HDP heyeti Irak'ta

HDP heyeti, 7 Haziran genel seçimlerinde kendilerine destek veren IKBY siyasi partilerden KYB ve Goran Hareketi'ne "teşekkür ziyaretinde" bulundu.

Yayınlanma: 17.06.2015 - 16:40
Abone Ol google-news

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle, HDP eski İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Erbil Temsilcisi Şilan Eminoğlu'dan oluşan heyet, ilk olarak Goran Hareketi Lideri Noşirvan Mustafa ile bir araya geldi.

Heyet, daha sonra KYB politbüro üyelerini ziyaret etti. HDP heyetini, KYB politbüro üyeleri Sadi Ahmet Pire ve Hakim Kadir ile KYB Genel Sekreteri ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani karşıladı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından HDP Şırnak Milletvekili Irmak ve KYB Politbüro Üyesi Sadi Ahmet Pire ortak basın toplantısı düzenledi.

Irmak, "Zorlu bir seçim kampanyasında bize destek veren KYB'li arkadaşlara teşekkür etmek için bu ziyareti gerçekleştirdik. Kürt halkı adına seçimlerde büyük bir başarı elde ettik. Bu hepimizin olduğu gibi KYB'nin de başarısıdır" dedi.

HDP'nin seçimlerde elde ettiği başarının Türkiye ve Kürtler için yeni bir sayfanın açılmasına vesile olduğunu ifade eden Irmak, şöyle konuştu:

"Kürtler başta olmak üzere bölgedeki tüm halklara özgürlük ve barışın getirilebileceği bir sonucu elde ettik. Bu sonucu Ortadoğu'daki tüm halklar, dini ve etnik gruplar için bir umut ışığı olduğuna inanıyoruz. Tarihimizde yeni bir sayfa açıldı. Kürtler, Suriye'de Kobani ile zafer elde etti. Daha sonra Türkiye'deki seçimlerde de zafer kazandılar. Irak Kürdistan'ındaki kazanımlar malumdur. Ümit ediyoruz ki İran Kürdistan'ındaki Kürtler de bu zafere en kısa zamanda kavuşacaklar. Kürtler, Ortadoğu'da demokrasinin anahtarı, barışın ağacı ve özgürlüğün tohumu olacaklar. HDP bir fidan gibi büyüdü ve seçim sonuçları da bu fidanın vermiş olduğu meyvedir."

Koalisyon hükümeti katılım

Gazetecilerin, "HDP'nin koalisyon hükümetine katılıp katılmayacağına" ilişkin sorusu üzerine Irmak, şunları söyledi:

"Koalisyona katılmamız şu anda söz konusu değil. Çünkü AKP en başından beri MHP ile koalisyonu kurmaya çalışıyor. MHP olmadığı takdirde CHP ile yapılabileceğini öngörüyoruz. Biz HDP olarak çözümden yana olacağımızı belirttik. Sorunların ve çözümsüzlüğün bir parçası olmayacağız. Eğer halkımız, hükümete katılmamızı isterse elbette katılacağız ve hiçbir suretle kapılarımızı kapatmayacağız. Halkımız çözüm ve barışı güçlendirmemiz için bize oy verdi. Bu bizim için çok kutsal bir değerdir. Bizim amacımız savaşı durdurmak ve karışıklıkları önlemektir."

Selma Irmak, koalisyon hükümetine katılmaları için ön şartlarının olduğunu belirterek, "Bu konuda görüşmelerimiz olacaktır. Bize göre çok katılımlı HDP, CHP ve AK Partinin olduğu bir hükümetin kurulması daha iyidir. MHP en başından beri HDP'nin olduğu bir hükümete katılmayacağını belirtmişti. Başka bir alternatif ise AKP-CHP koalisyonu olursa biz dışarıdan bu hükümete destek verebiliriz ya da muhalefet kalabiliriz" diye konuştu.

Bir soru üzerine programlarında Kürdistan Demokrat Partisi'ni ziyaret etmenin olmadığını dile getiren Irmak, Kandil'deki KCK yönetimi de ziyaret etmeyeceklerini kaydetti.

KYB'li Sadi Ahmet Pire ise seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı HDP'yi tebrik ettiklerini, üzerilerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Gazetecilerin, "KYB'lilerin Türkiye'deki seçim kampanyasına katılmasının bazı kesimleri rahatsız ettiğini" hatırlatması üzerine Pire, "Türkiye'nin bu yönde rahatsız olduğu veya bize böyle bir eleştiride bulunduğunu görmedik. Sadece sosyal medya üzerinden bazı kişiler, bu konuda bizi eleştirdiler. Daha önce sadece Türkiye'ye değil Avrupa'nın birçok ülkesindeki seçimlere de katıldık" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon