CHP'den yeni formül
CHP'nin Parti Meclisi'ne sunulan MYK raporunda AKP'nin ekonomi politikaları eleştirilirken, özellikle işsizlik ve yoksulluğa karşı da çözüm önerileri yer alıyor. Yoksulluğa karşı "Aile Sigortası" ve "Vatandaşlık Hakkı Ödemesi" uygulamasına geçileceği belirtilen raporda, tartışmalı 4/C maddesinin ise kaldırılacağı vaat ediliyor.
CHP'nin olağan kongre tarihinin belirlendiği Parti Meclisi toplantısına sunulan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) raporunda CHP'nin iktidara gelmesi durumunda uygulayacağı ekonomi politikaları anlatıldı.
AKP'nin ülkeyi "borç batağına sürüklediği" belirtilen raporda AKP iktidara geldiğinde 120 milyar dolar olan dış borcun bugün 202 milyar dolara ulaştığı, iç borcun da 2 katın üzerinde artarak 226,5 milyar dolara tırmandığı belirtildi.
"İlkesiz özelleştirme sürecine son verilecek"
Türkiye'de dış ticaret açığında ve cari açıkta kaygı verici bir tablonun kendisini gösterdiği kaydedilen raporda Hükümet'in açıklara karşı günü kurtarmaya yönelik çözümler ürettiği, şimdi de elektrik sektöründe özelleştirme yapma arayışına girdiğine dikkat çekilerek "İktidarımızda, ulusal sanayimizi yabancılaştırma, kamu işletmelerini kapatma ve kamu malının yağmalanmasına dönüşen son dönemlerin ilkesiz özelleştirme sürecine son verilecektir" denildi.
KİT'lerin ancak kamusal ve toplumsal yararın açıkça görüldüğü alanlarda, ekonomide ve sanayide yeniden yapılanma, rekabeti ve verimliliği artırma ile teknolojiyi iyileştirme amaçları ile özelleştirilebileceği vurgulanarak özelleştirme gelirlerinin kamu açıkları veya cari açığı kapatmak için değil, "iş ve ücret güvencesi" ile "yeniden yapılanma" fonlarında toplanacağı bildirildi.
Raporda, KİT'lerin özel girişimciyi engellemeyeceği, özel sektörün itibar etmediği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki yatırım ihtiyacı ile teknoloji ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) alanındaki yoğun yatırım ihtiyacını karşılayacağı ifade edildi. Raporda, Ar-Ge harcamalarının, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'si düzeyine yükseltileceği, bilişim ve yazılım odaklı teknoparklar kurulacağı bildirildi.
"Hükümet TOKİ VE KİT harcamalarını bütçeye dahil etmeli"
Raporda, IMF ile görüşmelerin bozulmasında Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılına yön verecek mali kuralın kapsamı üzerinde anlaşmazlığın belirleyici olduğu kaydedilerek "IMF'nin toplam kamu harcamasını tarif eden bir mali kural öngörürken, yani belediyeleri TOKİ'yi ve KİT'leri de dahil etmek isterken, bütçe dışı harcama yapan kuruluşlarla ilgili bu isteğe hükümet seçim öncesinde, kamu dengesini umursamadan rahat harcamalar yapabilmek için kabul etmedi" tespiti yapıldı.
CHP'nin hedefi dengeli büyüme
MYK raporunda ekonomide öncelikli sorunlar, yetersiz büyüme hızı, dengesiz kalkınma, yüksek oranda işsizlik, yatırımların yetersizliği, teknoloji harcamalarında yetersizlik, kamudaki yaygın yolsuzluklar, yüksek düzeyde iç ve dış açık, hayat pahalılığı, vergi sisteminde yetersizlikler, kayıt dışı ekonominin yaygınlığı, sosyal güvenlik sistemi açığı, gelir dağılımında adaletsizlik, geçim sorunu ve yaygın yoksulluk olarak sıralanırken, CHP'nin, yerli ve yabancı doğrudan sermayenin yeni fabrika ve işletme yatırımlarına özendirileceği, bunun için sektör ve bölge bazında teşviklerin güçlendirileceği, önümüzdeki 10 yılda ortalama yüzde 7 büyümenin hedefleneceği kaydedildi.
"Sanayinin dengeli dağılımı sağlanacak"
CHP iktidarında rekabet gücü yüksek, ileri teknoloji düzeyinde dengeli sanayileşmenin gerçekleştirileceği belirtilirken özel sektörün ekonomide politika oluşturma kapasitesinin güçlendirileceği, bilişim, biyoteknoloji, nano teknoloji, nükleer ve uzay teknolojileri gibi stratejik nitelikli alt sanayi sektörleri belirlenerek hızla geliştirilmeleri için güçlü destek sağlanacağı bildirildi. Raporda ayrıca Batı Anadolu'da ileri teknoloji odaklı sanayi bölgeleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise emek-yoğun odaklı karma sanayi bölgelerinin geliştirileceği belirtilerek sanayinin yurt düzeyinde daha dengeli dağılımının sağlanacağı ifade edildi.
"Vergi gelirleri ile borçlanma dışı kaynaklar temel alınacak"
Raporda CHP iktidarında bütçe disiplinine bağlı kalınacağı belirtilirken kamu finansmanında vergi gelirleri ile borçlanma dışı kaynakların temel alınacağı, ilave borçlanma miktarının kamu yatırım harcamalarını aşmayacak boyutta olmasına özen gösterileceği, on yıllık süre içinde faiz dışı fazlanın GSYH'ye oranının yüzde 3'ü aşmamasının hedefleneceği, enflasyonun 5 yıl içinde "Maastricht enflasyon hedefine" indirilmesinin hedefleneceği, iç ve dış açıkların makul süre içinde sürdürülebilir boyuta indirileceği, dış borçların borç ödeme kapasitesini aşmayacağı anlatıldı. Global sermaye hareketlerine gerekli ölçüde açık olunacağı ve spekülatif sıcak paranın Türkiye'de kalış süresini uzatmayı özendirecek önlemlerin uygulanacağı da kaydedildi.
"Çiftçiyi yok sayan anlayışa son verilecek"
MYK Raporunda, CHP iktidarında uygulanacak tarım politikaları da anlatıldı. CHP iktidarında tarıma sahip çıkılarak "çiftçiyi yok sayan anlayışa son verileceği" ifade edilirken tarım sektöründe yapısal dönüşüm sağlanacağı, çeltik, yağlı tohum, pamuk, meyve, zeytin gibi ürünlerde dünya ölçeğinde uzmanlaşmanın hedef alınacağı kaydedildi. Ekolojik tarım ve seracılığın özendirileceği, tarımsal teknoparkların kurulacağı belirtilen raporda tarımsal yapı, üretim, pazar, örgütlenme ve teknoloji gibi tarımsal destekleme görevini yapacak olan "Tarımsal Destekleme Kurumu" kurulacağı bildirildi.
Hayvancılığın da özel önem taşıyan sektöre dönüştürüleceği kaydedilen raporda "Kümes hayvancılığı, ipek böcekçiliği, arıcılık gibi faaliyetler ile hayvansal ürünlere dayalı gıda sanayinin gelişmesi özendirilecek, arıcılık ve bal ihracatı özel teşviklerle desteklenecek; tavukçulukta sözleşmeli üretim düzene sokulacak, tavuk ihracat destekleri artırılacaktır" denildi.
"İşsizliğin çözümü insan odaklı büyüme"
Türkiye'de işsizliğin, yıllardır uygulanmakta olan neo-liberal ekonomi politikaları sonucu girişimciliğin yeterince gelişememesi, iş gücü piyasalarının düzensiz, iş gücü planlamasının ise yetersiz olması nedeniyle yüksek oranlara tırmandığı belirtilen raporda, işsizliğin çözümünün daha fazla esneklik ve kalitesiz büyüme değil, insan ve üretim odaklı büyüme ve teknoloji temelli ulusal sanayileşme olduğu bildirildi. CHP'nin işsizliğe karşı çözümleri şöyle anlatıldı:
"-Üretim ekonomisine geçilecek: Ekonomide hızlı ve istikrarlı büyümeyi sağlayacak yatırım ve teknolojik yapılanma ortamı yaratılacak, ulusal kaynakların verimli ve etkin olarak değerlendirilmesi, özel istihdam programlarının harekete geçirilmesi sağlanacaktır.
-Ek istihdama vergi ve sigorta desteği: Emeğin vergi ve sigorta yükü azaltılarak girişimcinin ek istihdam yaratması özendirilecek. Mevcut çalışanlar sayısında sağlanacak artışa endeksli olarak verilecek istihdam desteği güçlendirilecektir.
-Kayıtdışı istihdam kayda alınacak: Kayıt dışı istihdam, kayıtlı istihdam özendirilerek, kayıt dışı istihdama gerekli denetim ve caydırıcı önlemler alınarak kayıt içine çekilecek; kurallara uygun davrananlar aleyhine haksız rekabete yol açan kayıt dışı istihdamın önlenmesinde gerekli kararlılık gösterilecektir.
-Girişimciye risk sermayesi desteği: Risk Sermayesi uygulaması yaygınlaştırılacak; sermayesiz girişimciler desteklenerek istihdam yaratmaları sağlanacaktır.
-4/C kaldırılacak: Sürekli 4/C uygulaması kaldırılacak. Sosyal devletin çalışma yaşamındaki standartları yükseltilecek."
"Yoksulluk koruyucu sosyal refah devleti politikaları ile aşılacak"
MYK Raporunda Türkiye'deki yoksulluğun "Koruyucu Sosyal Refah Devleti" politikaları ile aşılacağı anlatılırken yoksullukla mücadele için bir yoksulluk haritası çıkarılacağı, büyük kentlerden başlayarak, 10 yılda tüm Türkiye'yi kapsamak üzere "Aile Sigortası" uygulaması başlatılacağı, eş zamanlı olarak kırsal kesimdeki yoksul ailelere "Vatandaşlık Hakkı
Ödemesi" uygulamasına geçileceği, ödemenin, ailenin kadınının banka hesabına yapılacağı bildirildi. Tüm çalışanların ve emeklilerin insan onuruna yaraşır bir gelir düzeyine kavuşturulması hedef alınacağı, tüm yurttaşların yaşamları boyunca, "özürlülük, işsizlik, hastalık, yaşlılık, maluliyet, ölüm, iş kazası ve meslek hastalığı, bakıma ve korunmaya muhtaçlık" gibi risklere karşı Sosyal Güvenliğe kavuşturulacağı da CHP'nin raporunda yer alırken her yurttaşın sadece nüfus cüzdanını kullanarak, sağlık sigortasından yararlanabileceği belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...