Muammer Aksoy anıldı
Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) kurucusu, Türk Hukuk Kurumu ve Ankara Barosu başkanlarından gazetemiz yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy'un katledilişinin 21. yıldönümünde düzenlenen törenlerde, "Aksoy'un Cumhuriyetin ve Atatürkçü değerlerin yılmaz savunucusu" olduğu vurgulandı.

ADD'nin kurucusu Prof. Dr. Muammer Aksoy'un anma törenleri Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütünde başladı. Buradaki törene Aksoy’un çocukları Işık ve Arın Aksoy, eşi Ülkü Aksoy ile CHP Ankara Milletvekilleri Önder Sav ile Hakkı Süha Okay, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, eski Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Kızgınkaya, CUMOK Dönem Sözcüsü Haluk Yalvaç, Cumhuriyet Okurları (CUMOK) katıldı. Törende konuşan CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, “Aksoy’un ölümünün üzerinden 21 yıl geçse de bizler onu hiçbir zaman unutmadık. Onu özlemle anıyoruz. Eğer bugün Aksoy yaşasaydı, dostluğumuz 53. yılına girecekti” dedi. Sav, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Kahpece öldürüldü'
“Kalın çizgilerle bir kez daha vurgulamak gerek. Aksoy’un yeri dolmadı, doldurulamadı. Aksoy, sıradan bir aydın değildi. Onun her eylemi, her eseri bir tek kişinin gerçekleştirmeye zorlanacağı ender insanlardan biriydi. Türk Hukuk Kurumu’ndaki katkıları, ADD kuruculuğu, 1961 Anayasası’ndaki emeği, avukatlık mesleğine kazandırdıkları, demokratik, laik bir ülke yolunda verdiği mücadele... Ne yazık ki kahpece bir kurşunla öldürüldü. Ama yaşamı boyunca dimdik durdu. Ondan üç yıl sonra, yine kahpe bir şekilde öldürülen Uğur Mumcu’nun sözlerindeki gibi, ‘bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olanlarla’ mücadele etti. Demokratik, laik Cumhuriyet adına yiğitçe canını verdi.”
'Yurttaşın direnme hakkı var'
ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, 1961 Anayasası’nda “yurttaşların direnme hakkı olduğunu” söyledi. Ancak bu hakkın 1982 Anayasası’nda kaldırıldığını dile getiren Çölaşan, “Direnme hakkı evrensel bir haktır. Türk halkının güçbirliği, tam bağımsız Cumhuriyetin inşası için bu hak çok önemlidir. Tüm ulusalcıları mücadeleye çağırıyorum. Hep birlikte direnişi hukuk çerçevesinde yürütmeliyiz. Hepinizin yanımızda olduğunuzu biliyoruz” dedi.
‘Meslek grupları sessizliğe gömüldü’
Türk Hukuk Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Baykara, “Aksoy, ülkemizin ileriye doğru değil, geriye doğru adımlar atar hale geldiği, Atatürk ilke ve devrimlerinin tehlikede olduğu konusunda yıllar önceden bizi uyarmıştı. Şu anda zor günler geçiriyoruz. Yaşam tarzımızı inceden inceye kendi kafalarındaki şablona göre uyarlamak istiyorlar” derken, CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül, “Kuşkusuz bu bir Türkiye’yi karanlığa götürme projesi. Karanlığa varmamızın en başlıca yıllarından biri. Ancak Türkiye’nin birikimleri bu şer güçlerine izin vermeyecek. Önümüzdeki günlerde bu şer güçleri yarattıkları karanlığa geri dönecektir. Bugün karanlığı aydınlatma günüdür” görüşünü dile getirdi. Konuşmaların ardından Aksoy’un ailesi gömüte kırmızı karanfiller bıraktı ve mumlar yaktılar.
Fotoğraf: Necati Savaş

En Çok Okunan Haberler
-
'Son kabadayı' olarak biliyordu: Koğuşunda ölü bulundu
-
İmamoğlu farkı açıyor!
-
Nereden çıktı bu ‘kurucu önder’ lafı?
-
İsrail Şam'ı vurdu!
-
MSB'den açıklama geldi!
-
Oyuncu Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti
-
İmamoğlu’nun şansı
-
Özgür Özel istifasını istemişti: Yusuf Özcan istifa etti
-
AKP'li başkanın eşine ‘kritik’ atama
-
Kanserle mücadele eden Tanyeli'den kötü haber!