Müzesi şarkılarına emanet

Zeki Müren'in 2000 yılında müzeye dönüştürülen Bodrum’daki evi kaderine terk edilmiş durumda.

Yayınlanma: 01.05.2011 - 08:10
Abone Ol google-news

Türk sanat müziği’nin unutulmaz yorumcularından Zeki Müren’in yaşamının son yıllarını geçirdiği, bugün müze olan Bodrum’daki evi kaderine terk edilmiş durumda!

Zeki Müren’in 1996’da hayatını kaybettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Temmuz 2000’de “Zeki Müren Sanat Müzesi” olarak ziyarete açılan müzede güvenlik personeli yok, güvenlik sistemindeki kameralar ise kayıt yapmıyor. Güvenlik sisteminin zayıflığı nedeniyle müzede Zeki Müren’in değerli takıları yerine imitasyonları sergileniyor. Ayrıca müzede bazı bölümler su alıyor, müzenin bakım onarıma ihtiyacı olduğu da rahatlıkla görülebiliyor.

Zeki Müren Sanat Müzesi Sorumlusu Ayser Özbulut, mevcut kadroda güvenlik kadrosunun olmadığını, müzenin boya tadilatı gibi birtakım onarımlara ihtiyacını olduğunu belirterek, “Bazı bölümler su alıyor. Müzenin ödeneği olmadığı için belediyelerden ve bazı birimlerden yardım isteyerek sorunları çözüyoruz” diyor. Özbulut, müzeyi 2010 yılında yaklaşık 63 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtiyor.

Türkiye’nin ilk sualtı arkeoloğu, eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen ise Zeki Müren’in önemli bir değer olduğunu, müzenin de kaderine terk edilmiş durumunun içini acıttığını belirterek kadrolu tek bir bekçisi olmayan müzeyle karşı karşıya olduğumuzu, bir müzenin birinci koşulunun güvenlik olduğunu vurguluyor: “Bir müze insanla korunur. Kadrolu bekçi olmazsa hangi güvenlik sistemini hangi şekilde koruyacaksınız. En güzel güvenlik sistemini koysanız bile onu çalıştıracak uzman kişi olmazsa neyi koruyacaksınız?”

Alpözen, Bodrum Müzesi’nde de müze müdürlüğünün uzun bir süredir vekâletle yürütüldüğüne, Zeki Müren Müzesi’nin de oraya bağlı olduğuna, dolayısıyla bu müzenin de müdürü olmadığına değinerek yapılacak ilk işin müzeye bir müdür atanması oluduğunu söylüyor: “Sorumlusu olmadıktan sonra kimi suçlayacaksınız? Geçici işçiler sabah açar, akşam kapar gider. Müzecilikse müzecilerle yürütülür.”

Zeki Müren şarkıları eşliğinde gezilen bahçeli iki katlı müzenin alt katında; evin korunmuş orijinal haline ek olarak İstanbul’daki evinden de getirilen objeler yer alıyor. Zeki Müren’in hizmetinde çalışanların yaşadığı üst kat ise restore edilerek sergi salonu haline getirilmiş. Bu katta; Zeki Müren’in kendi tasarımı olan sahne kostümleri, kullandığı takıların bazılarının imitasyonu, ödülleri, kendi yaptığı resimler, fotoğraflar yer alıyor. Bahçede de sanatçının 1976 model Buick Regal otomobili ve bronz heykeli sergileniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler