'Gerekçeyi bitirin'

CHP'li Sinan Aygün, Başbakan'ın "paralel yapı" dediği örgütün insanları mahvettiğini belirterek "Gerekçeyi bu adamlara yazdırmayın" dedi. CHP'li Haberal, 6 ay geçmesine karşın gerekçenin hâlâ yazılmamasını eleştirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon'da 6 aydır gerekçeyi yazmayan hâkimlerin "hak ihlali" yaptıklarını belirtti.

Yayınlanma: 12.02.2014 - 20:20
Abone Ol google-news

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmelerine devam edilen özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören yargı paketinde, Ergenekon gibi kararı verilmiş ancak gerekçesi henüz yazılmamış davalarda yazımın kim tarafından yapılacağı tartışma yarattı. CHP’li Sinan Aygün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “paralel yapı” dediği örgütün insanları mahvettiğini belirterek “Gerekçeyi bu adamlara yazdırmayın” dedi. CHP’li Mehmet Haberal da, 6 ay geçmesine karşın gerekçenin hâlâ yazılmamasını eleştirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, usul hükümlerine göre kararı veren hâkimin gerekçeyi yazması gerektiğini belirtirken Ceza Muhakemesi Yasası’na göre bu sürenin 15 gün olduğunu söyledi. Bozdağ, Ergenekon’da 6 aydır gerekçeyi yazmayan hâkimlerin “hak ihlali” yaptıklarını belirtti.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılmasını öngören yasa önerisinin görüşmeleri dün de sürdü. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, öneriyle ağır ceza mahkemelerine devredilecek özel yetkili mahkemelerin karar gerekçelerini kimin yazması gerektiği konusunda tartışma açtı. Yargıtay üyesi Gürsel Yalvaç, CMY’ye göre kararın 15 gün içinde yazılması gerektiğini belirterek ölüm dışında gerekçeyi kararı veren hâkimlerin yazması konusunda Yargıtay’ın içtihatlarının bulunduğunu söyledi. Türkiye Barolar Birliği temsilcisi ise özel yetkili mahkemelerin adil yargılamayı ihlal ettikleri için kaldırıldığını belirterek karar gerekçelerinin mevcut hâkimler tarafından yazılmasının doğru olmayacağını belirtti.

CHP’li Sinan Aygün, Başbakan Erdoğan’ın “Tarafsızlığını yitirmiş, örgüt adına karar veriyor” dediği o yargı tarafından hakkında karar verildiğini, “dürüst değil” dediği savcı Zekeriya Öz tarafından 7 saat boyunca sorgulandığına dikkat çekerek “İşte bu örgüt bizi mahvetti. Gerekçeyi bu adamlara yazdırmayın” dedi. CHP’li Haberal da, Ergenekon davasında kararın 6 ay önce açıklandığını ancak bu süre içinde gerekçenin hâlâ yazılmadığını vurgulayarak “Biz bu konuda kime başvuracağız, görevini yerine getirmeyen bu hâkimlerle ilgili kim işlem yapacak?” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CMY’de hâkimlerin kararı açıkladıktan 15 gün içinde gerekçeyi dosyayı koyma zorunluluğu olduğunu belirterek “Gerekçeyi açıklayacak ki insanlar da bu gerekçe üzerine temyiz haklarını geciktirmeden kullanabilsin. Belki Yargıtay’a, belki AİHM’ye gidecek. Bu durum yasaların sınırlarının aşılmasıdır. Ama 6 aydır yazılmamış olması görevi ihmal mi olur, görevin kötüye kullanılması mı olur? Yazılmamış olması bir hakkın suiistimalidir, açık ihmaldir” dedi. Bozdağ, gerekçenin kararı veren hâkimler tarafından yazılması gerektiğini söyledi.

Tekrar söz alan CHP’li Aygün, “Tarafsızlığını yitirmiş, örgütün çıkarlarını gözeten bir kısım yargı mı bizim kararımızı yazacak?” diye itiraz etti. Bozdağ, bir savcı ve hâkimle ilgili yasalara aykırı hareket ettiğine ilişkin şikâyetlerle ilgili nasıl işlem yapılacağının yasalarda düzenlendiğini belirterek bu konuda soruşturma ve inceleme yetkisinin HSYK’de olduğunu kaydetti. Kendisinin hâkim ve savcılara müdahale yetkisinin olmadığını kaydeden Bozdağ, “Bana gelen şikâyetleri sadece HSYK’ye gönderebilirim” dedi. Bozdağ, HSYK ile ilgili sorunların çözümü için siyasi partilere anayasa değişikliği çağrısını yineledi.

 

TBB’den itiraz

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, komisyona gönderdiği yazıda önerinin mevcut sorunların çözümü için yeterli olmadığını bildirdi. Yazıda, özel görevli mahkemelerce yapılan haksızlıkların giderilmesi için gizli tanıklık kurumu, otomatik tutuklama sebebi olarak algılanan katalog suçlarını düzenleyen hükmün kaldırılması, tutukluluk süresinin düşürülmesi önerildi.

 

15 günde yazılacak

Yapılan tartışmaların ardından AKP milletvekillerinin verdiği önergeyle gerekçesi yazılmamış olan kararların 15 gün içinde yazılması öngörüldü.

 

'Karşımda çemkirmez ceket iliklerdin'

Adalet Komisyonu'nda, eski Kültür Bakanı Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay'ın yaptığı konuşmaya AKP Milletvekili Hasan Çavuşoğlu tepki gösterdi. Çavuşoğlu, Günay'a "AK Parti hükümetinde bakanlık yaptınız. Neden o zaman konuşmadınız şimdi konuşuyorsunuz. Sayın bakan, tercihinizi zamanında yapsaydınız" dedi. Günay ise Çavuşoğlu'na "Evinde internet varsa bak izle. Kendi tercihimi kendim yaptım. İstanbul yağmalanmasına göz yummuş olsaydım hâlâ bakandım. Sen de çemkirmez, karşımda ceketini iliklerdin" dedi. Komisyonda, CHP'li Ali Rıza Öztürk ile AKP'li Yusuf Başer arasında da tartışma yaşandı. Birbirlerine "lan" diyen vekiller arasındaki gerilimi diğer milletvekilleri yatıştırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler