Maaşlar kiraya gidiyor

Hanehalkı tüketim harcamaları içinde en yüksek payı yüzde 24.8 ile konut ve kira harcamaları alıyor. Eğitim harcamalarına sadece yüzde 2.4’lük pay ayrılıyor.

Maaşlar kiraya gidiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.11.2015 - 06:32

Türkiye genelinde hanehalkı tüketim harcamaları içinde en yüksek payı yüzde 24.8 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken harcamaların yüzde 19.7’si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu.

Haneler harcamalarının yüzde 2.1’ini sağlık harcamalarına, yüzde 2.4’ünü ise eğitim hizmetlerine ayırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Hanehalkı Bütçe Araştırması 2014 yılı sonuçlarını açıkladı. 12 bölge bazında hanehalkı tüketim harcaması gruplarının dağılımına göre; konut ve kira harcamasına en fazla payı yüzde 28.9 ile İstanbul’da yaşayan hanehalkları ayırırken gıda ve alkolsüz içecekler harcamasına en fazla pay Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hanehalkları tarafından ayrıldı. Ulaştırmada yüzde 19.6 oranıyla Batı Anadolu Bölgesi başı çekerken haberleşme harcamasında Doğu Karadeniz yüzde 4.4 ile en fazla harcamanın yapıldığı bölge oldu. Sağlık, eğitim, eğlence-kültür ve lokantaotel harcamaları payı açısından da ilk sırada yer alan İstanbul, gıda harcamasında yüzde 16.1 oranıyla son sırada yer aldı.

Konut ve kira harcamasına en az payın ayrıldığı bölge Orta ve- Doğu Anadolu olurken ulaştırmada Doğu Karadeniz, haberleşmede Orta Anadolu, eğitim ve eğlence-kültürde ise Güneydoğu Anadolu en az harcamanın yapıldığı bölgeler oldu. Alkollü içecekler, sigara ve tütün harcamasına ayrılan en fazla pay Batı Marmara’da iken, mobilya ve ev aletlerine Batı Karadeniz, diğer bölgelerden daha fazla pay ayırdı.

Asgari ücrette altta

Öte yandan Türkiye hükümetinin asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılacağı yönündeki seçim vaadini gerçekleştirme kararlığına işverenden gelen itirazlar, El Cezire’nin dikkatini çekti. El Cezire, “Türkiye’de şirketler kâr oranları açısından Avrupa ülkeleri arasındaki 1. ligin açık ara lideri. Türkiye asgari ücretteyse Avrupa’da 3. ligin en altlarında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Haberde bir uzmanın “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerini baz alırsak, Almanya, İspanya, Polonya ve İtalya’daki küçük ölçekli işletmelerin kârlılıklarını Türkiye’deki aynı tür işletmelerle karşılaştırdığımızda, Türkiye’deki işletmeler, Polonya’nın iki katı, İspanya’nın üç katı, İtalya’nın ise yine iki katı fazla kârlılığa sahip. Almanya ve Fransa, Türkiye’nin biraz üzerinde” değerlendirmeleri de aktarılıyor.

İşsizlik başvuruları yüzde 61 arttı

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne (İŞ- KUR) Ekim 2015’te yapılan işsizlik başvuruları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31 oranında ve bir önceki aya göre ise yüzde 61 oranında arttı ve 205 bin 18 kişi oldu.

Ocak-Ekim dönemindeki birikimli işsizlik başvuruları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı ve 978 bin 19 oldu. Ekim ayında kuruma kayıtlı işgücü sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttı ve 5 milyon 548 bin kişi oldu. Kayıtlı işsiz sayısı ise yüzde 18 azalarak 2 milyon 179 bin kişi oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler