Hangisi doğru söylüyor?

Wall Street Journal ile Türkiye-Ermensitan sınırının açılmasına ilişkin söyleşi yapan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına birebir zıt beyanlarda bulundu. Sınır kapısının açılmasının gerçekleşmemesi halinde Türkiye'ye gelmeyeceğini belirten Sarkisyan, Erdoğan'ın, "Karabağ sorunu çözülmeden sınıra ilişkin bir anlaşmanın olmayacağı" sözlerini yalanladı.

Hangisi doğru söylüyor?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.04.2009 - 10:11

Wall Street Journal, Türkiye-Ermenistan mutabakatının açıklanmasının hemen öncesi 20 Nisan'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yaptığı uzun söyleşiyi yayımladı.

Sarkisyan, söyleşide Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, futbol diplomasi, "soykırım", Karabağ ve Azerbaycan gibi birçok konulara ilişin görüşlerini dile getirdi.

 

"Erdoğan'ın beyanı anlaşmaların çerçevesinde değildi"

Serj Sarkisyan, şöyleşide sınırın açılması konusunu değerlendirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Karabağ sorunu çözülmeden sınıra ilişkin bir anlaşmanın olmayacağı sözlerine dikkat çekilmesi üzerine "Elbette ki Başbakan Erdoğan'ın beyanı bizim anlaşmaların çerçevesinde değildi" karşılığını verdi.

Sarkisyan, müzakerelerde her iki tarafın ön koşulsuz görüşüldüğü fikrini desteklediğini belirtirken de "Cumhurbaşkanı Gül'ü Ermenistan'a davet ederek Türk tarafının, soykırımı tanımasının iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde aşılamaz bir engel olmadığı yönündeki pozisyonumuzu tekrarlamış olduk. Parametrelerin belirlenmiş olduğu ve büyük bir ilermeye yakın olduğumuz, bir arada ön koşulların konulması bizim için kabul edilebilir değil" şeklinde konuştu. Sarkisyan şöyle devam etti:

 

"Sınır açık veya açılmak üzere ise maç için Türkiye'ye gideceğim"

"Elbette ki eğer sınır açık ise veya açılmak üzeri ise, rovanş maçı için Türkiye'yi ziyaret edeceğim. Şimdi topun Türk tarafında olduğunu vurgulamak istiyorum ve medya bu gelişmeyi futbol diplomasisi olarak nitelediğine göre, herhangi bir futbol maçında gibi bu diplomasine bağlı bir zaman çerçevesi var. Bu demek ki top her zaman Türk tarafında olamaz."

Bunun üzerine WSJ'nın dile getirdiği "Demek istiyorsunuz ki Türkiye'yi, ancak sınır yeniden açılmış ise veya açılmak üzere ise ziyaret edebilirsiniz? "sorusuna Sarkisyan, "Evet beni çok iyi anladınız" karşılığını verdi.


Türkiye'ye sae bir turisy veya futbol taraftarı olarak gitmem"

Sarkisyan, gazetenin "Ancak sınırın açılacağı işaretinin olmaması halinde o zaman ziyareti yapmayacak mısınız?" sorusunun karşısında Gül'ün Erivan ziyaretinin iade edilmesinin diyaloğu ilerletmeyi amaçladığını belirterek "Türkiye'ye sade bir turist veya bir futbol taraftarı olarak sehayat etmem söz konusu değil" ifadesini kullandı.

Diğer bir soru üzerine ABD'nin "soykırımı" tanımasına ilişkin kararın, ABD'ye ait olduğunu belirten Sarkisyan "ABD, soykırımı tanıma gereğini hissettiği an bunu yapacak. İnsanları ulusal çıkarları ile ahlaki bir tutum arasında bir ikileme ittiğimize inanmıyorum" dedi.

 

"Soykırım konusunun Türkiye ile ilişkimize engel olmasını istemiyoruz

Türkiye ile süreci bir "tabut"a sokmak istemediklerini de ifade eden Sarkisyan "Bizim bu konuya bakarken daha açık ve geniş fikirli olmamaz gerekir. Bu nedenle soykırım konusunun Türkiye ile ilşkilerimize bir engel olmasını istemiyoruz. Esasen soykırımı tanıyarak ne bizler ne de soykırımı tanıyan başka ülkeler Türkiye'ye zarar vermek istemiyor" değerlendirmesini yaptı.

 

Türkiye'nin Azerbaycan'ın reaksiyonunu hesapladığından eminim"

Ermenistan Cumhurbaşkanı, Azerbaycan'ın tepkilerine değinirken de "Türkiye'nin Azerbaycan'ın olası reaksiyonunu hesapladığından eminim. Türkiye'de hiç kimsenin Azerbaycan'da hiç kimsenin bu süreci alkışlayacağını veya hevesli olacağını beklediğine inanmiyorum" görüşünü dile getirdi,

 

"Sınırın açılması Ermenistan'ın Karabağ tavrını değiştirmez"

Azerbaycan'ın bu müzakerelere ilişkin beklentilerin abartılı olduğunu da savunan Sarkisyan, "Sınırı açarak veya Türkiye ile ilişkiler normalleşerek Ermenistan'ın Karabağ ile ilgili tavrı değişmez. Karabağ sorunu ancak karşılıklı uzlaşılar ile çözümlenebilir" dedi. Sarkisyan, Karabağ'ın hiçbir zaman Azerbaycan'ın bir parçası olmadığını, Azerbaycan ile Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin kararı ile birleştirildiğini de öne sürdü.

 

"En büyük çabayı ABD gösterdi, yönetime çok minnettarım"

Serj Sarkisyan, Rusya'nın Ermenistan'ın Türkiye'ye açılımına destek verip vermediği sorulması üzerine de "Tüm düzeylerde yaptığımız toplantılarda Rusya'dan Türkiye'ye açılımdan yana olduklarını duyduk. En büyük çaba ABD tarafından yapıldı ve yapılıyor. Bunun için ABD Yönetimine çok minnettarım" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler