'Organize bir durum var'

Eski ÖSYM Başkanı Eres Söylemez, sınav skandallarını Cumhuriyet'e değerlendirdi.

Yayınlanma: 06.04.2011 - 06:09
Abone Ol google-news

Prof. Dr. Ali Demirin ÖSYM Başkanlığına getirilmesiyle birlikte üniversite sınavlarında terkedilen 10 soru kitapçığı uygulanmasının mimarı eski ÖSYM Başkanı, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Eres Söylemez, her adaya özel soru kitapçığı uygulamasını anlamakta güçlük çektiğini, polis Koleji sınavıyla başlayan bir süreç yaşandığını vurgulayarak, Asıl açıklanması gereken bu. Öyle sorulardan çıkan bir sorunla karşı karşıya değilsiniz. Organize bir durum var gibi dedi.

Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Eres Söylemez, 16 yıl önce sınavların A ve B olmak üzere iki soru kitapçığıyla yapıldığını, ancak Güneydoğuda bir ilde doğru şıkların anons edildiği bilgisi üzerine 10 ayrı soru kitapçığı uygulamasına geçildiğini söyledi. İlk yıl bu sistemde biraz zorlandıklarını, ancak daha sonra sistemin iyi oturduğuna dikkat çeken Söylemez, bugün her aday için 1.7 milyon soru kitapçığı basıldığını belirterek, Sonsuz sayıda kitapçık yapılması da mümkün. Ama bunun nedenini anlamış değilim. Yapanlar bilebilirler ama ben bilmiyorum dedi.

Kopyanın soru ya da soru kitapçığıyla bir ilgisinin olmadığını kaydeden Söylemez, Kopya iddiaları başka türlü. Polis Koleji sınavıyla başlayan bir sınav süreci var orada. Asıl açıklanması gereken o. Öyle sorulardan çıkan bir sorunla karşı karşıya değiliz. Organize bir durum var gibi. İnsanlarda da böyle bir his oluştu. Yoksa soru kitapçığı ve soru sayısıyla ilgili bir problem değil diye konuştu.

Daha önce sınav sorularını bir ekibin hazırladığını, pedagojik olarak soruların nasıl sıralanacağına bakıldığını kaydeden Söylemez, Bir silsilesi vardı, hesaplıyorlardı. Ona göre hazırlıyorlardı. Gelişigüzel soruları koyma şeklinde değildi dedi.

Son sınavdaki şifreleme iddialarıyla ilgili olarak Söylemez, artık bilgisayarla herşeyi yapmanın mümkün olduğunu belirterek, Eğer bunu bilgisayarla yapıyorsanız, bunun güvenliğini sağlamak için de büyük bir çalışma yapılması gerekir dedi.

ÖSYMnin çok önemli bir kurum olduğunu, yıpratılmaması gerektiğini vurgulayan Söylemez, ÖSYM Başkanı Ali Demirin açıklamalarının kendisini tatmin etmediğini söyledi. Söylemez, Bütün hikâye Polis Koleji sınavıyla başladı. ÖSYMye senelerini vermiş, uğraşan arkadaşlarımız zan altında kalıyorlar. Çünkü uzun süredir bu konuda bir soruşturma yürütülüyor, ama sonuç alınamıyor. Asıl sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Bunların açığa çıkarılıp suçlu varsa suçluların cezalandırılması çok önemli. Güzel bir kurumu hep birlikte mahvediyoruz, hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Çok yazık olacak. Kişiler geçicidir, ama kurumların kalıcı olması gerekir diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler