"Nükleer silah hiç kimse için gerekli değil"
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, dünyadaki her ülkenin barışçı nükleer enerjiyi kullanma hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Nükleer enerji herkes için gerekli, nükleer silah hiç kimse için gerekli değil" dedi.
Gazetecilere 17-18 Nisanda Tahran'da yapılacak "Uluslararası Silahsızlanma ve Silahların Yayılmasının Önlenmesi" konulu konferansa ilişkin bilgi veren Hüseyinpur, dünyada nükleer konuyla ilgili merak ve düşüncenin fazla olduğunu belirterek, bu çekincelerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Hüseyinpur, bu çekincelerin giderilmesi için dünyadaki nükleer silahların yok olması gerektiğini ve bundan başka çare olmadığını söyledi.
Batının bu konuya, "tek bakış açısını, çifte standardı ve ayrımcılığı bırakarak" bakmasını istediklerini kaydeden Hüseyinpur, konferans sayesinde bu meseleye başka bir bakış açısıyla bakılmasını arzu ettiklerini belirtti. Hüseyinpur, bu konferansa resmi olarak 60 ülkeyi davet ettiklerini söyleyerek, tüm dünya ülkelerine bu konferansa katılmaları çağrısında bulundu. "Tahran'daki nükleer silahsızlanma konferansının amacı bu çekinceleri gidermektir" diyen Hüseyinpur, konferansta, dünyada nükleer silahsızlanma için mekanizmalar üretmeye çalışılacağını aktardı.
Hüseyinpur, konferansta "nükleer silahlarla tehdit etme" konusunun da ele alınacağını belirtti ve bazı ülkelerin ellerindeki nükleer silahları güvenli bir yerde tuttukları bahanelerinin bir gerekçe olmadığını ifade etti. Bu toplantıları her yıl yapmayı planladıklarını söyleyen Hüseyinpur, buna benzer konferansların, ülkeler ve halkları aydınlatmak için yararlı olduğunu söyledi.
"Nükleer enerji herkes için gerekli, nükleer silah hiç kimse için gerekli değil" diyen Hüseyinpur, dünyadaki her ülkenin nükleer enerjiyi kullanmaya hakkı bulunduğunun altını çizdi. Hüseyinpur, "İsrail'in nükleer silahları depolama merkezine dönüştüğünü" savunarak, "Niye İsrail'de böyle silahlar olmasına rağmen ona kimse bir şey söylemiyor" diye konuştu.
"Önkoşulsuz müzakereye hazırız"
Hüseyinpur, Tahran'daki konferansı "bir diğer ülkeyle çatışma ya da ona karşı yapma gayretinde olmadıklarını" söyledi ve dünyada barışçı nükleer enerjiyi kullanmak adına buna benzer konferanslar yapılmasını ümit ettiklerini belirtti.
Konferansın ABD'de yapılması planlanan Nükleer Güvenlik Zirvesine alternatif olup olmadığının sorulması üzerine Hüseyinpur, Tahran'da yapılacak konferansın diğer ülkelerde yapılacaklara karşı bir şey olmadığını yineledi ve ABD'de düzenlenecek zirveye ilişkin olarak, "Biz kendi işimizi yapıyoruz, onlar da kendi işlerini yapıyor" diye konuştu. ABD'nin İran'a yönelik yaptırım planını değerlendiren Büyükelçi Hüseyinpur, ambargonun ülkelerine etkisi olmayacağını iddia ederek, son 30 yılda İran'a uygulanan ambargoların da etkisi olmadığını söyledi.
Hüseyinpur, herhangi bir ambargo uygulanmayacağını düşündüğünü ifade etti ve bu meselenin çözümündeki en iyi yöntemin diyalog olduğunu kaydetti.
"Hiçbir şekilde ön koşul olmaksızın müzakereye her zaman hazırız" diyen Hüseyinpur, diplomasi ve diyalog yoluyla çok iyi sonuçlar elde edilebileceğini ifade etti. Hüseyinpur, "ABD gibi Batının büyük ülkelerinin nükleer silahları ellerinde bulundurduğunu ve kullanmaktan çekinmediğini" belirtti.
Kültürlerinin bir "tahammül kültürü" olduğunu söyleyen Hüseyinpur, tarih boyunca barışçı olduklarını ve İran'ın kimseye saldırmadığını kaydetti. Hüseyinpur, İran'ın "Mevlana kültüründen" geldiğini vurgulayarak, dünyada herkesin barış ve huzur içinde yaşamasını istediklerini bildirdi.
"İslam, hiçbir zaman bize kimyasal ya da nükleer silah kullanma iznini vermemiştir" diyen Hüseyinpur, "Dinimiz buna izin vermiyorsa, biz bunu kullanmayı nasıl düşünürüz" ifadesini kullandı.
"Onlar için demokrasi, onların dediğidir"
Büyükelçi Hüseyinpur, ABD'nin BM'de yaptırımlar için başka ülkelere baskı yapmasının "anlamsız" olduğunu söyledi ve her ülkenin bağımsız olduğunu ve kendi kararını verebileceğini ifade etti.
"Her ülke kendi düşüncesi doğrultusunda oy kullanır" diyen Hüseyinpur, ülkeleri tahdit etmenin ya da fikirlerini değiştirmeye çalışmanın "iddia ettikleri demokrasiye aykırı olduğunu" kaydetti. Hüseyinpur, "Onlar için demokrasi, onların dediğidir" dedi ve bazı küçük ülkelere (BM'deki) oylarını değiştirmek için rüşvet verildiğini iddia etti. Büyükelçi, bu yapılanın insan hakları ve demokrasiye aykırı ve Batının iddia ettiği hukuka da aykırı olduğunu savundu.
Rüşvet konusunda somut örnek olup olmadığının sorulması üzerine Hüseyinpur, rüşvet konusunda bilgileri bulunduğunu, ancak bunu açıklayamayacağını kaydetti. Hüseyinpur, sabah BM'de İran konusunda lehte konuşacak birinin tehdit edildiğini ve konuşmasının tehditlerle engellendiğini öne sürdü.
Rusya ve Çin'in yaptırımlarla ilgili tavrını değerlendiren Hüseyinpur, iki ülkenin de bağımsız olduğunu ve karar verirken kendi menfaatleri çerçevesinde karar vereceğini söyledi. Hüseyinpur, "Rusya ve Çin'in ABD'nin dediklerine kulak asmayacağından emin olduklarını" ifade etti.
"Bölgede birlik"
Büyükelçi, Türkiye, İran ve Mısır'ın Orta Doğu'da ana gündemi ekonomi ve ticaret olan bir birliğe öncü olabileceğini belirterek, üç ülkenin birçok ortak değeri bulunduğunu kaydetti.
"Orta Doğu'da bazı sorunlardan çıkış yolu birliktir" diyen Hüseyinpur, "Bizim bölgede bir birlik oluşturmamız gerekir" diye konuştu.
Hüseyinpur, Türkiye ve İran'ın "iki dost ve kardeş ülke" olduğunu, her iki ülkenin de bölgedeki büyük ülkeler arasında yer aldığını ve iki ülkenin birlikteliğinin bölgeye örnek olabileceğini söyledi.
Türkiye ve İran'ın 400 yıldır huzur içinde yaşadığını kaydeden Hüseyinpur, iki ülke arasındaki işbirliğinin hiçbir ülkenin zararına olmadığını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı