'İran'daki Umru Gölü kurumasın'

Ankara'da eğitim gören İranlı öğrenciler, İran'daki Urmu Gölü'nün kurutulmasını protesto etti.

Yayınlanma: 02.04.2011 - 10:35
Abone Ol google-news

Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Ferzat Sametli, 5 bin kilometrekare alana sahip olan Urmu Gölü'nün Türkiye sınırına 50 kilometre uzaklıkta bulunduğunu söyledi. Gölün 15 yıl önce kurutulmaya başlandığını ifade eden Sametli, yapılan barajların gölün beslenmesini engellediğini savundu. Bugüne kadar yüzde 60'ı kurutulan gölün büyük bir tuz çölüne dönüştüğünü dile getiren Sametli, şunları kaydetti:

''Milyonlarca ton tuz içeren Urmu Gölü'nün bir tuz çölüne dönüşmesi bölgedeki insan, hayvan ve bitki yaşamının doğrudan sona ermesi anlamına geliyor. Urmu Gölü'nün bugün geçirmekte olduğu süreç Aral Gölü'nün yıllar önce geçirdiği ölümcül sürecin aynısıdır. Öyle ki rüzgar vasıtasıyla bu gölden dağılacak büyük miktardaki tuz, 30 yıl içinde Türkiye, Irak, Azerbaycan ve Ermenistan'ı da etkileyecek.

Gölden dağılacak tuzun etkisi Van Gölü'ne kadar ulaşacak. Gölün etrafında yaşayan 15 milyon insan yaşanacak kuraklık ve çölleşme nedeniyle göç etmek zorunda kalacak. Bölge insanlarının ve uzmanların uyarılarına rağmen İran devleti herhangi bir fiili önlem almıyor, umursamaz davranıyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler