İftar yemeğinde İsrail'e gönderme
AKP Dış ilişkiler Başkanı Ömer Çelik, ev sahipliği yaptığı iftar yemeğinde İsrail'in politikalarına göndermeler yaptı. AKP Genel Merkezi'nin "adalet ve hakkaniyet için siyaset yapanların mekanı" olduğunu söyleyen Çelik, "Yıllardır alışılagelen ve mutlak hakikat gibi sunulan bazı politik tutumlar, eğer adalet ve hakkaniyetle çelişiyorsa bu genel merkezin kapısına giremez" dedi.
AKP Genel Merkezi'nde verilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı, iftar yemeğine yabancı ülkelerin Ankara'daki büyükelçileri, yabancı misyon şefleri ve basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri katıldı.
Ancak, iftar yemeğine, İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin davet edilmedi. Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri, Büyükelçi Levy'nin iftar yemeğine davet edilmemesine gerekçe olarak gösterildi.
"Şahsi bir tavır değil"
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik, İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin AKP Genel Merkezi'nde verilen iftar yemeğine davet edilmemesinin "şahsi bir tavır" olmadığını söyledi.
Parti genel merkezinde düzenlenen iftar yemeği öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, İsrail Büyükelçisin Levy'nin iftara davet edilmemesine ilişkin olarak, "Konunun İsrail büyükelçisinin şahsı ile bir alakası yoktur. İsrail halkı ile bir alakası yoktur. İsrail devleti ile bir ilgisi yoktur. İsrail hükümetinin Mavi Marmara gemisine karşı gösterdiği saldırgan tutum, arkasından Türkiye'nin bu konudaki taleplerine karşı olumsuz davranışları sebebiyle parti genel merkezinde düzenlediğimiz bu iftara. İsrail hükümetinin bu tutumuna karşı eleştirel tavrımızı göstermek için davette bulunmadık" dedi.
Çelik, iftar yemeğinin dostluk kardeşlik amacıyla düzenlenmesi, buna rağmen İsrail Büyükelçisinin davet edilmemesine ise "İftar davetinde Yahudiler var, Katolikler var. Müslümanlar var, Haham Başı burada, Musevi Cemaati Başkanı burada. Bu tamamen İsrail Büyükelçisine yönelik sembolik bir şeydir. Onun ötesinde İsrail büyükelçisi veya halkı ile ilişkilendirilmesi söz konusu olamaz" şeklinde açıkladı.
Çelik, Türkiye'de açılacak soruşturma komisyonuna ilişkin bir soruya da esas odaklanması gereken konunun Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğini himayesindeki kurulacak olan komisyon olduğunu söyledi. Çelik, operasyona katılan İsrail askerlerinin ya da bu operasyon emrini verenlerin sorgulanmaması yönündeki İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın açıklamalarına ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:
"Her açıdan bu komisyonun güvenilirliğine gölge düşürmüş, kesinlikle bu komisyonun şeffaf bir biçimde her türlü bilgiye erişecek ve her türlü insanı sorgulayacak bir şekilde çalışması gerekir. Ancak o zaman onun neticesinde çıkacak saygın bir karardan sonra Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşmesi söz konu olabilir."
"Kabile devleti değiliz"
AKP Genel Merkezi'nde Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin AB üyeliği yolundaki çalışmalarına devam etmediği ve ekseninin doğuya kaydığı yönündeki eleştirilere yanıt verdi. AB üyeliği konusunda kararlılığın en önemli göstergesinin Anayasa değişikliği paketindeki düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:
"Türkiye'nin dış politika ekseni değişmemiştir. Türkiye'nin aynı şekilde yönünde rotasında da bir sapma asla söz konusu değildir. Sadece bölgemizde proaktif olmak kronik sorunları masaya yatırıp istişare yoluyla çözmek, diyaloğu, iletişimi her türlü sorunun yegane çözüm yöntemi olarak görmek durumundayız. AB'ye tam üyelik Türkiye'nin stratejik hedefidir. Bir devlet politikasıdır. Hükümetimiz bu stratejik ve tarihi hedefi gerçekleştirmek noktasında en kapsamlı ve en somut adımları atan hükümettir. AB'ye üyelik noktasında toplumumuzdaki en önde gelen heyecanın zaman zaman kaybolduğu bir gerçektir. Ancak kimi zaman toplumda görülen heyecan kaybı hükümetin kararlılığının azalmasından değil AB'nin Türkiye'ye yönelik tavırlarından kaynaklanmaktadır. "
"Yüzü batıya dönük Türkiye sırtını doğuya dönemez"
Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda karşısına artık engeller çıkarılmaması gerektiğini belirterek, özellikle Kıbrıs sorununun kendi ekseninden çıkarılıp Türkiye'nin AB üyeliğine bir engel olarak konulduğunu söyledi. Adada 2010 yılı sonuna kadar kalıcı ve adil çözüm çağrısında bulunan Erdoğan, "Türkiye AB'den uzaklaşmıyor anayasa değişikliği örneğinde de görüldüğü gibi Türkiye AB ile bütünleşme yolunda karlılıkla ilerliyor. Yüzü batıya dönük olan Türkiye'nin sırtını doğuya dönmesi ısrarla bizden isteniyor. Böyle bir şeyi isteme hakkı da kimseye verilmiş bir hak değildir. Hükümet olarak biz dünyanın dört bir yanına yüzümüz açıktır, yüzümüz dönüktür. Gelişmiş ülkelerin sırtını döndüğü herhangi bir kıta var mı? Herhangi bir ülke var mı? Hepsiyle de irtibatları var. Türkiye'nin de dünyanın dört bir yanıyla tabi ki irtibatı olacak. Her ülkeyle görüşmenin gayreti içinde olacağız. Bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Biz bir dünya devletiyiz kabile devleti değiliz" dedi.
Taleplerimizin takipçisiyiz
Erdoğan, İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin davet edilmediği iftar yemeğinde, İsrail ile yaşanan diplomatik krize de göndermeler yaptı. Erdoğan, henüz yerine getirilmeyen taleplerin geçerliliğini koruduğunu belirterek, "İsrail hatasını kabul etmeli özür dilemeli ve tazminat ödemelidir. Bu şartlarımızın karşılanması için konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz" dedi.
Teröre karşı samimiyet bekliyoruz
Başbakan Erdoğan, büyükelçiler aracılığı ile ülkelerine terör konusunda mesajlar da gönderdi. Özellikle referandum sürecini baltalamak için son dönemde eylemlerin arttığına dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğine ve istikrarına olduğu kadar bölgenin ve Avrupa'nın da güvenlik ve istikrarına kast eden terör örgütüne karşı tüm dostlarımızdan daha aktif ve daha samimi bir tutum sergilemelerini bekliyoruz. Bütün uyarılarımıza bütün delillerimize rağmen verdiğimiz belgelere bilgilere rağmen bazı ülkeler tarafından terör örgütüne karşı müsamaha gösterilmesi bizi gerçekten üzmektedir. Açık bir şekilde taşeron olarak kullanılan terör örgütüne karşı dayanışma beklediğimizi samimiyet beklediğimizi artık somut adımlar beklediğimiz hatırlatmakta fayda görüyorum" diye konuştu.
AKP Dış ilişkiler Başkanı Ömer Çelik, iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"AK Parti Genel Merkezi sıradan bir parti binası değildir. Sadece iktidar partisinin genel merkezi olduğu için de önemli değildir. Burası parti binası olmaktan önce adalet ve hakkaniyet için siyaset yapanların mekanıdır. Siyaset yaparken Evrensel hukuk ve adalet değerlerine bedeli ne olursa olsun sadakat göstermeye kararlı bir kadronun evidir. Bu nedenle yıllardır alışılagelen ve mutlak hakikat gibi sunulan bazı politik tutumlar eğer adalet ve hakkaniyetle çelişiyorsa bu genel merkezin kapısına giremez. Her uluslar arası politika platformunda duyduğumuz bir şablon olan dış politikada değerler yoktur çıkarlar vardır sözünü de bu genel merkezin ruhu da beyni de reddetmektedir. Biz temel insanlık değerleri ile çelişen hiçbir dış politika adımını desteklemiyoruz. Dış politikada yüksek prensiplere dayanmayan bir çıkar anlayışını tanımıyoruz."
Arap Büyükelçi'den Atatürk vurgusu
Çelik'in ardından kürsüye çıkarak konuşma yapan Suudi Arabistan Büyükelçisi Mohammed Raja Abdullah Al Hussaini Sharif, Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözlerini Türkçe söyleyerek, Türkiye'nin dış politikada izlediği yöntemlere övgüler yaptı.
Büyükelçilere Adana sofrası
AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen ilk iftar yemeğinde, ev sahibi Ömer Çelik'in memleketi Adana'nın yöresel yemekleri yer aldı.
Ankara'daki Büyükelçilere, çorbadan tatlıya kadar Adana usulü bir menü hazırlandı. İftar yemeğinin açılışında peynir ve kahvaltılık tabağı sunulurken, menüde şu yemekler yer aldı:
"Adana usulü analıkızlı çorba, salata, biber dolması, patlıcan dolması, yaprak sarması, su böreği, içli köfte, kuzu incik-pilav, Adana halka tatlısı, güllaç."
Demirhindi şerbeti
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen iftarda, içecek olarak büyükelçilere demirhindi şerbeti ikram edildi. Adana'ya özgü bu şerbet geçtiğimiz yıl verilen iftar yemeğinde de sofrada yer almıştı.
223 konuk katıldı
AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğine Ankara'da bulunan yabancı ülkelerin büyükelçileri, misyon şefleri ve basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileri katıldı. Toplam 223 kişinin bulunduğu davette, Başbakan Erdoğan'ın masasında Suudi Arabistan, Rusya, Filistin, Romanya ve Polonya Büyükelçileri hazır bulundu. Davetlilere iftar yemeği çıkışında Türkçe ve İngilizce Kuranıkerim hediye edildi. Ayrıca AKP'nin Anayasa değişikliği için hazırladığı kitapçıkların İngilizce versiyonları da büyükelçilere sunuldu.
Mercandede'den ney dinletisi
Ünlü sanatçı Mercandede sahne alarak, davetlilere Ney dinletisini sundu. Mercandede'nin ardından Semazenler sahne alarak Sema gösterileri yaptı. Başbakan Erdoğan, gösterilerin ardından semazenlerin arasında bulunan çocuk yaşta bir semazeni öperek tebrik etti.
Erdoğan, Mercandede'ye de Kuranıkerim hediye etti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı