Koltuğunu kaldırmayı vaat etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim startı verdiği toplantıdan notlar...

Yayınlanma: 15.04.2015 - 23:23
Abone Ol google-news

AKP’nin seçim bildirgesini açıkladığı ve milletvekili adaylarını tanıttığı seçim startı toplantısına CHP’nin reklamı “milletçe alkışlıyoruz” ve başkanlık sistemi damgasını vurdu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında en çok ve sürekli CHP’nin alkışı üzerinde durdu ve başkanlık sistemine geçileceğini açıklayarak kendi oturduğu başbakanlık koltuğunu kaldırmayı vaat etti.

AKP’nin bildirge ve aday tanıtım toplantısının yapıldığı Ankara Arena’ya adım atanlar önce bir “Uğur Işılak olayıyla” karşı karşıya kaldı. Kendisi de 550 milletvekili adayından biri olarak biraz sonra kürsüye davet edilecek olan Işılak, tam olarak partinin “resmi şarkıcısı.” Artık çok büyük olasılıkla milletvekili de seçileceği için halen partiye şarkı veren az sayıdaki şarkıcının da iktidar partisinden ekmek yeme şansı çok yok gibi.

Orada ol(a)mayanlar Işılak oradaydı ama tam 14 yıldır ilk kez orada olmayan biri vardı. Hazır Davutoğlu da daha salona gelmediği için orada olmayan kişi-ki o saatlerde Cumhurbaşkanı olarak Kazakistan’a uçmak üzereyken Ağrı olayı nedeniyle HDP’lilere laf yetiştiriyordu- partililerce hasretle anıldı. AKP’liler, partinin asıl liderine gıyabında doyasıya tezahürat yaptıktan sonra, partinin genel başkanının biraz sonra gelip “onu başkan yapacağız” demesini beklemeye başladılar.

Orada olmayanlar başkanlığı bekleyen cumhurbaşkanı ile sınırlı değildi elbette. 17 Aralık’ta istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ı da Arena’da gören olmadı. Bir de akreditasyon yasağı nedeniyle orada olamayan meslektaşlarımız meselesi vardı. Cumhuriyet olarak biz oradaydık ancak çok sayıda medya kuruluşu yasak nedeniyle Arena’da olamadılar.

 

Alkışlar 3 dönemliklere

Davutoğlu, Arena’ya gelince eşi ile birlikte attığı uzun selamlama turunun ardından konuşmasına başladıktan sonra en siyasi mesajlarını CHP’nin alkışlı reklam filmi için verdi. Davutoğlu, “Bırakın bu alkışı” gibi cümleler de kurarak alkıştan duyduğu rahatsızlığı dışa vurmasına karşın yeniden aday olamayan 3 dönemlikleri partililere bizzat kendisi alkışlattı.

 

Son Başbakan olma ihtimali

Tabii ki Davutoğlu’nun vaatleri arasında en çok alkışı alan başkanlık oldu. Böylece aynı zamanda Davutoğlu, başkanlığa geçileceğini açıklayarak oturduğu Başbakanlık koltuğunun kaldırılacağını vaat etmiş de oldu. Henüz tasarlanan başkanlık sisteminin detayları belli değil ama örneğin Fransa’daki gibi yarı başkanlık olması durumunda bile bir Başbakanlık bulunacaksa bunun sembolik olacağı kesin. Davutoğlu’nun dün “Cumhuriyet tarihinin son başbakanı olacağını” açıklamış da olabileceğini söyleyebiliriz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler