Ebedi seyirci

Quentin Tarantino, doksanlı yıllara ruhunu kazanmada yardımcı olan sinema anlayışının en önemli temsilcilerinden biri. Bu çerçevede, dünya sinema tarihinde önemli bir yer edinmesinin yanında, onu hayranlıkla takip eden bir seyirci kitlesinin de sahibi oldu. Gerald Peary de, Quentin Tarantino isimli derlemesinde, yönetmenle yapılmış söyleşilerden bir seçki sunuyor.

Ebedi seyirci
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2010 - 06:58

Tarantino, sinemasını, benzer biçimsel ve içeriksel özelliklere sahip filmler çekerek kendisine özgüleştirmeyi başaran ve bu sayede sinema literatürüne 'Tarantinesk' denilen bir kavramı getiren kişidir. Bu kavram etrafında çekilen yüzlerce film, son yirmi yıla adeta damgasını vurdu.

Tarantino, Türkiye'de de sevilen yönetmenlerden. Özellikle, filmlerin dijital olarak basılması ve dağıtılmasının kolaylaşmasıyla ortaya çıkan ve kendisini sinefil olarak adlandıran bir kuşak sinemasever, Tarantino'yu önemsiyor. Bu gerçeği, Sinema dergisinin 15. yıl özel sayısında yayımlanan ve okuyucuların oylarıyla belirlenen 'En İyi Yüz Film' listesinde Tarantino'nun tüm filmlerinin yer almasına bakarak fark edebiliriz.

Quentin Tarantino, Türkiye'de 1990 sonrası yetişen sinemacı kuşak içerisinde de oldukça etki bırakan bir isim. Türk Sineması'nda Fasulye'den Kolpaçino'ya kadar onlarca uzun ve kısa metrajlı filmde Rezervuar Köpekleri'nin (Reservoir Dogs) ve Ucuz Roman'ın (Pulp Fiction) etkisini görebiliriz.

Tarantino, alaylı bir sinemacı oluşu, bir video dükkânında çalıştığı yıllarda on binlerce film izleyerek oturttuğu sinemacı kimliği, şiddet kavramına bakışı gibi konular nedeniyle daima merak uyandıran bir yönetmendir. Yalnızca, ABD'de Rezervuar Köpekleri'ni çektiği yıldan (1992) Ucuz Roman'ı çektiği yıla (1994) kadar geçen sürede bile üç tane Tarantino biyografisinin yayımlanmış olması bu merakın göstergelerinden.

Bu merak, Türkiye'de de olmasına rağmen bugüne kadar kapsamlı bir Tarantino biyografisi ya da filmlerinin incelemesi ve eleştirisinin yapıldığı bir kitap yayımlanmadı. Bu çerçevede, Şenol Erdoğan tarafından yazılan ve Es Yayınları tarafından yayımlanan Bir Quentin Tarantino Kitabı'nı sayabiliriz ama bu kitap da bir tür özet ya da giriş niteliğindeki bir el kitabı niteliğinde.

İşte Agora Kitaplığı, bu boşluğu doldurabilecek bir kitabı geçtiğimiz günlerde yayımladı. Kitabın adı Quentin Tarantino. Kitap, bir sinema incelemesi, eleştirisi ya da Tarantino'nun yaşamöyküsü değil. Yalnızca Tarantino'yla yapılan söyleşilerin derlenmesi. Eser, sunuş, kronoloji ve filmografinin dışında yirmi üç söyleşiden oluşuyor. Bu yirmi üç yazının önemli bir kısmı, Rezervuar Köpekleri ve Ucuz Roman filmlerinin vizyona giriş tarihlerinin ardından yapılan söyleşileri kapsıyor; bu durum, kitabın ilk baskısının 1998'de yapılmış olmasıyla açıklanabilir.

Tarantino'nun katkıda bulunduğu ya da yönetmenliğini yaptığı diğer filmler olan Dört Oda, Günbatımından Şafağa, Jackie Brown, Kill Bill 1-2 ve Soysuzlar Çetesi gibi filmler ise kendilerine birer söyleşide yer bulabilmiş. Tarantino'nun senaryosunu yazdığı, Katil Doğanlar ve Çılgın Romantik gibi filmler ise çeşitli söyleşilerin içinde sürekli konuşuluyor.

Kitapta, Tarantino'nun Rodriguez'le beraber gerçekleştirdikleri, 'Grindhouse' projesinden ve bu proje dahilinde çekilen Ölüm Geçirmez ve Dehşet Gezegeni filmleri hakkında yapılan söyleşilere ise yer verilmemiş.

Quentin Tarantino kitabını bu nitelikleri ile düşündüğümüzde sinema yazınımızdaki bir boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz ama bence bu kitap, kapsamlı bir Tarantino biyografisi, dünya ve Türkiye yazınından derlenen ve eleştirel metinlerin toplandığı birer kitapla desteklenmezse sinema kitaplığımız eksik kalacaktır.

Quentin Tarantino/ Yayıma Hazırlayan: Gerald Peary/ Çeviren: Neşfa Dereli/ Agora Kitaplığı/ 254 s.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler