"Hiç hoşnut değilim"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, anayasa paketinde uzlaşma olmamasından hoşnut olmadığını belirtirken Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddeleri iptal etmesi durumunda diğer maddelerin halkoylamasına sunulabileceğini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.05.2010 - 08:43

Adil yargılama ve adaletin tecellisi anlamında AİHMnin kararlarının tutukluluk süresinde dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Şahin, eski CHP lideri Deniz Baykalın başına gelen olayın herkesin başına gelebileceğini, oh olsun denilemeyeceğini belirtti. Nazi Almanyasında papaz Martin Niemöllerin Önce sosyalistleri topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü ben sosyalist değildim; sonra sendikacıları topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü sendikacı değilim; Sonra Yahudileri topladılar, sesimi çıkarmadım, çünkü Yahudi değildim; sonra beni almaya geldiler, benim için sesini çıkaracak kimse kalmamıştı sözünü anımsatan Şahin, dayanışmanın önemli olduğuna vurgu yaptı. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline yönelik cezaların arttırılması gerektiğini kaydeden Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğanın TBMM görüşmelerinde kendisine müdahale ettiğine yönelik eleştirilere, Sadece Başbakan değil herkes bana müdahale ediyor dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, Yazarı Işık Kansu ve Parlamento Büro Şefi Türey Kösenin sorularını yanıtladı. Şahinin sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

- Anayasa paketi konusunda tartışmalar yaşanıyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

- CHP Anayasa Mahkemesine müracat edecek. Bu süreci beklemek durumundayız. Hukuk çevreleri iki farklı görüşü dile getiriyor. Yürürlüğe girmemiş bir yasanın yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine gidilebilir mi, bütün bunların cevabını Anayasa Mahkemesi verecektir. Değişikliğin halkoylamasında kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesine iptal ve yürürlüğün durdurulması talebiyle gidilebileceği yönünde de görüşler var.

- Bu konuda sizin kişisel görüşürüz nedir?

- Kişisel kanaatimi söylemenin iki mahsuru var. Birincisi Anayasa Mahkemesinde yargı süreci başlatılacak, hariçten gazel okumak istemem. İkincisi de konumum gereği böyle bir görüş belirtmem, yadırganabilir, bu şık ve doğru da olmaz.

‘Mahkeme kararı herkesi bağlar’

- Anayasa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve HSYK gibi kritik maddeleri iptal ederse ne olur, iptal edilmeyen maddeler halkoylamasına sunulabilir mi?

- Ayırmayı Cumhurbaşkanı da yapar; Anayasa Mahkemesi de iptal sebebiyle yapar, bunlar birbirine benziyor. Şimdi ne olur tam bilemiyorum, kısmi iptal olursa iptal edilmeyen maddeler referanduma mı gider? Başka bir çözüm mü bulunur bunu şu anda sağlıklı bir şekilde değerlendiremem.

- Kısmi yürürlük durdurma olursa, bazı maddeler için Anayasa Mahkemesi yürürlüğü durdurma kararı verirse ne olur?

- Yürürlüğün durdurulması talebi olursa mahkemenin önce bu konuda karar vermesi gerekir. Yürürlüğü durdurursa zaten yapacak bir şey yok. Süreç o zaman duruyor. Yüksek mahkemenin kararı herkesi bağlıyor. 2 madde ile ilgili yürürlük durdurması olursa benim ilk kişisel görüşüm, diğer maddelerin referanduma gitmesi gerektiği şeklindedir.

‘İktidar iyi yemek, muhalefet zehirli yemek diyecek’

- Halkoylaması sürecinde yeni bir kutuplaşma yaşanır mı?

- Konu artık halka mal olmuş durumdadır. Siyasi partiler, şimdi çıkacaklar kaumoyunun karşısına. Ben bunun toplum tabanında ciddi bir ayrışmaya neden olacağını düşünmüyorum. Nihayetinde iki yemek sunulacak. Birisi Güzel bir yemektir yiyindiyecek, öbürü de Zehirlidir yemeyindiyecek. Halk bunu değerlendirecek. Ben Türk halkının basiretine de güveniyorum. Çok kritik dönemlerde halkımız çok ilginç değerlendirmeler yapmış, irade ortaya koymuştur. O bakımdan Türkiye ayrıca da referanduma alışmalıdır. Bazı ülkeler çok sık yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler