Harry Potter’dan dünyaya, ODTÜ’den Türkiye’ye: Quidditch

Harry Potter kitabından esinlenilen ve tüm dünyaya yayılan quidditch sporu, 2014’ten bu yana Türkiye’de oynanıyor. ODTÜ’de kurulan 2 takım aracılığıyla Türkiye’ye yayılan quidditchi anlatan Quidditch Derneği Genel Sekreteri Kaan Bolat, quidditchin temelinde sporun endüstrileşmesine ve agresifliğine karşı bir fikir yattığını belirterek “Burada herkes oyundan keyif almaya ve oyuna bir şey katmaya çalışıyor” dedi.

Yayınlanma: 17.01.2020 - 18:57
Abone Ol google-news

Harry Potter’ın kurgusundan esinlenerek gerçeğe dönüştürülen, ardından tüm dünyaya yayılan “Quidditch” sporu, bugün 42’den fazla ülkede 600’den fazla takım tarafından yapılıyor. Türkiye Quidditch Derneği Genel Sekreteri, Unicorns Quidditch takımının oyuncusu ve koçu Kaan Bolat, Quidditch sporunu ve son 4 yıldır Avrupa Kupası’nda ilk üçte yer alan Unicorn Quidditch takımını Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı.

Geleceği yokmuş!

Bir arkadaş grubu ile takım kurma çalışmalarına 2014’te başladıklarını söyleyen Bolat, aynı yıl kurulan Türkiye’nin ilk Quidditch takımı ODTÜ Hippogriffs’in ardından adı daha sonra Unicorns Quidditch olarak değiştirilen Türkiye’nin ve ODTÜ’nün ikinci quidditch takımı METU Unicorns’u kurduklarını kaydetti. Türkiye’de ilk quidditchin ODTÜ’de oynandığını, ilk resmi maçların yine ODTÜ’de yapıldığını ve iki takımın ODTÜ Quidditch Topluluğu adı altında hareket ettiğini söyleyen Bolat, spor alanlarının yetersizliği, okulun spor topluluklarına hali hazırda çok fazla bütçe ayırdığı ve okulun quidditchin “geleceği olan bir spor olduğunu düşünmediği” gibi gerekçelerle resmi topluluk olamadıklarını belirtti.

Dernek kuruldu

Türkiye’de, quidditch için Birinci Lig ve İkinci Lig olmak üzere iki lig olduğunu belirten, şu anda Türkiye’de 20 quidditch takımının bulunduğunu ve yönlendirmenin 2015’te kurulan Türkiye Quidditch Derneği aracılığıyla yapıldığını söyleyen Bolat, Türkiye Quidditch Ligi dışında Türkiye Quidditch Kupası’nın da düzenlendiğini, ligte ve kupada ilk ikiye giren takımların Avrupa Quidditch Kupası’na gitmeye hak kazandığını aktardı. Unicorns Quidditch’in bu turnuvaya ilk kez 2015’te katıldığını kaydeden Bolat, “2015’te 18. olduk. 2016’da 40 takım arasından 3. olduk. 2017’de final oynadık ve ikinci olduk. 2018’de 3. olduk. Geçen sene ise yine final oynadık ve 2. olduk” dedi.

‘Ez, kır, vur, parçala yok!’

Şimdiye kadar düzenlenen 6 Türkiye Quidditch Kupası’ndan 5’ini Unicorns Quidditch’in birini ise ODTÜ Hippogriffs’in kazandığını belirten Bolat, Quidditchin temelinde sporun endüstrileşmesine ve agresifliğine karşı bir fikir yattığına, qudditchte bazı sporlarda görülen “ez, kır, vur, parçala” gibi yaklaşımların bulunmadığına dikkat çekti. Bolat, “Burada herkes oyundan keyif almaya ve oyuna bir şey katmaya çalışıyor. Maç bittikten sonra herkes sarılıyor ve formaları değiştiriyor” dedi.

‘Toplumsal cinsiyetleri kabul eden spor’

Quidditchin, diğer sporların aksine karma oynandığını, kadın, erkek ve kendini bu iki cinsiyet sisteminin dışında tanımlayan herkesi kabul ettiğini kaydeden Bolat, “Dünyada bunun başka bir örneği yok. Burada tüm toplumsal cinsiyetleri kabul eden bir yapı var” ifadelerini kullandı. Bolat, quidditchte cinsiyet kuralı olduğunu, tüm oyun boyunca oynayan oyuncuların en fazla 4’ünün aynı cinsiyetten olabildiğini ve oyuncuların bacak arasında tuttukları süpürge ile oynadıklarını belirterek, oyunu şöyle özetledi:

“6’ya 6 kişi olarak başlayan oyun, 18. dakikadan itibaren 7’ye 7 kişiye dönüyor. Oyunda, kovalayıcı ve tutucu adını verdiğimiz oyuncular var. Oyuncular, ‘Quaffle’ adı verilen topu rakip takımın çemberlerinden geçirmeye çalışıyor ve geçiren takım 10 puan kazanıyor. Kovalayıcılar beyaz kafa bandı, tutucular ise yeşil kafa bandı takıyor. İki oyuncu da ‘Bludger’ adını verdiğimiz toplarla oynuyor. Bu oyuncular, bu toplarla rakip takımın oyuncularını vurup, oyundan egale etmeye çalışıyor. Eğer rakip oyuncu sizi bu topla vurursa bacağınızın arasındaki süpürgeyi çıkarmanız, kendi çemberinize dokunup tekrar oyuna dahil olmanız gerekiyor. 17. dakikada oyuna giren ‘Snitch koşucusunun’ şortunda, snitch adını verdiğimiz 30 santimetre uzunluğunda bir kumaşa bağlı top var. Her iki takımda da birer arayıcı oyuncu var. Arayıcıların görevi koşucuya müdahale etmeden topu yakalamak. Snitch topunun değeri 30 puan ve yakalandığında oyun bitiyor.”

Bütçesizlikten turnuvaya gidemiyorlar

Quidditch Derneği’nin 2015’ten beri Avrupa Oyunları ve Dünya Kupası için bir karma Türkiye Takımı çıkardığını söyleyen Bolat, “Türkiye Takımı, tamamen kendi bütçesiyle gittiği 2018 Dünya Kupası’nda dünya üçüncüsü oldu. Bunu hiçbir sponsorluk almadan kendi imkanlarımızla başardık. 2020 yılında Dünya Kupası Amerika’da düzenlenecek ve bu turnuvaya biletler çok pahalı olduğu için takım çıkaramıyoruz. Quidditch sporunda dünyanın en iyi üçüncü ülkesiyiz ama bu seneki dünya kupasına katılamıyoruz” ifadelerini kullandı. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler