Dev ihale sonuçlandı

Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilen ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için yeni nesil Sikorsky T-70 helikopteri üretecek. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sikorsky Aircraft firması ile birlikte Türkiye'ye özgü tasarlanacak genel maksat helikopterlerinin 10 ton sınıfında olacağını ve 18 asker taşıyabileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 21.04.2011 - 13:26
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bir süredir kullandığı Sikorsky T-70 helikopteri, UH-60m ve S-70i Black Hawk helikopter modellerinin en iyi ortak özelliklerini üzerinde toplayacak.

T-70 helikopteri yeni nesil Genel Maksat helikopterler olurken, TSK, halihazırda kanıtlanmış Black Hawk helikopteri konusunda büyük bir deneyime sahip bulunuyor. TSK'nın envanterinde 100'den fazla helikopter bulunuyor ve bunlar yaklaşık 200 bin saatin üzerinde uçuş saatine ulaşmış bulunuyor.

Genel Maksat helikopteri olarak Sikorsky, üretim ve kullanım kolaylığının yanısıra, ihracat potansiyeline de sahip bulunuyor.

Sikorsky'den 20 yılda 8 milyar dolar

Sikorsky üst düzey yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, TSK'nin Genel Maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla düzenlenecek ihaleyi kazanmaları durumunda, Türk Savunma Sanayii'nin 20 yılda 8 milyar dolar gelir elde etmesini sağlayacaklarını söylemişlerdi.

ABD'li United Technologies Corp. bünyesinde yer alan ve havacılık ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Sikorsky'nin yetkilileri, Türkiye'deki ihaleyi kazanmaları durumunda Türkiye'de 8 milyar dolar büyüklüğünde endüstriyel katılım gerçekleştirmeyi planladıklarını belirterek, TSK'nin 109 adet Genel Maksat helikopter ihalesini kazanmanın çok önemli olduğunu belirterek, bu ihaleyi almaları halinde, Türk firmalarının da üretim aşamalarında yer alacağını, ayrıca ortak üretilecek olanlardan 200 adet helikopter almayı garanti edeceklerini kaydetmişlerdi.

Sikorsky yetkilileri, minimum 200 helikopteri ihraç pazarları için Türkiye'den almayı vaat ettiklerini, Türkiye'ye International Black Hawk'ın üretimini önerdiklerini, Türkiye için T-70 blackhawk versiyonunun üretileceğini, ihracat için de S-70i versiyonunun üretilebileceğini vurgulamışlardı.

Helikopterin, gövde, motor, aviyonik sistemleri, görev yazılımları gibi önemli parçaları, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yurtiçinde üretilecek.

Helikopterlerin tamir ve bakımlarının da Türkiye'de yapılmasını amaçlanıyor.

Sikorsky'nin üretiminde, kuyruk konisi üretimi tecrübesi bulunan Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI), ana yüklenici olarak etkin bir biçimde yer alacağı belirtilirken, diğer savunma sanayi şirketleri ve Türkiye'deki alt tedarikçilerin de üretim zinciri içinde katkı sağlamaları bekleniyor.

 

Gönül: Görüşmelere başlanmasına karar verildi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde, ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini bildirdi.

Gönül, Savun Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 2007 yılında başlanan Genel Maksat Helikopter Projesi'nde sona gelindiğini söyledi.

Bakan Gönül, helikopterin, gövde, motor, aviyonik sistemleri, görev yazılımları gibi önemli parçalarının TUSAŞ ana yükleniciliğinde yurtiçinde üretileceğini belitti. Proje maliyetinin 3,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Gönül, ilk aşamada 109 helikopter üretileceğini, bu sayının 600'e kadar çıkabileceğini kaydetti.

Bu arada Gönül, bir soru üzerine, Atak helikopterinin Mayıs ayında Türkiye'de uçacağını bildirdi.

Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke sanayiinin çok kapsamlı katılımının planlandığı genel maksat helikopterlerinin gövde, motor, aviyonik sistemler, görev yazılımları, aktarma organları, pervaneler, iniş takımları dahil olmak üzere tamamına yakınının yurt içinde üretileceğini söyledi. Onlarca firmanın üretim sürecine katılacağı ve ana yükleniciliği TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecek projede ilk aşamada 109 helikopterin üretileceğini ifade eden Gönül, bu sayının ihtiyaçlar ve bölge ülkelerine ihracat taahhütleri dikkate alındığında 600'e kadar çıkabileceğini kaydetti.

Bakan Gönül, ''Böylelikle ülkemizde 2007 yılında başlatılan ATAK Helikopteri Projesinden sonra genel maksat helikopteri kategorisinde kapsamlı bir imalat projesi daha başlatılacaktır'' diye konuştu.

Projenin toplam bedelinin, lojistik kalemleri ve depo seviyesi yatırımları dahil 10 yıllık proje süresince sabit fiyatla 3,5 milyar dolar olduğunu anlatan Gönül, ''TUSAŞ, ABD'li Sikorsky Aircraft firması ile birlikte Türkiye'ye özgü geliştirmelerle tasarımı tamamlanacak ve 10 ton sınıfında, 18 asker taşıyabilen, modern teçhizatla donatılmış bir helikopter üretecektir'' dedi.

Bakan Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin, tekliflerin müzakerelerinde gelinen son aşamayı uygun bularak Savunma Sanayii Müsteşarlığını TUSAŞ firması ile sözleşme görüşmelerine başlamak üzere yetkilendirdiğini, sözleşme çalışmalarının tamamlanmasının ardından projenin en geç yıl sonuna kadar yürürlüğe sokulmasının hedeflendiğini söyledi.

"Tarihi bir karar"

Bakan Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında bugün Türk savunma sanayisi açısından tarihi bir karar verildiğini belirtti.

NATO ülkeleri arasında en çok helikopter kullanan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Gönül, şöyle konuştu:
''Bugüne kadar hep helikopterler ithal edildi. Şimdi ilk defa önemli bir adım atıyoruz ve genel maksat helikopteri üretimini başlatıyoruz. Bugünün başka bir önemi daha var; 8 yıldır başlattığımız, her birini ayrı ayrı devam ettirdiğimiz büyük projeler genel maksat helikopteri ihalesiyle tamamlanmış oldu. Bu büyük projelerden yüksek irtifa savunma sistemleri halen bekliyor. Onda da alçak irtifa ve orta irtifa belli bir yere geldi, yüksek irtifada NATO hava savunma sisteminin kapsamı tespit edildikten sonra yol haritamız daha iyi belli olacak. ''

Projenin maliyetiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Gönül, maliyetin 3,5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, ''bunu 109'a bölerseniz... Lojistik yatırımlar da var. Helikopter fiyatında hedef fiyatımız en son aldığımız genel maksat helikopteri fiyatının üzerine enflasyon eskalasyonunu koyduk ve ona ulaştık'' dedi.

Milli Savunma Bakanı Gönül, bir başka soruyu yanıtlarken de, helikopterlerin sertifikasyonlarında askeri ve sivil ayrımı yapılmayacağını belirtti.

''Helikopteri ne zaman havada görebileceğiz'' sorusuna da Bakan Gönül, bunun bir takvime bağlı olduğu karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler