Çiçek Yargıtay'ı uyardı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ergenekon soruşturması ile ilgili, özellikle yargı kurumlarının bu dönemde çok daha hassas olması gerektiğini belirterek "(İhsas-ı rey) anlamına gelebilecek bir şey içerisinden kaçınmaları gerekir. Aksi takdirde hukuk devletini herkes kendisine göre anlıyor demektir'' dedi.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 15:08
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kanal 24 televizyonunda, Ergenekon soruşturması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Davanın sürdüğünü ve mahkemenin sağlıklı çalışabilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Özellikle yargı kurumlarının bu dönemde çok daha hassas olması gerekir. Oradakilerin hepsi senelerdir Türkiye'de hukuk uygulaması yapan, hukuk devleti, soruşturma ne anlama gelir bunların hepsini benden daha iyi bilen insanlar.

Mahkemeden ne karar çıkar, ne yaparlar, ne ederler bilmiyorum ama eninde sonunda bu soruşturmalar bir sonucu bağlanacak, bir karar çıkacak. Bundan memnun olanlar olacak, olmayanlar olacak ve Yargıtaya gelecek. Dolayısıyla ihsas-ı rey anlamına gelebilecek bir şey içerisinden kaçınmaları gerekir. Aksi takdirde hukuk devletini herkes kendisine göre anlıyor demektir.''

Mahkemenin tam bir vicdan ve tarafsızlık içerisinde yargılama yapmasına herkesin saygı göstermesi gerektiğini yineleyen Çiçek, operasyona ilişkin Yargıtay Başkanlar Kurulu'ndan bir açıklama beklemediğini belirtti. Çiçek, ''Bu soruşturmalar bir sonuca bağlanacak. Bu sonuç, kabul eden, etmeyen durumuna göre Yargıtaya geleceği için, bugünden ihsas-ı rey anlamına gelebileceği için yargı kurumlarının (açıklama) yapmaması gerekir diye düşünüyorum. Yapacağı kanaatinde değilim şu safhada ama açıklama olursa da o konudaki düşüncemi de ayrıca söylerim'' diye konuştu.
 

"Kimse yargıyı tehdit etmemeli"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı da eleştiren Çiçek, ''Kimse yargıyı tehdit etmemeli. Muhalefet söylemi olarak açıklanan bazı beyanlar var ki hiçbir hukuk devletinde kabul edilemez, anlayışla karşılanamaz. Bu yargıyı tehdittir'' görüşünü dile getirdi.
Elinde delil olanın bunu mahkemeye ya da TBMM'ye götürmesi gerektiğini belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''İnanıyorum ki bu dosya ile ilgili konuşanların yüzde 99,99'u bu dosya ile ilgili bir bilgi sahibi değildir. Kendi bulunduğu konuma göre, ideolojik saplantılarına, beklentilerine veya bulunduğu noktaya göre bu soruşturma ile ilgili ileri geri konuşuyor, bu doğru olmaz. O onların görevi değil, sonuçta soruşturmayı yapacak Cumhuriyet'in savcılarıdır. Onlar ne işlem yapıyorsa, hakimin denetimi altında bunları yapar, yapacaktır.

Türkiye açık bir toplum ama siz onun ötesinde bir şey diyecekseniz, onun delilini ortaya koymanız lazım. Burada kastettiğim ana muhalefet lideridir. Hukukçuluğunu bazen en arka plana bırakıyor, çok ajite eden, çok provokatif, ortamı geren ikide bir 'rejim elden gidiyor, vesaire gidiyor'... Bu rejimin elli tane teminatı var, kimse kendisini rejim havariliğine de soyundurmasın.''

Bakan Çiçek, ülkede kim rejim adına yanlış yapıyorsa bunu engelleyecek kurallar ve kurumlar bulunduğunu ifade ederek, ''Eğer bu konular hakkında bir bildiğiniz varsa bunu götürün yargıya verin, bunu TBMM gündemine getirin, denetim yollarında belgeleri ortaya koyarak. Yoksa öyle tehditvari üsluplarla kimsenin görev yapmasını da engellemeyin'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler