İzmir'in saati durdu

İzmir'in simgesi olan Saat Kulesi 15 Temmuz darbe girişiminden beri çalışmıyor.

Yayınlanma: 12.09.2016 - 18:55
Abone Ol google-news

  

İzmir’in yüz yıllık simgesi Saat Kulesi darbe girişiminin gerçekleştiği geceki “demokrasi nöbeti”nde bazı kişilerce tahrip edilmesinin ardından, 2 aydır onarılmayı bekliyor. İzmir’de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci yıldönümünü kutlamak için 1901’de inşa edilen Saat Kulesi, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, Konak Meydanı’nda tutulan “demokrasi nöbeti”nde tahrip edildi. O gece kuleye tırmananlar, kulenin denize bakan tarafındaki saatin camını ve kadranını kırdı. Kulenin dış demir parmaklıkları söküldü, tarihi taşlar zarar gördü. Polis ekipleri olayla ilgili 17 yaşındaki V.İ’yi gözaltına aldı.

Cumhuriyet savcılığı şüpheliyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Aradan geçen iki ayda kulenin saati hala onarılmadı. 21 yıldır Saat Kulesi’ndeki saatlerin bakımı yapan Feti Pamukoğlu, Anıtlar Kurulu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak hasar tespit çalışmasının devam ettiğini belirterek, dış yüzey ile saatin onarımı için ihale yapılacağını söyledi. Pamukoğlu şöyle dedi: “Denize bakan kadran ve cam ile ay yıldızlı taş, içeri girenler tarafından kırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi şikâyetçi oldu. Zarar tespiti ve polisin raporu bekleniyor.

Raporun ardından Anıtlar Yüksek Kurulu’na kırılan saat ve taşların tamiri için başvuru yapılacak. Ardından da ihale yapılacak. Saatin tamir ihalesi kimde kalır şimdiden bir şey diyemem. Bizde kalırsa hemen tamirini yapmaya başlayacağım. Cam yüz yıllık.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler