Canlı | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ediyor. Ukrayna, Rusya ile gerçekleştireceği görüşmenin ayrıntılarını açıklamayacağını duyururken, ABD tarafından yapılan açıklamada, "NATO savunmacı bir ittifaktır ancak bize bir çatışma gelirse buna hazırız" denildi. Öte yandan; Rusya’nın kuşattığı Azak Denizi’ndeki Mariupol liman kentinde, çatışma ve bombardımanların devam ettiği bildirildi. İşte bugün saat saat yaşananlar...

Yayınlanma: 04.03.2022 - 00:47
Canlı | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum
Abone Ol google-news

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonunda 9. güne girilirken Rus ordusunun ilerleyişi sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin uçuşa yasak bölge talebi ABD'den olumsuz yanıt alırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin operasyonun durmayacağını söyledi.

Rusya ve Ukrayna heyetleri Belarus’taki Belovejskaya Ormanı yakınlarında dün ikinci kez bir araya geldi. Görüşmede müzakerelerin davamı kararı çıkarken, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, Ukrayna ve Rusya temsilcilerinin diğer konuların yanında, çatışmanın gelecekteki siyasi çözümünü de görüştüğünü belirtti.

Öte yandan iki ülke arasındaki müzakerelerin 2. oturumunda da net bir sonuç çıkmadı. Heyetler kısa süre içinde 3. oturumun yapılması konusunda mutabık kaldı. Belarus Devlet Ajansı Belta'nın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı olan Mykhailo Podolyak'a dayandırdığı haberine göre müzakerelerin üçüncü turu, gelecek haftanın başında yapılacak.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 4 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

00.40: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer güçlerin de dahil olduğu stratejik kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatından bu yana Rusya'nın nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında değişiklik görmediklerini belirtti.

Kirby, günlük basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Rusya'nın stratejik kuvvetlerini teyakkuza geçirmesi kapsamında nükleer silahlarını konuşlandırmasında herhangi bir değişiklik görüp görmediklerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmedik ve elbette ki bunu her gün yaptığımız gibi yakından takip ediyoruz. Şunu da yine ifade etmeliyim ki Bakan (Lloyd) Austin stratejik caydırıcılığımıza güveniyor ve kendi ülkemizi savunmamız konusunda rahat.”

00.30: Ukrayna Devet Başkanı Zelenski, NATO'ya sert bir tepki göstererek, "İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye" ifadelerini kullandı. Zelenski: "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

23.15: Rusya’da, sosyal medya sitesi Twitter’a erişim sınırlandırıldı.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumundan (Roskomnadzor) yapılan açıklamada, Rusya Başsavcılığının 24 Şubat'taki talebi üzerine twitter.com kaynaklarına erişimin Rusya Federasyonu’nda sınırlandığı bildirildi.

Açıklamada, ülkede ayaklanma çağrıları, aşırılık yanlısı faaliyetler, yerleşik prosedüre aykırı olarak düzenlenen toplu etkinliklere katılım içeren sitelere erişimi kısıtlama prosedürünü düzenleyen bilgi, bilgi teknolojileri ve bilgi koruma ile ilgili kanun gereği sınırlama kararının alındığı ifade edildi.????

23.07: BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

22.41: Beyaz Saray: Biden şu anda Putin ile görüşme niyetinde değil

Sputnik'in aktardığına göre ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi planlamadığı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamanın satır başları şu şekilde:

  • Biden şu anda Putin ile görüşme niyetinde değil.
  • Biden, Rusya ile diplomasinin mümkün olduğunu düşünmeye devam ediyor.
  • ABD, yabancı bir ülkenin liderini öldürmeyi desteklemiyor.

22.30: Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.28: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.

22.23: Beyaz Saray, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirerek, Rusya’ya santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

21.15: Facebook, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) aldığı karar doğrultusunda ülkede yasaklandı.

Rusya’dan Facebook’a erişim engeli

21.00: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.

20.55: Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Rus askerlerin Zaporojye Nükleer Güç Santrali’ne saldırdığı iddiasının yalan olduğunu belirtti.

Sputnik'in aktardığına göre, BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Nebenzya, “Bugün, Rus askerlerin Zaporojye NGS’ye saldırdığı yalanını duyduk. Bu, Rusya’ya yönelik emsali görülmemiş yalan ve dezenformasyon kampanyasının bir parçası. Zaporojye NGS’nin güya Rus askerler tarafından ateşe tutulduğunu ve orada yangının meydana geldiğini iddia ediyorsunuz. Bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyor” ifadesini kullandı.

20.09: Birleşmiş Milletler ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Nükleer tesisler bu çatışmanın bir parçası olamaz" dedi.

19.56: BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

Zelenski ile Erdoğan arasında kritik görüşme

19.40: AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle telefonda görüştü.

Zelenski Twitter'dan yapığı açıklamada, "Türkiye'nin düzenli desteği için minnettarız. Rusya Federasyonu'nun devam eden saldırıları ve nükleer terörizmi hakkında kendisini bilgilendirdim. Saldırganlığı bitirmeliyiz" dedi.

17.58 Ukrayna Yüksek Şûrası, Devlet Başkanı Zelenski'nin kaçtığı iddiasını yalanladı. Yapılan açıklamada Zelenski’nin Ukrayna'dan ayrılmadığı ve Kiev’de olduğu belirtildi.

17.35: Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğü bilgisini verdi.

16.48: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında, Ukrayna'nın Kiev kentindeki Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri mensuplarının kontrol noktasında molotof kokteylleri görüldü.

16.01: NATO Genel Sektereri Jens Stoltenberg, Brüksel'de NATO karargahında gerçekleşen toplantıda açıklamalarda bulunarak, "Finlandiya ve İsveç NATO konsültasyonlarına dahil olacaklar. Daha kötüsünü göreceğiz, biz de bunun bedelini ödeteceğiz. Rusya derhal saldırıyı durdurmalı" dedi

15.48: Lüks moda devi Hermes, Rusya mağazalarını geçici olarak kapattı.

Çavuşoğlu'ndan Rusya ve Ukrayna'ya 'Antalya' teklifi

15.37: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'deki NATO karargahında açıklamalarda bulunarak "İki ülke bakanını Antalya'da buluşturmak isteriz" dedi.

15.02: Avrupa Komisyonu: SWIFT sisteminden çıkarılan Rus bankalarına gelişmelere bağlı olarak daha fazlasını ekleyebiliriz.

14.42: Sputnik'in haberine göre; Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev, Harkov, Sumi, Çernigov ve Mariupol’de zorlu bir durum olduğunu, bu yerlerde bir insani felaketin söz konusu olduğu açıklamasını yaptı. Bakanlık, yabancılar da dahil olmak üzere binlerce kişinin Ukraynalı radikallerce rehin alındığını duyurdu.

13.52: BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.

"Putin'in eylemleri Avrupa için tehdit"

13.30: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yle telefon görüşmesinde, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırılarına atıfta bulunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pervasız eylemlerinin artık tüm Avrupa'nın güvenliğini doğrudan tehdit edebileceğini belirtti.

13.22: Almanya Başbakanı Scholz: NATO, Ukrayna'daki çatışmaya askeri anlamda dahil olmayacak.

12.48: Belarus lideri Lukaşenko, Putin ile telefon görüşmesi yaptı.

12.40: UAEK Başkanı Grossi: Zaporojskaya Nükleer Santrali'nde güvenlik görevlisi yaralandı.

"Santral sorunsuz çalışıyor"

11.56: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırıda Ukraynalı sabotajcıları suçladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada durumun korkunç bir provokasyon olduğu belirtildi.

11.50: Ukrayna’nın stratejik kentlerinden biri olan 400 bin nüfuslu Mariupol kentinin dün Rusya ordusu tarafından kuşatıldığı açıklaması yapılmıştı. Ukraynalı yetkililer, bugün sabah yaptıkları açıklamada Ukrayna Ulusal Muhafızları tarafından kentin savunmasının devam ettiğini duyurdu. 

Açıklamada, Rus birliklerinin demiryolu da dahil olmak üzere kentin altyapısını yok etmek için şehri sürekli bombalamaya devam ettiğini ve yerleşim yerlerinin de zarar gördüğü belirtildi.

Ukrayna makamları açıklamasında, kentin savunmasının Ukrayna Ulusal Muhafızları tarafından yapıldığı ve kentin eteklerinde sabotaj gruplarına karşı da savunma yapıldığı ifade edildi. Mariupol, Rusya için kilit bir stratejik hedef olduğu ve Rusya tarafından ele geçirilmesi halinde, güney yarımada Kırım'daki birliklerle güçlerini birleştirebileceği belirtildi.

11.35: ABD Dışişleri Bakanı Blinken: NATO savunmacı bir ittifaktır ancak bize bir çatışma gelirse buna hazırız.

11.34: Ukrayna'nın Çernigiv bölgesi yetkilileri, Rusya'nın kente gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 47 kişinin öldüğünü açıkladı.

11.25: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile gerçekleştireceği görüşmenin tarihinin ve saatinin önceden söylenmeyeceği belirtildi.

10.40: TASS haber ajansının aktardığına göre Belarus, sınırlarının tamamında hava savunmalarını güçlendirdiğini söyledi.

Rus satranç efsanesi Kasparov'dan Batılı ülkelere çağrı

10.23: Rus satranç şampiyonu Garry Kasparov, Batılı ülkelere "Rusya'nın Taş Devri'ne döndürülmesi" konusunda çağrıda bulundu.

10.04: ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'ya yönelik ihracat kısıtlaması listesini genişletti.

09.47: Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Ukrayna'daki Rus saldırıları yoğunlaşırken Avrupa Birliği'nin sağlam durması gerektiğini söyledi. Beaune, Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yakınında çıkan bir yangının sonuçlarını değerlendirmek için de henüz çok erken olduğunu belirtti.

09.43: Reuters: Rus askeri kuvvetleri, Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali’ne el koydu.

06.18: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi.

ABD'li senatörden "Putin'e suikast" imalı paylaşım

06.08: ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya-Ukrayna savaşının sonlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "suikast" iması yaptı.

Zelenski, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki çatışmalar ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu.

Santralin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olduğuna dikkati çeken Zelenski, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” ifadelerini kullandı.

03.30: Zaporijya Nükleer Santralı'nda yangın çıktı. Bölge Rus ordusunun saldırısı altındaydı.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALI

02.00: Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti. Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

01.20: Ukrayna'daki siviller için Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tıbbi yardımlarını taşıyan kargo uçağının, Polonya'daki Varşova Havalimanı'na iniş yaptığı açıklandı. DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, toplam 36 tonluk tıbbi ekipmanın, örgütün Dubai'deki deposundan uçağa yüklenerek Ukrayna'nın komşu ülkelerinden Polonya'ya ulaştırıldığı bildirildi.

00.20: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki ilerleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. Donetsk ve Luhansk birliklerinin bazı yol ve kentlerde kontrolü sağladığını aktaran Konaşenkov, Rus ordusunun da bazı bölgelerde de ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.

Ukrayna’ya batılılar tarafından paralı askerlerin gönderildiğini iddia eden Konaşenkov, “Ukrayna'ya gelen yabancı paralı askerler, Rus ekipman ve malzeme konvoylarının yanı uçaklara sabotaj ve saldırılar düzenliyor. Yabancı paralı askerlerin tüm saldırıları, Batı'nın Kiev rejimine sağladığı silahlar kullanılarak gerçekleştiriliyor” dedi.

00.05: ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith'in, Amerikan ordusunun Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşımında bulunmadığı açıklaması üzerine Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna ordusu ile anlık istihbarat paylaşıldığını bildirdi. Bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, "Ukrayna'ya bilgi ve istihbarat sağlamaya devam ediyoruz. Bunun devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kongre üyelerinin bu bilgi paylaşımını engellediği haberleri de doğru değil" ifadesini kullandı.

23.19: Ukrayna'dan yola çıkan 406 kişi ile beraber tahliye edilen toplam Türk vatandaşı sayısı 9 bin 653 oldu.

23.04: Sputnik'in aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın, bu hafta Türkiye, İspanya, Fas, Cezayir ve Mısır'ı ziyaret edeceği açıklandı.

22.14: Beyaz Saray, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ile bazı Rus oligarkları yaptırım listesine aldıklarını ve bu kişilere vize yasağı getirdiklerini duyurdu

21.50: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan, Zaporizhzhya Nükleer Santrali yakınında Rus güçlerinin ateş açtığını açıkladı. Ayrıca, Rus ordusunun Kiev merkezine 25 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

Beyaz Saray'dan Zelenski'nin çağrısına karşılık

21.43: Beyaz Saray, (Zelenski'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

3 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

2 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

1 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler