"Polis gençlere şefkat göstermeli"
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, İstanbul'da protestocu öğrencilere polisin müdahalesi sırasında yaşananların Türkiye'ye yakışan görüntüler olmadığını belirterek, ''Polis bu konuda olabildiğince gençlere şefkat göstermeli, sevgi göstermeli, müsamahakar davranmalı. Yapılan bu müsamahaya rağmen birileri polise saldırıyorsa bunun izah edilebilir bir tarafı yoktur'' dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Alternatif Politikalar Merkezince düzenlenen ''Ben de Varım Projesi'' kapsamında Double Tree Oteli'nde gençlerle bir araya geldi. Konuşmasında İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rektörlerle toplantısını protesto etmek isteyen bazı öğrencilere polisin müdahalesini değerlendiren Çelik, gösteri yapmak, pankart hazırlayıp tepki dile getirmenin demokratik toplumlardaki haklar arasında yer aldığını belirtti.
''Demokrasi, her isteyenin istediği yerde ve zamanda canının istediğini haykırması değildir'' diyen Çelik, olayların ardından kendisinin bir açıklama yaptığını da anımsattı. Çelik, şunları söyledi:
''Gençler bizim gençlerimizdir. Gençler tepkilerini elbette kendi hükümetlerine yapacaktır. Bu ülkenin hükümeti AK Parti hükümeti ise, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise tepkilerini sayın Başbakana iletebilirler, sitemlerini iletebilirler. Sitem sevgiden doğar. Yani bizim gençlerimiz gidip Putin'e, Merkel'e, Sarkozy'e sitemlerini iletecek değiller. Ama bunu kamu düzenini bozmadan, kamu malına zarar veremeden, insanlara zarar veremeden yıkıp, dökmeden yapmak zorundasınız. Ayrıca izin diye bir şey var. Müracaat edersiniz izin alırsınız. 'Hayır biz izin almıyoruz' Beşiktaş'ta toplanıyorlar. Polis önlerine bariyer çekiyor. 'Hayır burada durmayacağız. Başbakan'ın olduğu salona gideceğiz' Bu, kabul edilebilir bir şey değil. Ama gençlerin yere düşmesi, saçından çekilmesi, biber gazı sıkılması bunlar bize yakışan şeyler değil, olmamalıdır. Polis bu konuda olabildiğince gençlere şefkat göstermeli, sevgi göstermeli, müsamahakar davranmalı. Yapılan bu müsamahaya rağmen birileri polise saldırıyorsa bunun izah edilebilir bir tarafı yoktur.''
Çelik, haklı olunan konularda kendisinin gençlerle birlikte hareket edeceğini de belirten Çelik, protestoların medeni şekilde yapılması gerektiğini de vurguladı.
"Polis gençleri dövmesin ama gençlerde polisi dövmesin"
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, bir öğrencinin konuyla ilgili polis müdahalesini eleştirerek, ''Siz hiç biber gazı yediniz mi bilmiyorum. Biz gençler olarak görüntülerden çok rahatsızlık duyduk. Biz emniyet güçlerinin eleştirilmesini, polisler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını beklerdik. Yaşananlarla ilgili bir özür bekliyoruz'' demesi üzerine Çelik, kendilerinin gençlere yönelik ''niçin protesto ediyorlar'' diye bir yaklaşımlarının olmadığını belirtti. Çelik, şöyle konuştu:
''Bir grup protestocu genç geliyor, 'Biz Başbakan'ın olduğu salona girmek istiyoruz' diyor. Polis kalkanları ile önlerinde duruyor. Onlar gitmek istiyor, polis bırakmıyor. Polis gençleri dövmesin ama gençler de polisi dövmesin. Kimse kimseyi dövmesin. Ama ısrarla 'ben oraya geleceğim' dediği zaman, 'elindeki pankartlarla, dövizlerle o salona gideceğim' dediği zaman oradaki salonun güvenliğini sağlamak konumunda değil misiniz? Burada bir toplantı yapıyoruz. Burayı allak bullak etmek isteyen grubu polisi durduracak. Onlar buraya ısrarla girmek isterlerse o ısrara karşı polis zora başvurur.''
Başbakan Erdoğan'ın 2008 yılında katıldığı İstanbul Teknik Üniversitesinin akademik yılı açılışında yaşanan protesto sırasında kendisinin de salonda olduğunu anlatan Çelik, şunları kaydetti:
''Bu olay oldu bitti, bu öğrenciler ne yaptılarsa yaptılar. Öğrenciler alınmış, öğrenciler hakkında dava açılmış Başbakan şikayetçi değil, avukatları aracılığıyla müdahil de değil. Hukuk yoluyla müdahale eden bu gençlerin ceza almasını sağlayan durumda da değil. Konuyla ilgili bir kamu davası açılmış, o gençlere ceza verilmiş. Sanki Başbakan ısrarla o gençlere ceza verdirmiş gibi kamuoyuna sunuldu. Doğru olmayan bu. Özür dilemek bir erdemdir. Hatanızın, yanlışınızı görürseniz özür dilersiniz. Ben yaşanan olaydan duyduğum üzüntüyü ifade ettim. Polisin daha şefkatli olması gerektiğini, bu görüntülerin bize yakışmadığını söyledim.''
"Düşünce özgürlüğüne sonuna kadar evet..."
Başka bir öğrencinin ''Devlet, özgürlük ve anarşi arasındaki farkı ne zaman anlayacak'' diye sorması üzerine Çelik, özgürlüğün şiddete başvurmadan, başka insanların haklarına mani olmadan, kendi haklarını kullanması anlamına geldiğini ifade etti.
İnsanların farklı ya da yanlış düşünebileceğini belirten Çelik, terör, anarşi ve şiddet ile düşünce özgürlüğünün farklı olduğunu söyledi. Çelik, ''İster Türk, ister Kürt, ister gayrimüslim, ister Müslim, ister Sünni ister Alevi... Bu ülkede herkes medeni insanlar olarak kendi düşüncelerini ifade edebilmelidir. Düşünce özgürlüğüne sonuna kadar evet, teröre, şiddete kaba kuvvete sonuna kadar hayır'' diye konuştu.
Başka bir öğrencinin partisinin gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalarını sorması üzerine Çelik, kadınların ve gençlerin siyasete katılmalarına yönelik bir kota uygulamadıklarını, siyasette kotanın doğru olmadığını düşündüklerini söyledi. Aynı öğrencinin ''Siyaset yapmak için çok paranızın olması mı gerekiyor'' demesi üzerine Hüseyin Çelik, ''Size anlatıldığı gibi değil. Doğru, siyaset yapmak, siyasete girmek birileri için böyle olabilir ama bizim için öyle bir şey söz konusu değil. Herkesin farklı bir sermayesi var. Bazısının parası, pulu, çek defteri var ama senin birikimin varsa, farklı bazı kabiliyetlerin varsa siyasette de başka yerde de sana fazlasıyla yer vardır'' dedi.
"İktidar olmak 'şamar oğlanı olmak' anlamına gelmiyor"
Başka bir öğrencinin iktidar ve muhalefet partileri arasındaki ''sert üsluba'' yönelik eleştirisine ilişkin, bundan kendilerinin de şikayetçi olduğunu belirten Çelik, siyasi partilerin nezaketten ödün vermeden siyaset yapması gerektiğini vurguladı.
Batı demokrasilerinde de sert tartışmalar yaşandığına işaret eden Çelik, ''Çok şükür ki bizim Tayvan parlamentosu gibi masaların üzerine kalkıp, birbirlerine uçan tekmelerle saldıran bir parlamentomuz yok'' dedi.
Çelik, parti olarak iktidarda olmanın sorumluluğu içinde hareket ettiklerini kaydederek, ''Birileri bunu sizin zaafınız olarak değerlendiriyor. Grup toplantılarını izleyin, tepeden tırnağa adeta Başbakan'a hakaret eden konuşmalar yapılıyor. Sizin de bir tabanınız var. İktidar olmak 'şamar oğlanı olmak' anlamına gelmiyor. Zaman zaman biz de bunlara tepkiler gösteriyoruz. İktidar ve muhalefet ilişkilerinde bu sertleşmenin olmaması gerekiyor. Biz de ondan şikayetçiğiz'' dedi.
"Türkiye genç bir ülke"
Konuşmasında Türkiye'yi ''genç bir ülke'' olarak nitelendiren Çelik, 35 yaş altındakilerin oranının yüzde 62 olduğunu belirtti. İlköğretim ve üniversitede yaklaşık 20 milyon kişinin öğrenim gördüğünü belirten Çelik, ''Gençler hem sayı olarak çoğunluğu oluşturuyor, hem de iş gücü olarak, düşünce olarak, fikir hayatında çok önemli yer tutuyor'' diye konuştu.
Türkiye'de gençlerin yaşanan kötü örneklerden dolayı uzun bir dönem siyasetten soğuduğunu ifade eden Çelik, ''12 Eylül darbesinin ardından özellikle bir depolitizasyon programı uygulandı. Gençleri adeta düşünmeyen, konuşmayan, birbiriyle müzakere etmeyen ve sadece verilen komutlarla ve talimatlarla hareket eden bir güruh haline getirmek gibi bir çaba söz konusuydu maalesef'' diye konuştu.
Çelik, 18 yaşında siyasete girdiğini ve siyasetin mutfağından yetiştiğini anlattı. Siyaset yapmak için illa bir partiye üye olmak gerekmediğini vurgulayan Çelik, sosyal hayatta yer alan sivil toplum kuruluşlarında da siyaset yapılabileceğini söyledi.
''Değerli'' ve ''önemli insan'' kavramlarının birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini de vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
''Bir şeyler başarırsanız, yorulursanız, zahmet çekerseniz, sosyal bir varlık olursanız, yeryüzünde bir eser bırakırsanız 'değerli insan' sıfatını elde edersiniz. Tarih boyunca önemli adamlar gelmiştir, değerli adamlar gelmiştir. Önemli adamların önemi; parası, pulu, malı, mülkü, rütbesi, mevkisi, makamı olduğu sürecedir. Türkiye'de de elinizi sallayın 50 tane önemli adam bulursunuz. VIP'nin neyin kısaltması olduğunu biliyorsunuz değil mi, ''çok önemli adam''. Her halde yeryüzünde çok önemli adam bakımından bizim elimize su dökecek adam yoktur. VIP'den geçenlere baktığınız zaman... Batı ülkelerinde VIP'den geçen sayısı çok nadirdir. Ama bizde haddi hesabı yoktur. Eskiden adı neyse ki 'Şeref Salonu' idi. O çok daha kötüydü, VIP diye değişmesi daha iyi. Çünkü bu Şeref Salonu tamam ama buradan geçmeyenlerin şereften filan nasibi yok. Bu mantık çok yanlış bir mantık. Bu bakımdan değişmesi iyi oldu.''
Değerli adamları, ''gömülen hazinelere'' benzeten Çelik, bu kişilerin her zaman kıymetlerini muhafaza edeceklerini söyledi. Öldükten sonra dahi yaptıkları iyiliklerle anılanların değerli insanlar olduğunu belirten Çelik, ''İster ilim adamı olun, ister film adamı olun, ister devlet adamı olun, isten iş adamı olun, ne adamı olursanız olun ama önce adam olun'' diye konuştu. Şehit olan eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın arkasından ''adam gibi adam'' olduğu için insanların ağladığını ifade eden Çelik, yurttaşın kolay kolay devlet adamlarının arkasından ağlamadığını söyledi.
''Bizim okuyan, düşünen, soran, sorgulayan ama bunu adam gibi yapan gençliğe ihtiyacımız var'' diyen Çelik, yeni neslin geçmişine düşman olmayan ama geçmişe tapan bir nesil olmaması gerektiğini de kaydetti. Çelik, şunları söyledi:
''Geçmişimizi bileceğiz, mazimizi bileceğiz ama mazi düşmanı olmayacağız. Geçmişine, mazisine düşman olan bir nesil olmayacağız. Ama maziperest de olmayacağız. Maziye tapınan bir nesil de olmayacağız. Geçmişle övünen, kuru kuru övünen, onu göklere çıkaran bir nesil olmak da fazla anlamlı değildir. Arabayı kullanırken elbette önümüze bakacağız. Dikiz aynası arka için. Araba ön cama bakılarak kullanılır, önümüze bakacağız. Hedef gelecektir ama arada bir arkamızı kontrol etmemiz lazım. Arada bir geçmişten ibret almamız lazım ama geleceğe yürümemiz lazım. Hayallerini hatıralarının önüne geçiremeyen insanlar, gerçek anlamda başarıyı ve kalkınmayı sağlayamazlar. Biz hayallerimizi hatıralarımızın önüne geçirmeliyiz. Geçmişimizi bileceğiz, bugünümüzü kuracağız ama geleceğe yönelik hayallerimiz olacak.''
Salondakilere İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un ''Safahat'' adlı eserini okumalarını tavsiye eden Hüseyin Çelik, gençlerin fikirleri ve entelektüel okuma yazma derinliklerinin olmasının önemine değindi. Gençlerden birçok konuda bilgi sahibi olmalarını isteyen Çelik, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamayacağını kaydetti. Fikir sahibi olmayanların peşin hükümlü olacağını vurgulayan Çelik, bu tür kişilerle konuşmanın zor olduğunu, gençlerin her türlü görüşe saygılı olması gerektiğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...