkese ilişkin imalar’ gerekli olduğunu söyledi.

Zelenskiy, “Öncelikle tam bir ateşkes olacağına dair en azından bazı imalarda bulunmak gerekiyor. Uçaklar uçarken, bombardımanlar sürerken müzakere masasına oturulmaz” diye konuştu.

1 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler