Depremden bir dakika önce haberdar oldular

Japonya, dünyanın en iyisi olarak kabul edilen erken uyarı sistemi sayesinde 8.9 büyüklüğündeki depremden bir dakika önce haberdar oldu.

Yayınlanma: 11.03.2011 - 16:17
Abone Ol google-news

Erken uyarı sistemi, Japonya’nın dört bir yanındaki yaklaşık bin sismometreye bağlı. Bu sismometreler, depremlerin öncesindeki sarsıntıları tespit ediyor ve sarsıntıların güçlü olması halinde uyarıda bulunuyor.

Deprem öncesinde gerçekleşen ilk sarsıntılar, ikinci sarsıntılardan daha güçlü olma özelliği taşıyor. Ayrıca, daha hızlı hareket etmeleri, depremin yaşanmasından dakikalar önce erken uyarı sistemi tarafından tespit edilebilmelerini sağlıyor.

Deprem uyarıları, radyo, televizyon ve uydu aracılığıyla ve üyelere cep telefonu ve e-posta ile gönderiliyor.

Tokyo'da erken uyarı ilk olarak normal yayın kesilerek devlet televizyonu NHK'nin yanı sıra özel kanallarda da siren sesiyle duyuruldu.

 

Uyarı sistemi 2007 yılında kuruldu

İlk büyük şok, başkent bölgesinde bu uyarıdan yaklaşık 1 dakika sonra hissedildi. Yüksek binalar sarsıntı ile eğilirken, milyonlarca kişi sokaklara çıktı.

Söz konusu uyarı sistemi, 2007 yılı sonunda kuruldu. Düne kadar 17 tane uyarı verdi. 

Dünyada bugüne kadar meydana gelen güçlü depremlerin yüzde 20'si Japonya'da yaşandı. Bu nedenle, Japonya, dünyada en gelişmiş deprem teknolojisine sahip ülke olarak kabul ediliyor.

Tayvan ve Meksika'da da erken uyarı sistemleri bulunuyor.

Naito, "Meksika gibi diğer ülkeler de fiilen bu sistemi uyguluyor. Ancak japonya Meteoroloji Kurumu tarafından kullanılan sistem, bir ülkenin tamamını kapsayan tek sistem olma özelliğine sahip" dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler