Meyvelere dikkat
Spor modeli, aktör ve sağlıklı yaşam koçu Murat Tavman, Cumhuriyet Portal okurları için Tavman'ın Fit Dünyası'nda meyveler konusunu ele aldı.

Sağlıkları ve Formları değerli olanlar, Tavman’ın Fit Dünyasından Merhabalar. Akşam sofradan kalktığınız zaman, televizyon karşısında bir kase meyveyi yediğiniz zamanı hatırlıyorsunuz, değil mi? Şu meyve buna yarıyormuş, bu meyve buna karşı savaşıyormuş, o meyvede bilmem ne vitamini varmış gibi söylemleri de hemen her gün her yerden duyuyorsunuz. Dost olarak size yine acı söyleyeyim. Meyveler vitamin deposu, doğal, masum besinler olabilirler. Ancak dikkat! Hedefiniz yağ yakarak sağlıklı kilo vermekse, meyvenin içeriğindeki şeker, bu amaca engel olabilir. Tamamen sabıkalı olmasalar da, beslenme sisteminizdeki meyve tüketimini (çesit ve dozunu) ve zamanlamasını gözden geçirmenizde fayda var. Benim meşhur mutfak yasamı unutmayın: 4n1y (neyi, ne zaman, ne kadar, neden yiyorsun?) İşte meyve ile ilgili acı gerçekler:
Neden kötü?
Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmamıza engel teşkil edebilir. Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Fruktozun önce karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir. Glikoz halinde iken dolaşımımıza girebilir ve arz talep ilişkisi doğrultusunda yakıt olarak kullanılır. Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen (glikozun stoklanmış hali) ile dolu ise, gelen fruktozu glikoza değil, yağa dönüştürür. Bu yüzden egzersizlerle kas glikojeni harcanıp, belli miktarda glikojen talebi oluşturmak vücut yağ depolaması riskini azaltır. Tabii bu talebi yaratıp, gereğinden fazla şekerli gıda tüketirseniz yine başarısız olursunuz. Ne kadar arz, o kadar talep.
Zamanlama önemli
Meyve, glisemik indeksine bağlı olarak, spor öncesi ya da sonrası için ideal bir karbonhidrat kaynağı olabilir. Spor öncesi, elma, armut, greyfurt gibi düşük glisemik seviyeli meyveleri tercih edebilirsiniz. Bunlar, spor süresi boyunca daha uzun süreli enerji sağladıkları gibi, insulin seviyenizi birden yükseltmezler. Bu da spor esnasında daha fazla yağ yakmanızı sağlar. Spordan sonra, karpuz, hurma, ananas gibi yüksek glisemik dereceli meyveleri tüketin. Bu meyveler, ihtiyaç duyduğunuz anda insülinin aniden yükselmesini sağlayarak, yorduğunuz kaslarınızın içindeki glikojen deposunun hızla dolmasını, gücünüzün toparlanmasını ve kas gelişmesini desteklerler.
Meyve suyu sağlıklı mı?
Bunu bir örnekle ve de küçük bir ev ödevi ile anlatmak istiyorum. Yorum sizin. “Portakal, C vitamini deposudur” derler değil mi? Buna karşıt birşey söylemiyorum. Ben de katılıyorum. Peki bir adet portakalda kaç mg C-vitamini var? Bir adet portakalda kaç gr şeker var? Bir bardak portakal suyu içmek için kaç adet portakal sıkıyorsunuz? Amacınız C vitamini almak ve siz belki ihtiyacınız olacak C-vitaminini almak için, ihtiyacınız olmayan tonlarca şekeri alıyorsunuz o meyveden. Bu arzı karşılayabilecek olan talebi spor hayatı ile karşılayabiliyorsanız, sıkıntı yok. Fakat ben karşılayamayanlar için, dikkati çekmek isterim. Dediğim gibi dost acı söyler. Önümüzdeki haftaya kadar beni özlerseniz twitter da takip etmeyi unutmayın, kendinize iyi bakın, hep sağlıklı ve fit kalın.

En Çok Okunan Haberler
-
Cübbeli Ahmet'ten 'çakarlı araç' savunması
-
Mansur Yavaş Cumhurbaşkanlığı seçim anketini paylaştı
-
'İmralı' sürecinde amaç açığa çıktı!
-
Saray'dan çok konuşulacak 'Yavaş' çıkışı
-
Edip Akbayram hayatını kaybetti
-
Ayşe Barım'ı tahliye eden hakim hakkında flaş gelişme
-
ABD'de aşağılanan Zelenski aradığını orada buldu
-
Edip Akbayram'dan kötü haber
-
Tüm kredi kartlarında limitler değişiyor!
-
İddia: Bahçeli'den, Demirtaş'a telefon