Dinozorların dünyasına yolculuk

Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin başkenti Hohhot'ta kurulu "Kent Müzesi", zengin dinozor iskeletleri ve fosillerin yanı sıra Asya topluluklarının tarih boyunca sürdürdüğü çadır yaşamını adeta günümüze taşıyor; ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Dinozorların dünyasına yolculuk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2009 - 15:24

Zengin doğa ve kültür eserlerinin bir araya getirilmesiyle ülke turizminin çekim merkezi haline dönüştürülen İç Moğolistan Müzesi, yerli ve yabancı 7'den 77'ye her turistin "uğramadan geçemediği" bir üne sahip... Duvar ve geniş tavanları yeşille bezeli müzede en büyük ilgiyi ise "dinozorlar" bölümü çekiyor.

Arkeolojik kazılarda elde edilen ve daha sonra müzede birleştirilen dinozor iskeletleri, milyonlarca yıl önce yaşadıkları ortam "canlandırılarak" ve 3 boyutlu görseller desteğinde büyülü bir ortamda sunuluyor; ayrı bir bölümde sergilenen taşlaşmış yumurtaları da en az dinozorlar kadar heyecan uyandırıyor. Görsel efektler, "hareketli" hale getirilmiş dinozorlar, ziyaretçileri bir filmin ortasına ya da yüzyıllar öncesi bir tarih dilimine alıp götürüyor.

Hohhot'taki müzede tarihin milyonlarca yıl derinine inen ve ülkenin ekonomik ve toplumsal gelişim evrelerini anlatan çok önemli yaşam kesitlerine de yer veriliyor. Müzenin üç katında paleontoloji fosillerinden bugün de yaşayan zengin mera-hayvancılık-sütçülük kültürüne açılan olguları anlatan salonlar bulunuyor.

Zengin dinozor iskeletlerinin yer aldığı doğa tarihi bölümünden Moğol halkının tabiatla kurduğu güçlü uyumu gözler önüne seren müzede ayrıca şu bölümler yer alıyor: "Eski Çağ Dünyası", "Engin Yüksekova-Yayla", "Gömülü Hazine", "Bozkır Kahramanlığı", "Bozkırda Aşkın Kökleri", "Bozkırın Alevi", "Bozkır Gündoğumu", "Kahraman Silahşör", "Bozkır Elbisesi", "Göğün Ritmi", "Parlak Bozkır Bölümü", "Eski Çağ Patikasının Hazinesi".

Dünyanın en eski kültürlerinden birini barındıran bölgeyi, günümüzde halen yaşayan, geçmişte yaşamış ve nesli tükenmiş hayvan ve bitkilerle birlikte mikro düzeyden makro düzeye yakından tanıtan müze, 3 milyar yıl önceden 10 bin yıl önceye kadar tüm bilimsel verileri, bulguları ziyaretçilerine sunuyor.

Müzenin bir başka bölümünde ise 55 halk "budunu" tanıtılıyor; İç Moğolistan'ın Hu, Hun, Serbi, Hitan ve Türk halklarının tarih boyunca sürdürdükleri çadır yaşamları betimleniyor.

Bir başka bölümünde 1000 yılı kapsayan Yuan, Ming ve son hanedan Çing'e kadar (1911) günlük eşya, silah ve ziynetlerin sergilendiği müzenin bir köşesi de İç Moğolistan'ın enerji ve doğal kaynak zenginliklerini anlatılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler