'Muhteşem Süleyman' konferansı

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Kanuni Sultan Süleyman'ın 46 yıllık saltanat döneminin hem yerli hem yabancı tarihçilerce ''altın çağ'' olarak nitelendirildiğini söyledi.

Yayınlanma: 07.03.2011 - 14:01
Abone Ol google-news

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Marmara Üniversitesi Türk Kültürü Kulübünce Göztepe Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Muhteşem Süleyman'' konferansında yaptığı konuşmada, Kanuni Sultan Süleyman'ın diziyle anlatılmasını ve toplumun onu bir diziyle tanımasını eleştirdi. Türk toplumunun tarih okunmadığını ve bilmediğini dile getiren Şimşirgil, döneminde 13 sefere çıkan ve son seferinde 72 yaşında vefat eden Kanuni'nin en kısa seferinin 7 ay sürdüğünü ifade etti.

Yabancıların Kanuni'ye, ''Muhteşem Süleyman'' dediğini belirten Şimşirgil, ''Kanuni Sultan Süleyman'ın 46 yıllık saltanat dönemi hem yerli, hem yabancı tarihçilerce altın çağ olarak nitelendiriliyor'' dedi. Kanuni'nin tek şehzade olduğunu ve elini kardeş kanına bulaştırmadığını, ancak 2 oğlunu öldürtmek zorunda kaldığını anlatan Şimşirgil, ''Kanuni'nin evladını öldürtme kararı, devlet, millet ve din anlayışının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor'' dedi.

Tarihe sahip çıkılmasının önemine de işaret eden Şimşirgil, Hürrem Sultan'ın İstanbul'daki Haseki semtinde hastane, mektep ve medrese yaptırdığını, ayrıca Mekke ile Medine'ye de önemli bağışlarda bulunduğunu anlattı. Şimşirgil, konuşması sırasında Kanuni Sultan Süleyman'ın ''Muhibbi'' mahlasıyla yazdığı şiirlerden de örnekler verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler