'Askerlik yapmadan vekil olmak...'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 yaşa seçilme, er-erbaş, askeri öğrencilere oy kullanma hakkı getiren anayasa değişikliklerine karşı olduklarını bildirdi.

'Askerlik yapmadan vekil olmak...'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.10.2012 - 10:30

MHP Genel Başkanı Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, AKP'nin ''Er, Erbaş ve Askeri Öğrencilerin Oy Kullanabilme İmkanıyla Onsekiz Yaşını Doldurmuş Gençlerin Seçilebilme İmkanlarını Getiren Anayasa Değişikliği Teklifi''nin Meclis'e sunulduğunu hatırlatarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın içinden çıkılması her yönüyle zor olacak bir meseleyi daha ülke gündemine getirdiğini ifade etti.

Söz konusu anayasa değişikliğinin, zaman, şekil ve yöntem açısından siyasi ahlak ve tutarlılıkla bağdaşır hiçbir yanı bulunmadığını savunan Bahçeli, yeni anayasa yapılması konusunda Meclis'te grubu bulunan partilerin eşit sayıdaki milletvekillerinin katılımıyla ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu''nun oluşturulduğunu, komisyonun 19 Ekim 2011'de çalışmalarına başladığını anımsattı.

Bu durumda ''hiçbir acelesi olmadığı halde; bu anayasa değişikliği önerisinin Meclis gündemine taşınmasının sorumsuzluk ve nezaketsizlik olarak değerlendirilmesi gerektiğini'' ifade eden Bahçeli, açıklamasında şunları kaydetti:
''Bu tavır yeni anayasa çalışmalarını sabote eden işgüzarlık ve fırsatçılık olarak görülmelidir. Madem bahsi geçen konularda anayasa değişikliği düşünülmektedir, o halde Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun niçin ve hangi amaca dönük olarak çalıştığı da acilen netleştirmelidir. Halbuki bu konularla ilgili anayasa değişikliği içtenlikle benimsenmiş olsaydı; değişiklik tekliflerinin Komisyona getirilmesinde, arkasından da makul ve mantıklı bir çerçevede değerlendirmeye tabi tutulmasında hiçbir mahsur olmayacaktır.''

Başbakan Erdoğan'ın ''samimiyet ve dürüstlük konusunda yine açığa düştüğünü ve despotluğa kayan çizgisini'' bir kez daha ortaya çıkardığını iddia eden Bahçeli, ''Takip ettiği yüzeysel, temelsiz ve çaptan yoksun politikalar Meclis'in saygınlığına, demokrasinin anlam ve ruhuna tamir ve telafisi çok zor olacak zayiatlar vermektedir. Bu gelişmeler karşısında partimizin onsekiz yaşındaki gençlerimizin seçilmesiyle ilgili siyasi kararı net olup daha önceden de aziz milletimizle paylaşılmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.
Gençlerimizin öncelikli beklentisinin seçilme olmadığını eğitimlerini tamamlama, aradıkları işi bulma ve hak ettikleri yuvayı kurma konusunda müşterek ve ertelenemeyecek talepleri bulunduğuna dikkati çeken Bahçeli, açıklamasını şöyle sürdürdü:
 

''AKP, Türk gençliğinin işini, aşını ve evini temin edecek politikalarla meşgul olmalı, ağırlaşan problemlere yoğunlaşmalı ve bu büyük varlığı siyasi hesaplara kurban etme sinsiliğinden kesinlikle vazgeçmelidir. Bu nedenle gençlerimizin öncelik sıralamasında seçilme konusu doğal olarak bulunmamaktadır. Meselenin ülke gündemine getirilmesi ise taktik mahiyetli yeni bir manevra ve aldatmaya dayalı siyasi yüzsüzlük örneğidir.
Söz konusu anayasa değişiklik teklifinde, onsekiz yaşını doldurmuş gençlerin askerlik hizmetini yapmadan seçilebilme imkanının getirilmesi de vatan görevine sadakatsizlik, halen terörle mücadelede eşsiz fedakarlıklar sergileyen evlatlarımıza hakarettir.
Bu gerekçelerden hareketle, Milliyetçi Hareket Partisi onsekiz yaşını doldurmuş gençlerin seçilebilmesine imkan sağlayan anayasa değişikliğine karşıdır ve doğru bulmamaktadır.

AKP zihniyeti, demokrasinin erdemlerinden bahsedip genç dimağların seçilme konusuyla uğraşacağına, biraz vicdan ve izanı varsa önce seçilmiş milletvekillerinin mahrumiyetlerini telafi etmek için harekete geçmeli ve elini taşın altına koymalıdır.''
Onsekiz yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının oy kullanmasının üzerinde tartışma olmayacak bir kural olduğunu ve aynı zamanda eşit vatandaşlık prensibine dayandığına vurgu yapan Bahçeli, parti olarak ilkesel bazda olumlu baktıkları er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanmasının, bazı sakınca ve açmazlara neden olacağına da inandıklarını belirtti.

''Bilhassa mahalli veya genel seçimlerin propaganda dönemlerinde kışlaya siyasi faaliyetlerin girecek olması, vatan görevini yapan evlatlarımızın arasına ister istemez kutuplaşma tohumları ekecektir'' ifadelerini kullanan Bahçeli, şunları kaydetti:
''Askerlerimizin veya askeri öğrencilerimizin arasında doğabilecek siyasi rekabet ve tartışmalar ise ülke savunması konusunda eksiklik ve zafiyetlere neden olabilme riski taşımaktadır. Meselenin üzerinde etraflıca duracak siyasi çaba, çalışma ve objektif adımlara fazlasıyla ihtiyaç vardır. Bunun için konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü alınmalı, uzman kişiler ve sivil toplum kuruluşları fikir bildirmelidir.
AKP hükümetinin yangından mal kaçırırcasına kamuoyuna getirdiği söz konusu anayasa değişikliklerinin gündem saptırmaya dayalı ve gelecek seçimler için yığınak yapmaya dönük fırsatçılık olduğu gün gibi ortadadır.''

Meclis gündemine getirilen anayasa değişikliklerinin ''bir ihtiyacın değil, acımasızca, vicdansızca ve bencilce yürütülen istismara dayalı politikaların bir eseri ve sonucu'' olduğunu ileri süren Bahçeli, açıklamasında ''Türk gençliğinin siyasi ikbal ve hırslara alet edilerek sömürülmesine fırsat vermemek için AKP tarafından hazırlanan bu anayasa değişikliği teklifine esastan ve usulden olumsuz yaklaşıyoruz'' ifadelerini kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler